Ahrefs Nedir? Ahrefs ile Analiz Nasıl Yapılır?

webtures_blog_banner

Ahrefs, söz konusu dijital pazarlama olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakiplerinizin performansını daima düzenli olarak analiz edebileceğiniz online araçlardan birisidir. Özellikle Backlink tarafında sunduğu veriler ve rakip backlink analizi konusunda elimizi oldukça fazla güçlendirmesi bu aracı öne çıkaran özelliklerden bir diğeri olmakta. Ayrıca Ahrefs günlük 7 milyona yakın sayfayı taramaktadır.

Eminim ki sizler de çalışmalarınızda bu ve benzeri araçları sıklıkla kullanmaktasınız. Sektöre yeni giren arkadaşlarımız ise kullanma  eğilimindeler. Bu yazıyı hem yeni başlayanlar hem de diğer arkadaşlar için hazırlamak istedim. Yeni başlayan arkadaşlar bu şekilde araca daha hızlı bir şekilde adapte olurken diğer arkadaşlarımız ise varsa kullanmadıkları özellikleri farketme şansı yakayabilirler 🙂

Ahrefs Hakkında | Ahrefs’i Neden Çalışmalarımızda Kullanmalıyız?

Ahrefs, Search Metrics, Semrush ve Moz gibi oldukça bilinir ve geniş kapsamlı özelliklere sahip ücretli bir SEO analiz aracıdır.  Aylık abonelik paketleri sunan bu aracın en düşük paket aboneliği ise 99 Dolar’dan başlamaktadır. Ayrıca aracın 7 günlük deneme süreci 7 Dolar’dır.

Öncelikle belirtmek isterim ki bu tabii ki bir zorunluluk değildir. Ahrefs sağlamış olduğu önemli verilerin yanı sıra trendleri düzenli takip etmesi ve yenilikçi bakış açısıyla daima bir adım öne çıkmaktadır.

Ahrefs iyi bir biçimde kullanıldığında SEO tarafındaki çalışmalarınızda önemli bir avantajı sizlere sağlayacaktır.

Ahrefs ile rakiplerinizin sıralamasının neden başarılı olduğunu ve onları geçebilmek için neler yapabileceğiniz konusunda yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.

Ahrefs Bize Hangi İmkanları Sunuyor?

  • Backlink Araştırması
  • SEO Denetim Raporu Oluşturmak
  • Rakip Analizi
  • Sıralama Takibi
  • Rakip Ads Reklam Takibi
  • Anahtar Kelime Araştırması
  • İçerik Araştırması
  • Web Site Takibi
  • Site İçi Sorun Tespiti

gibi imkanlar sunmaktadır. Hadi şimdi gelin tüm bu özellikleri ve Ahrefs’in genel özelliklerine beraber göz atalım.

Ahrefs Kullanarak Elde Edebileceğiniz Analizler;

  • Rakip backlink analizleri yapabilirsiniz.
  • Rakip sitelerin organik trafiklerini inceleyebilirsiniz.
  • Sitenizden veya rakip siteden verilen linklerle ilgili verilere göz atabilirsiniz.
  • Daha önceden edinmiş olduğunuz backlinklerin aktif olup olmadığının takibini yapabilirsiniz.
  • Rakiplerinizin backlink çalışması yaptığı sayfalara göz atabilirsiniz.
  • Rakiplerinizin ve sitenizin en değerli sayfalarına ulaşabilirsiniz.
  • İçerik oluşturma esnasında size dönüşüm kazandıracak kelimelere odaklanmanız için anahtar kelime listesi oluşturabilirsiniz.
  • Sitenize veya rakip siteye gelen linklerin Do Follow ve No Follow oranlarını inceleyebilirsiniz.
  • Rakip sitelerin SERP istatiklerine ulaşabilirsiniz.
  • Rakiplerinizim Ads kampanyalarını analiz ederek stratejinizde bir adım öne çıkabilirsiniz.
  • Rakiplerinizin ve sitenizin karşılaştırmalı olarak anahtar kelime performansını izleyebilirsiniz.

Ahrefs Dashboard

Ahrefs Dashboard kısmı tüm verilerinizi takip ettiğiniz kısımdır. Size hızlı bir şekilde teknik konular hakkında bilgi verecektir. Kontrol panelinde ayrıca anahtar kelime sıralamasını, içerik uyarılarını ve reddetmeye çalıştığınız bağlantıları da takip edebilirsiniz. Ahrefs üzerinden incelemek istediğiniz siteleri listeye ekleyebilirsiniz. Böylelikle her oturum açtığınızda yeniden sitenizi taratmak zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda bu siteler ile ilgili olarak bildirimler kurabilirsiniz.

dashboard

Siteleri sürükle-bırak yaparak yer değişimi yapabilirsiniz.

Ahrefs Site Explorer

Site Explorer bir web sitesinin veya URL’in organik trafiğini, en kaliteli sayfalarını, rakiplerini ve backlink profilini derinlemesine incelemenizi sağlar.

Overview

Bu bölüm size kısaca sitenin genel olarak görünümünü sunmaktadır. Ahrefs sitelere kendi belirlediği bazı kriterlere göre UR(URL Rating) ve DR(Domain Rating) değerleri sunacaktır. Bu kısımdan hızlı bir biçimde sitenize gelen organik ziyaretçi sayısını, sitenizin hangi anahtar kelimelerde listelendiğini ve sitenize verilen backlink sayısının belirli bir zamana göre dağılımını gösteren bir şemayı inceleyebileceksiniz.

Overview

Organic Search kısmına tıkladığınız da lokasyon bazlı olacak şekilde en iyi 10 rakibinizi gözlemleyebilirsiniz.

Organic Search

Yine Organic Search tabına tıklayıp sayfayı scroll ettiğinizde “En İyi 5 Arama Kelimenizi“ ve “En İyi 5 Sayfanızı” size hızlı bir biçimde sunuyor olacaktır.

En İyi 5 Arama Kelimenizi“ ve “En İyi 5 Sayfanızın listesi

Backlink Profile

İnternet sitenize gelen tüm backlinkler burada yer almaktadır. Ayrıca siteye yeni gelen ve kırılmış backlinkleri de bu sekmeden görüntüleyebiliyorsunuz. Gelen linklerde istediğiniz gibi filtreleme yapabilirsiniz. Sadece Dofollow/Nofollow gibi bir ayrım da yapabilirsiniz.

backlink

Bu alanda platforma göre ve dil seçeneğine göre filtreleme yapılabiliyor. Mesela sadece bloglardan  gelen bağlantıları göster diyebilirsiniz. Backlink profil kısmında bulunan “New” seçeneği sizlere sitenize son 7 günde gelen bağlantıları verecektir. Kırmızı renkte olanlar kaybedilenleri, yeşil renkler ise kazandığınız backlinkleri gösteriyor. Veriler neredeyse anlık olarak ekrana yansıyor. Bu özelliğiyle backlink konusunda en çok tercih ettiğim araç her zaman Ahrefs oluyor. Kırık bağlantıları ise “Broken” kısmından rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Hangi kelimelerden bağlantı elde ettiğinizi “Anchor” kısmından görüntülerken “Lost” seçeneğine tıklayarak kaybettiğiniz bağlantılara ulaşabilirsiniz.

Referring Domains

Sitenize farklı alan adlarından gelen linklerin sayısını gösterir. Bu linkleri ister DR sırasına göre isterseniz organik trafiğine göre sıralayabilirsiniz. Bu sayede sitenize gelen düşük kaliteli bağlantıları görebilirsiniz. Domainleri TLDS’e göre  (.com, .net vb.)  seçip filtreleyebiliyorsunuz.

Referring Domains

Internal Backlinks

İçinde bulunduğumuz yılın başlarında eklenen bu yeni Ahrefs özelliği ile iç bağlantılarınızı analiz etmeniz mümkün. Bu aracın asıl fayda sağlayan kısmı ise rakibinizin iç linkleme yaparken hangi sayfalara daha fazla önem verdiğini tespit edebiliyor oluşunuz. Kendi siteleriniz için ise Search Console üzerinden sağlama yapmanızı tavsiye ediyorum.

Internal Backlinks

Ayrıca eğer gelen backlinklerin siteniz için zararlı olduğunu düşünüyorsanız ve backlink reddetme işlemi uygulamak istiyorsanız “Disavow Domains” demeniz yeterli olacaktır.

Link Intersect

Ahrefs’in Link Intersect özelliği ile istediğiniz rakiplerinizle kendi backlinklerinizi hızlıca karşılaştırabilirsiniz. Rakiplerinizin backlink edindiği fakat sizin henüz edinmemiş olduğunuz backlinkleri hızlı ve kolay bir biçimde tespit edebileceğiniz bu kısım gerçekten çok faydalı.Sınırız 10 rakipten ibaret en çok 10 rakip girebilirsiniz, rakiplerinizi ekledikten sonra  “Show link opprtunities” butonuna tıklamanız yeterli olacak. Ardından çıkan sonuçları istediğiniz şekilde filtreleyebilirsiniz.

link-ıntersect

Organic Search

Organic Search özelliği ile rakiplerinizin organik aramada sıralandığı anahtar kelimeleri ve bu sıralama karşılığında edindikleri trafiği hızlı bir biçimde görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda hangi sayfanın sitenize en çok trafiği sağladığını bu rapordan edinebilirsiniz. Ahrefs ile sayfanın dizinde yer alan tüm organik kelimelerin listesini hızlı bir şekilde görebilirsiniz.

Organic Keywords

Organic Keywords bölümü ile sayfanızın dizinde yer alan tüm kelimelerine ulaşabilirsiniz. Yine burada kelimenin zorluk derecesini (KD) ve aranma hacmine bakabilirsiniz. Buradan isterseniz bir sıralama aralığı belirleyerek sadece o aralıkta yer alan kelimelerinizi listeleyebilirsiniz. Örnek veriyorum 4-10 pozisyonunda yer alan kelimeleri listeler ve bu kelimelerin çıktığı sayfaları optimize önceliğine alabilirsiniz. Volume kısmından aranma hacmine göre filtreleme gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle rakip analizi yaparken rakiplerinizin hangi kelimeler üzerinden trafik elde ettiğine buradan ulaşabilirsiniz.Bu kelimelerin sizin sitenize getirisi olup olmayacağı konusunda fikir üretebilirsiniz. Bu açıdan bu kısım bence oldukça önemli.

organic-keywords

SERP Features bölümü bu aracı rakiplerinin bir adım önüne taşıyor. Aynı zamanda sitenin SERP’te yer alan kelimelerinin taşıdığı özelliklere göre özel bir filtreleme yapabilirsiniz. Örnek olarak www.webtures.com/tr adresin Featured Snippet‘ta çıktığı kelimeleri görmek için aşağıda yer alan görselde ki işlemi yapmamız yeterli olacak.

featured snippets

Hatta size güzel bir özellik daha söyleyeyim. Ahrefs size rakiplerinizin çıktığı arama ağı reklam kampanyalarını da veriyor 🙂 Bunu da aynı kısımdan yapabilirsiniz.

Organic Keywords menüsünden anahtar kelimelerin;

  • Aylık ortalama trafik değerlerini
  • Sıralamalardaki yerini
  • Aranma hacmini
  • Tıklama başı maliyetlerini
  • URL adresini
  • Toplam sonuçları
  • Yüklenme tarihini

inceleyebilirsiniz.

Movements bölümü ise kelimelerin performansını günlük olarak sizlere sunuyor. Bu kısım ile kelimelerin takibini gerçekleştirmek mümkün.
movements

Top Pages

Sitenizin en değerli yani en çok trafik çeken sayfalarını ve hangi kelimenin daha fazla sıralamada yer aldığını görebileceğiniz kısım. Ayrıca bu kısımdan farklı filtreler oluşturup backlink ve rakip analizi gerçekleştirebilirsiniz.

top-pages

Top Subfolders – Top Subdomains

Bu kısım ise taratılan sitenin en iyi alt klasörlerini (Top Subfolders) ve en iyi alt alan adlarını listeler. Buradan sadece bu alan ve klasörlerin verilerini gözlemleyebilirsiniz. Hangi alt alan adınızın ne kadar getiri getirdiğini hızlı bir biçimde izlenimleyebilirsiniz.

top-subdomains

Competing Domains & Pages

Competing Domain kısmı sizlere sitenizin rakiplerini verirken, Competing Pages ise sizlere rakip sayfalarınızı vermektedir. Bu kısım tahmin edebileceğiniz üzere rakip analizinde oldukça yarar sağlayan bir araçtır. Hangi rakibizle kaç adet benzer kelimeniz var, kaç adet benzersiz kelimeniz var bunların hepsini bu kısımdan analiz edebilirsiniz. Sırf bu kısım ile bu aracın kullanılması gerektiğini düşünüyorum 🙂

competing-pages

Content Gap

Bu araç size içerik boşluklarınızı sunmakta. Bu alandan rakibinizin sizden daha iyi konumda olduğu sıralama ve kelimeleri görebilirsiniz. Bu araçta yine rakip analizi için önemli  bir ayağı oluşturmaktadır.

content-gap

Pages: Best by Links

Pages sekmesi altında bulunan “Best by Links” alanı ile sitenize gelen backlinklerin hangi sayfalara ve bunların kaç adet olduğunu görebilirsiniz. Bu kısmın size kazandırdğı bir avantaj ise 404 gibi hatalı sayfalarda yer alan linkleri tespit ederek bu linklerin boşa harcanmamasını sağlayabiliyor olmanız. Bu sayfaları 301 kalıcı yönlendirmesi işlemi ile boşa harcamaktan kurtulmuş olacaksınız.

Top Content

Sayfalarınızın sosyal medya paylaşım sayılarına göre analiz edilmesi sonucuyla en çok paylaşılmış olanlarını bu kısımdan görebilirsiniz.

top-content

Outgoing Links

Bu kısım ile dışarıya vermiş olduğunuz linklerin anchor textlerini ve kırılmış link varsa bunların adreslerini görüntülüyorsunuz.

Linked Domains

Sitenizden hangi sitelere link verildiğini hızlı bir biçimde bu alandan görebilirsiniz. Yine aynı şekilde çeşitli filtreler uygulayarak analizlerinizde işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Linked Domains

PPC Keywords

Paid Search alanının altında yer alan bu kısım ile rakiplerinizin reklam kampanyalarını analiz edebilirsiniz. Taratmış olduğunuz sitenin reklam verdiği kelimeler, reklam metni, reklam uzantıları ve reklamdan ne kadar trafik elde edeceğini bu kısımdan inceleyebilirsiniz.

ppc-keywords

Ads

Bu alan arama ağı reklam türü için oluşturulan metin reklamlarının yer aldığı alandır. Top Landing Pages kısmı ise Google Ads’ten gelen en iyi açılış sayfalarınız görüntüleyebileceğiniz alandır.

Alerts

Hesap türünüzle ilgili olarak seçtiğiniz domainlere özel uyarılar oluşturabilirsiniz. Bunlar sayesinde takip ettiğiniz anahtar kelimeler ile alakalı durumlar mail adresinize gönderilir. Bu ve benzeri alarmlar oluşturabilirsiniz.

alerts

Content Explorer

Content Explorer oldukça işinize yarayacak diğer bir bölüm. Bu bölümden Only Broken seçeneği ile link oluşturmak için kendinize fırsatlar yaratabilirsiniz. Belirli dillere göre, son 30/90 günü arayabilirsiniz. Birçok filtre ile aradığınız siteleri bulabilirsiniz.

content-explorer

İçerikler sıralandıktan sonra örneğin siz bu içeriği Facebook’da kimlerin paylaştığını görmek istiyorsunuz. Bu vesileyle belki o kişilere ulaşıp kitlenizi arttırmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmanız için “Facebook Shares” sekmesine tıklayın ve kişilerin ilgili paylaşımlarını analiz edin.Aynı zamanda bu sayfaya verilmiş olan backlinkleri de görebilirsiniz. Content Explorer aracının daha bir çok özelliği olup inceledikçe ne kadar faydalı bir kısım olduğunu anlayacaksınız.

content-2

Keyword Explorer

Ahrefs Keyword Explorer kısmı dünyanın en büyük üçüncü taraf arama sorgusunu veritabanında işlemektedir. Bu araç ile yeni anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz.

keyword-explorer

En iyi sıralanan sayfaların değerlerine hızlı bir biçimde göz atabilirsiniz. KD skoru ile hangi anahtar kelimenin sizin için kolay veya daha zor olduğu konusunda fikir edinebilirsiniz. SERP pozisyonundaki tarihsel süreçteki değişimler ve rakiplerin konumu gibi birçok detay ekranda yer alıyor. Size içerik oluştururken oldukça fazla yardımcı olacağını düşünüyorum. Özellikle 10x Content ve Evergreen Content oluşturma aşamanızda faydalanabilirsiniz.

keyword-explorer

Rank Tracker

Bu kısım ile belirlediğiniz anahtar kelimeleri istediğiniz konuma göre ayarlayıp takip edebilirsiniz. Bu kısım mobil ve masaüstü olarak ayrı ayrı filtrelendirilebilir.

rank-tracker

Site Audit

Site Audit kısmı tek başına bir tool gibi 🙂 Sitenizi teknik SEO parametrelerine göre analiz eden bu araç sonunda size puanınızı verip nerede hata yaptığınızı belirtiyor.

Site-Audit

  • Kırık Linkler
  • Meta Tag hataları
  • Duplicate Title-Description kısımları
  • Crawl Log

gibi bir çok veriyi size sunmaktadır.

Ayrıca Ahrefs’in Batch Analysis ve  Domain Comparison gibi araçları ile rakip analizinize bambaşka boyutlar kazandırabilirsiniz.

Bu yazıda elimden geldiğince Ahrefs’i sizlere anlatmaya gayret ettim. Ahrefs hem araç olarak hem de ürettiği blog içerikleri ile bir bilgi kaynağı olarak sektöre çok önemli katkılar sağlıyor. Buradan sitesini ziyaret edebilirsiniz 🙂

Ayrıca diğer SEO aracı olan Search Metrics’i incelemek için tıklayınız.

Ahrefs Nedir? Ahrefs ile Analiz Nasıl Yapılır? İle Benzer Yazılar

index-nedir-nasil-alinir

  Web sitelerinin arama motorları tarafından taranarak, içeriklerinin bir dizine eklenmesi sürecine “index” denir. Bu süreç, sitenin arama motorlarında görünür olmasını sağlar ve kullanıcıların ilgili aramaları yaparken site içeriğine ulaşabilmesinin temelini oluşturur. Indexleme, arama motorlarının web sayfalarını keşfetmesi, analiz etmesi

Eren Kartav

Blog 1

Web siteniz  ile kitlenizi bir araya getirmek veya kitlenize ulaşabilmek için SEO mükemmel bir stratejidir. Her sene Google web sitelerdeki deneyimi arttırmak adına arama algoritmalarını güncellenmektedir. Sürekli güncellenen bir arama algoritmasında rakiplerinizle nasıl 2023 yılında baş edeceğinizi düşünüyorsanız yazımızın devamını

Tufan Acar

bvb

Dijital çağda işletmeler için çevrimiçi görünürlük hayati önem taşır. Özellikle yerel işletmeler, rekabetçi pazarda öne çıkmak için yenilikçi yöntemlere ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda, HARO (Help a Reporter Out) link building ve yerel SEO’nun entegrasyonu, işletmelerin yerel pazarda görünürlüklerini ve itibarlarını

Webtures

loader