Algı Yönetiminin Online İtibara Etkisi

webtures_blog_banner

Algı yönetimi ve Online İtibarı anlatmak için sadece bir kaç dakikanı alacağım, içeriği okuyup başlıkta olduğu gibi marka algımızın nasıl zekice ve uzun süredir itibara etki ettiğini benimle birlikte öğrenmek ister misin?

Algı ve Algı Yönetiminin Ne Olduğundan Başlayalım.

Beynimiz doğduğumuz andan bu zamana kadar yaşadığı deneyimlerini, hissettiklerini kayıt altına alır. Hayatı boyunca benzer bir olay yaşadığında, beyin kayıt alınmış hislerden uygun olanı bulur ve yeni olayı geçmiş deneyimler üzerinden değerlendirir. Gözden veya kulaktan giren bilgiyi beynimiz “olsa olsa teorisinden” faydalanarak %99.9’unu kendi oluşturur. Her insanın beklentisi, ihtiyacı, ilgi alanı, içinde yetiştiği ortam farklı, bu farklılıklar kişinin aynı olaya farklı tepkiler vermesinde etkili olmaktadır.

Geçmişten bu yana hayatımızda olan algı yönetimi, özellikle satış alanında son derece etkili bir süreç oluşturuyor. Gün boyu gördüğümüz herhangi bir slogan, fotoğraf, video veya benzeri içerik, doğrudan algının değişmesine yol açabiliyor. Özellikle reklamlar üzerinden gerçekleştirilen süreç, ürün veya hizmet satışlarının artmasını destekliyor. Örneğin; kişide o ürüne dair ihtiyaç algısı yaratılabiliyor. Nitekim, bu da o ürünün satışlarına ivme kazandırıyor.

Algı Yönetiminde Dijital Reklamlar

Milyonlarca kişiye ulaşan web siteleri üzerinden reklam yayınlayabilirsiniz. Ürünün daha fazla bilinir olmasını sağlayan bu reklamlar, aynı anda milyonlarca kişiye ulaşabiliyor. Ayrıca çeşitli videolar ve buna benzer multimedya içerikleri oluşturarak da ihtiyaç algısını internet üzerinden yaratabilirsiniz. Dijital pazarlama ile oluşturulan marka bilinirliği, söz konusu duruma örnek teşkil edebilir. İnternet sayfasının daha fazla kişiye erişmesine yardımcı olan bu durum, gelirlerin artmasına da olumlu yönde katkı sağlıyor.

Google Reklamlarını Kullanın

Marka bilinirliğini arttırmak, algı yönetimi, ürün satışı ve tanıtım gibi pek çok ihtiyaç kapsamında Google Reklamlar hizmetini kullanabilirsiniz. İnternet sayfalarında yayınlanan banner ve benzeri türdeki reklamlar, doğrudan algı oluşturmaya katkıda bulunuyor. Üstelik bütçe dostu çözümler sunan bu reklamlar, dilediğiniz miktarda harcama yapmanızı destekliyor. Böylelikle reklam için ayırdığınız düşük bütçeyi dahi etkili bir şekilde kullanma şansı elde edebilirsiniz. Tabi hedef kitlenizi çok iyi şekilde belirlemeniz önemli.

Marka Algınızı Önceden Oluşturun

Kullanıcılara ne şekilde ulaşacağınız önemli olduğu gibi onlara sunacağınız içerik de önemlidir. Önceden planlarınızı yapmanız ve çalışmalarınızı hazırlamanız, süreci çok daha profesyonel bir şekilde yürütmenizi destekliyor. Kişilerde ne gibi bir algı yaratmak istediğinize karar verin ve buna uygun yolu izleyin. Başarı şansınızı arttıran planlama, ayrıca riskleri de önceden görmenizi sağlayabilir.

Algının Online İtibar Yönetimine Etkisi

İtibar yönetimi eşittir “algı yönetimidir”. Dijital mecralarda markanızı güçlü kılacak bir dijital pazarlama aracıdır. Online itibar yönetimi içerisinde müşteri ilişkileri, algı yönetimi, bilişim hukuku, internet ve sosyal medya takibi, SEO gibi çalışmalar yer almaktadır. Arama sonuçlarında markanın adına çıkan en ufak bir olumsuz detay markaya zarar verebilir. Online itibar yönetimi markanın oluşturduğu algıyı doğru yönetmek için yapılan çalışmadır. İnternette markanız ile alakalı değerlendirme eleştiri ve yorumları denetleyerek marka hakkındaki görüş ve düşünceleri analiz etme ve algıların markanın lehine yöneltilmesine Online itibar yönetimi denir.

Doğru bir algı yönetimi ile kullanıcının/müşterinin gözleri ile değil bilinçaltı ile görmesi hedeflendiğinde, doğru kar artışlarına ulaşmak kolaylaşacaktır. Algı yönetimini Online itibar yönetimine taşımak için yapılması gereken internet üzerinde aksiyonları hitap edilen kitle üzerinden analizler oluşturarak doğru stratejiler kurmalıyız. Online itibar yönetimini marka, ürün, servis ve aynı zamanda dijital ortamlardaki algı yönetimi olarak özetleyebiliriz.

Marka Algısını Yönetmek

Reklamların algı yönetiminde kullandıkları en büyük güç ise marka algısı oluşturmaktır. Kullanıcılar karar verme aşamasına gelindiğinde son kararı algılarına güvenerek verirler. Her marka kişilik özelliklerine sahiptir, marka algısını yönetmek için;

  • İletinin yalınlığı,
  • Anlaşılır olması,
  • Hitap edilen hedef kitlenin belirlenmesi,
  • Markanın netliği,
  • Markada görsellik kullanılması gibi detaylandırabildiğimiz ögeler göz önünde bulunmalıdır.

Algıyı Nasıl Yönetebiliriz?

Karşımızda ki kişinin algısını yönetebilmek için, bu beş duyu organını istediğimiz şekilde yönlendirebilmeliyiz. Algı seçenekleri sever, karşımızdaki müşteri veya kullanıcıya soru sormak yerine;  “bu mu? – o mu?” şeklinde seçenek sunarsak, müşteri/kullanıcı ürünü satın almayı tartışmaz, hangisini seçeceğine odaklanır. Ürün veya hizmetin hitap ettiği kitleyi çok iyi analiz etmeli, kişinin tüm algısını tek bir noktaya (ürün/hizmet) çekmek istendiği durumlarda, beklentinin üzerine çıkmalıyız.

“Tat alma duygumuz olmasaydı bugün elmayı çok seviyorum dediğimizde belki elmanın görüntüsünden, belki kokusundan bahsediyor olacaktık.

Algımızı Nasıl Yönettiler?

Geçmiş veya günümüzden dikkatinizi çekebilecek bir örnek ile devam edelim;

  • Mustafa Kemal Atatürk İzmir’e girince ayakları altına serilen Yunan Bayrağını çiğnemeyerek düşmanlığı devam etmek istemediği algısı yaratmış ve Yunan bir devlet büyüğü Türkiye’ye gelerek Atatürk’le dostça iletişim sağlamıştır.
  • Dünyada nüfusumuzun %45’i aktif sosyal medya kullanıcısıdır, herhangi bir hesaptan doğru ya da yanlış bir bilgi üretip paylaşım yapıldığını düşünelim. Bu hesabın etkili bir kitlesi var ve paylaşım zamanla yayılmakta, paylaşılan bilgi bir süre sonra eko yapıp bilgi paylaşılan sosyal medya kullanıcısına geri gelebilir. Bilgi kullanıcıya geri döndüğünde “aa gerçekten öyleymiş gördün mü?” diyebilecek hale gelebiliriz.
  • Geçtiğimiz dönemlerde Edward Bernays yaptığı araştırma sonucunda; Amerika’da tüketilen, ağırlıklı olarak orduya satılan, yeşil renkli pakete sahip sigara, o dönem kadınlar tarafından %3 – %4 civarında sigara içildiğini tespit etmiştir. Edward “ben bu oranı arttırırım” diyerek kolları sıvıyor peki bu oranı nasıl arttırıyor? Şükran günü yürüyüşünde New York’ta  10 tane kaliteli ve seçkin ailenin genç kızlarının eline sigarayı tutuşturuyor ve kızlar yürürken attıkları sloganlarla erkeklerle eşit olduklarını vurguluyorlar. Sonraki dönem, takip edilen 20 sene içinde kadınların sigara içme oranı %30 yükseliyor.
    • Edward bununla da kalmıyor. Yeşil renk askeriyeye hitap eden bir renk olduğu için kadınların çok tercih etmediğini gözlemliyor. Yeşil giyinme balosu organize ediyor ve yeşil rengini moda haline getiriyor, o dönem Vogue Dergisi yeşil giyinen kadınları elinde sigaralarıyla resimlerini yayınlamasının ardından satışlar artışa geçiyor.
  • Sinema kültüründe kullanılmış olan algı yönetimi ise 25. Karedir. Gözlerimiz saniyede 24 kare seçmektedir. 25. Karede gösterilen sahneyi beyin görür göz görmez. 1957 yapımı bir filmde “kola iç patlamış mısır ye” kareleri yerleştirilmiştir. 25. Kare günümüzde yasaktır.

algi_yonetimi_25._kare

Logolarıyla Algımızı Yöneten Büyük Markalar

FedEx

Bu logo da şirketin lojistik sektöründe yer almasını ve şirketin ileri görüşlülüğünü simgelediği belirtiliyor.

online_itibar_yonetimi_fedex

Adidas

Tüm sporcuların üstesinden gelmek zorunda olduğu zorlukları temsil eden bir dağı simgeliyor. Bunun yanı sıra artış grafiğinin de sergilendiğini görebiliriz.

algi_ve_itibar_yonetimi_adidas

Google

Google logosu sırayla üç ana renge sahiptir ancak ikincil bir renkle sahip olduğunu düzen kırılmıştır. Bu renk seçimleri ve sıralanışı tamamen kasıtlıdır. Kurallara uymadıkları ve aynı zamanda da sıkıcı olmadıklarını göstermek için böyle bir yönteme başvuran şirket, akılda kalmak için basit bir yazı stili ve buna uygun renkler kullanmıştır.

algi_itibar_yonetimi_google

Algı Yönetiminin Online İtibara Etkisi İle Benzer Yazılar

doktorlar icin online itibar yonetimi

Günümüzde herkes bir rahatsızlık hissettiği anda Google’da aratarak teşhis koymaya yöneldi. Genelde yanlış bilgiye ulaştıkları gibi bu bilgiler doktorlardan çıkmış gibi de gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra doktorların kendi blogları var ise oradaki bilgiyi başka bir siteyle karşılaştırıp hangisinin doğru olduğuna

Webtures

google icerik kaldirma

Günümüzde internet sitesi sahipleri ya da içerik oluşturucular arama motorlarında en yüksek sıraya çıkmak için kaliteli içerikler oluşturma yarışındalar. Bunun yanı sıra internet sitesinde yer alan çok hit almayan ve yinelenen içeriklerin ise kaldırılması, google içerik kaldırma  konusunda doğru bir

Eren Kartav

marka imaji

Günümüzde bir markanın, tüketicinin ya da kullanıcının gözünde oluşturacağı marka imajı , markanın ya da kurumun varlığından, büyüme ölçeğine kadar etki edecek büyük bir olayı içerisinde barındıran unsurlar bütünü olarak görülmektedir. Bu nedenle markalar piyasaya adım atmadan önce markanın anlatmak

Eren Kartav

loader