Alt Text Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google dizinlerinde doğru şekilde yer almak ve hedef kitledeki kullanıcının yaptığı arama sonucunda üst sıralarda yer almak, web sitelerin can damarı niteliğindedir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarında sayfa içeriklerinde bulunan metinler üzerinde ciddi bir çalışma varken, görsellerin SEO çalışması göz ardı edilir. Alt Text (Alt Metin) nedir, nasıl kullanılır, sorusu bu noktada önem kazanır.

Çünkü Alt Text içeriği, sayfadaki görselleri arama motoru dizinine tanıtan HTML kodudur. Görselin başlığı ya da etiketlerle karıştırılmamalı ve dosya adı gibi basit bir kelime ile kullanılmamalıdır. Alt Text’in en önemli işlevi, herhangi bir nedenle tam olarak yüklenmeyen web sayfalarında kullanılmış olan görsellerin ne olduğunu ziyaretçiye söylemektir.

Alt Text’in Görevi Nedir, Nasıl Çalışır?

Bir web sayfasında kullanılan görsel içeriğini tam anlamıyla ama kısa bir cümle ile açıklayan alt metinler tanımıyla Alt Text (Alt Metin) nedir, nasıl kullanılır, sorusunu genel hattıyla açıklayabiliriz. Metinde yazanlar doküman içeriği hakkında nasıl bilgi veriyorsa, Alt Text’de görsel hakkında bilgi verir. Sayfanın tam olarak görüntülenemediği (resim formatlarının yüklenemediği) durumlarda ya da görme engelli bireylerin W3C (3C Erişilebilirlik Kılavuzu) kullanması halinde görsel hakkındaki bilgi Alt Text olarak okunabilir. Bir diğer önemli işlevi de Google gibi arama motorlarında görsel içeriklerin de tıpkı metinler gibi dizine alınması, Alt Text ile mümkündür.

Doğru Alt Text Oluşturmak İçin İpuçları:

  • Öncelikle görsel için uygun bir başlık oluşturulmalıdır. HTML kodunda başlık ile Alt Text farklı alanlara yazılır. Birbiri ile aynı şey değildir. Başlık olarak kullanılan tek kelimelik açıklama Alt Text olarak yazılırsa yetersiz kalacaktır.
  • Başlıktan sonra görseli en iyi betimleyen unsurlar seçilerek 1 cümlelik bir tanıtım yazılmalıdır. Örneğin: Bir kedi görseli kullandığınızda Alt Text ‘Sarı tüylü şişman kedi yerde uzanıyor.’olmalıdır.
  • Alt Text içinde etiket kullanılması gerekiyorsa, cümle içine yedirilerek kullanılmalıdır. Alt Text anlamsız kelime gruplarından ya da sadece etiketlerden oluşmamalıdır. Gözler kapalıyken zihinde görseli canlandıran betimleme kullanılmalıdır.
  • SEO uyumlu görsel paylaşımı için dosya adı, başlık ve Alt Text bilgilerinin birbirleriyle tutarlı olması önemlidir. Alt Text bilgisinin doğru şekilde aktarılması ile sayfa trafiği arttırılabilir ve arama motorlarında üst dizinlere çıkılabilir.

SEO için en önemli şeylerden biri içeriktir. Ancak içerik deyince genellikle herkesin aklına metin gelir. Yanlış! Bir web sayfası içerisinde yer alan tüm görsel öğeler, textten ya da görselden olmuş olsun tüm menüler, videolar, bannerlar… hepsi içeriğin içinde yer alan ve SEO’ya uyumlu hale getirilmesi gereken unsurlardır.

Özellikle sitenin organik arama sonuçlarında yukarılarda yer alması için text dışındaki sayfa öğeleri için farklı SEO uygulamaları yapmak gerekir. Çünkü Google ve diğer arama motorları yalnızca textleri algılayabilmektedir. Bu da amaca varmak için yapmamız gereken en önemli şeyi anlatıyor ki, o da text olmayan tüm unsurları text olarak arama motorlarına anlatmaya çalışmaktır.

Şimdi bu mantığı görsellere uygulayıp SEO’ya uyumlu görseller nasıl elde edeceğiz ona bir bakalım. Ama öncesinde yapmamız gereken başka uygulamalara da kısaca değinmek istiyorum.

Görselleri Optimize Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1- Klasörlerin isimlendirilmesi

İlk olarak arama motorlarının görsellerinize kolay ulaşabilmesi için onları tek bir klasörde toplamaya özen gösterin ve bu klasöre görsel, image veya img gibi onların klasörü tanıyabilecekleri bir ad verin. Bu tarz bir işlem hem sizin işinizi kolaylaştıracak hem de arama motorlarının işini kolaylaştırdığınız için sitenizin üst sıralara taşınmasına yardımcı olacaktır.

2- Görsellerin formatı

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da görsellerin formatıdır. Her bilgisayarda açılabilecek formatların kullanılması insanların sitenizdeki bilgiye sorunsuz ulaşmalarını sağlayacaktır. Aksi takdirde açılmayan görseller hoş bir görüntü oluşturmayacak ve sitenizi kalitesiz gösterecektir. Bunun için de “jpeg, png ve gif” dosya formatlarını tercih edebilirsiniz.

3- Görsellerin boyutu

Formattan sonra en önemli konu görsellerin boyutlarıdır. Çünkü görsellerin çözünürlülüğü ne kadar yüksekse sayfanın yüklenme hızı o kadar düşer. Bu da beklemekten sıkılarak insanların sitenizi saniyeler içerisinde kapatmasına neden olur. Bu yüzden çeşitli programlar kullanarak görsellerinizin görüntü kalitesini bozmadan boyutlarını küçültmeniz SEO friendly image’lar oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Görsellere SEO’ya Uygun Alt ve Title Etiketi Verme

SEO açısından görseller üzerinde yapabileceğiniz en önemli uyarlama, onları text olarak  arama motorlarına indeksletebilmektir. Bunu görsellere “alt text” ve “title” vererek kolayca sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada SEO yapmak için verilen adlar üzerinde iyice durulması gerekir.

“Alt text” ve “title”dan önce görselleri doğru bir şekilde adlandırmak gerekir. Örneğin iPhone X ile ilgili bir yazı yazdınız ve yazınızı da birkaç iPhone X resmi ile süsleyeceksiniz. İlk resme “iphone-x.jpeg”, ikinciye “iphone-x-1.jpeg”, üçüncüye … adını verdiniz. İlk resme verdiğiniz dosya adı doğru olabilir, ancak diğer görselleri sonuna sayılar ekleyerek isimlendirmek SEO açısından pek yararlı olmayacaktır.

Onun yerine yazınızın anahtar kelimelerini en önemliden başlayarak görsellerinize dosya adı olarak verebilirsiniz. Bu ilkine göre SEO açısından daha faydalı bir uygulama olacaktır.

Title ve Alt text’e gelince, “title” görselin üzerine mouse ile geldiğinizde imlecin hemen altında beliren yazıdır.  Görsel hakkında en temel bilgiyi verir, kullanıcı odaklı olduğu için CTA kullanabileceğiniz bir alandır. “Alt text” ise arama motorlarına görselin ne ile ilgili olduğunu anlatır. SEO’ya etkisi title etiketine oranla daha fazladır. Html kodu olarak şu şekilde kullanılır:

alt="Resim tasvir etmek üzere açıklama yazısı"

Doğru Alt Text Nasıl Oluşturulur?

Alt text’ler arama motorlarına görsellerin içerikleri hakkında bilgi verirler. SEO’ya uygun bir şekilde hazırlandıklarında aratılan kelimelerde görsellerin üst sırada çıkmasına yardımcı olurlar.

SEO’ya uygun bir şekilde alt text nasıl hazırlanır sorusuna gelince, isterseniz iPhone X örneği üzerinden devam edelim.

iPhone X ile ilgili bir resim koyduğunuzda buna dosya adıyla ilgili olarak aynı adla alt text koyabilirsiniz ya da iPhone X rekabeti yüksek bir keyword olduğu için aramalarda daha yukarılarda yer almak adına long tail keyword’lerden yararlanarak, bunları görsellere “alt text” olarak kullanabilirsiniz. Böylece çoğu site arasından kolayca sıyrılıp yükselme şansı da bulabilirsiniz.

Kısaca toparlamak gerekirse teknik olarak sitenizi yavaşlatmayan ve sorunsuzca açılan görsel öğelere içeriğinizle bağlantılı keyword’ler atayarak, onları doğru bir şekilde arama motorları için optimize edebilirsiniz.

Alt Text Nedir? Nasıl Kullanılır? İle Benzer Yazılar

google-gorsel-ile-arama

Sıralamanızı ve online görünürlüğünüzü artırmak için izleyebileceğiniz bazı adımlar var. İlgi çekici bir içerik hazırlamak bunun ilk adımı. Ama burada başka bir şeyden bahsedeceğiniz: İçerik görselleri. Görsellerinizi görsel aramalarda ön plana çıkarın ve markanızın online görünürlüğünü desteklemek için ilk adımı

damla-kutuk

Damla Kütük

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

webtures_blog_banner

Teknoloji ve yapay zeka alanında yaşanan hızlı gelişmeler, kişiselleştirilmiş çözümlere olan ihtiyacı arttırmıştır. ChatGPT, bu ihtiyaca yanıt veren önemli araçlardan biridir. Bu yazımızda, ChatGPT ile kişiselleştirilmiş yapay zeka oluşturma sürecini detaylı bir şekilde ele alacağız. Yapay Zeka ve ChatGPT’nin Temelleri

loader