Online İtibar Nasıl Ölçülür?

webtures_blog_banner

Değişen dünya dinamikleri ile birlikte sanal ortamda var olma biçimleri bireysel ve kurumsal firmaların ihtiyacı haline gelmiştir. Online itibar sanal dünyada firmaların var olma biçimlerini tanımlarken firmaların müşteriler açısından konumunu ifade etmektedir.

Sadece müşterilerin değil diğer firmaların da algısında ortaya çıkan online itibar internet ortamında firma adının, konumunun, hizmetlerinin nasıl karşılık bulduğunu göstermektedir. Sosyal medya kanallarında firmanın nasıl algılandığı, firmaya karşı tutumun nasıl olduğu ve genel görüşlerin toplamı online itibar değerini ortaya çıkartmaktadır.

Reel dünyada firmaların kimliği ile internet dünyasında firmaların kimliği paralel olsa da internet dünyasının farklı bileşenleri vardır. İnternet dünyasında firmanın kimliğini, itibarını oluşturma yöntemleri farklıdır.

Reel dünyada olduğu gibi sanal dünya da firmalar varlıklarını çeşitli stratejilerle meydana getirmekte ve olumlu etkiler yaratmak için çalışmaktadır. Sanal dünyada firmaların kimliklerini olumlu bir noktaya çekmesi müşterilerin ve müşteri potansiyeli olan kitlelerin beğenisi, takibi gibi sosyal medyaya özgü yollarla sağlanmaktadır. Firmanın sanal ortamda yönetilebilmesi için sosyal medya araçlarını iyi kullanması ve internet stratejilerinin analizini yapması gerekmektedir.

Online İtibar Ölçümünde Kriterler Nelerdir?

İnternet ortamında atılan her adımın analizi yapılabilmektedir. Firma için uygulanan sanal stratejiler firmanın sanal dünyadaki varlığını güçlendirmesini sağlarken müşterilerinin ve diğer firmaların algısında yer edinmesine olanak tanır.

Sanal dünyanın tüm olanaklarını firma adına en iyi şekilde kullanmak online itibar yönetiminin temel noktasıdır. Online itibar nasıl ölçülür sorusuna cevap verirken sanal stratejilerin temel noktalarından bahsetmeliyiz. Online itibar ölçümlerinde kriterleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Arama motorlarında firmanın hangi sırada olduğu
  • Haber sitelerinde firmanın adının nasıl geçtiği
  • Online sözlüklerde firmanın kimliğinin nasıl algılandığı
  • Sosyal medyada artan-azalan takipçi sayısı
  • Sosyal medyada firma paylaşımlarına gelen yorumlar
  • İnternet reklam ve tanıtımlarının sanal ortamda nasıl algılandığı
  • Firma hakkında sosyal medyada yapılan paylaşımlar
  • Firma sitesine günlük yapılan ziyaretler

Online itibar ölçümü geniş kapsamlı bir araştırma ve analiz sürecini gerektirmektedir. İnternet iletişim kanallarının tümünde firmanın varlığının ne kadar etkili olduğu hangi alanlarda başarılı hangi alanlarda eksik olduğu yapılan analizlerle ortaya çıkmaktadır.

online itibar yönetimi ölçümlemesi

Online İtibar Yönetimin Bileşenleri Nelerdir?

Online itibar yönetimi internette yer alan tüm yayınlarda, yorumlarda, paylaşımlarda marka değerine zarar verecek etkilerin ortadan kaldırılmasını kapsamaktadır. Sistematik ve kasıtlı yayınlar olabileceği gibi marka değerine zarar verecek her türlü sosyal medya paylaşımı da olabilir.

Dijital ortamda olumsuz yayınları ortadan kaldırmak ve pozitif yayınları öne çıkarmak online itibarın sağlanmasına olanak tanıyacaktır. Online itibar yönetimi bileşenlerini şöyle sıralayabiliriz;

  • İnternet sitelerindeki olumsuz içerikleri kaldırma
  • Haber sitelerinden olumsuz haberleri kaldırma ya da düzelttirme
  • Web sitesi ve sosyal medyada yorum moderasyonu
  • Arama motoru dizininden indeks sildirme
  • Olumsuz videoları yayından kaldırma
  • Topluluk şikâyet yönetimini uygulama
  • Dijital veri ve analizlerin raporlanması ve gerektiğinde hukuki düzenleme yapılması

Dijital ortamda markaya zarar verecek firmanın itibarını etkileyecek tüm yayınlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi firmanın online itibarı için önemlidir. Bu tür zarar verici etkiler olmasa bile online itibar nasıl ölçülür bilinmeli ve alınan analiz sonuçlarına göre dijital dünyada gereken adımlar atılmalıdır.

Müşteri algısında sosyal medya kanallarında firma hakkında yayınlanan tüm yorumlar etkili olmaktadır. Firmanın içerik ve seo stratejilerinin başarısı müşteriler üzerinde bıraktığı etkiye bakılarak ölçülebilmektedir.

Online İtibar Ölçümü Ve Yönetimi Neden Önemlidir?

Bir şirketin geleceğini belirleyen güven algısının oluşturulması ve korunabilmesidir. Şirket ne kadar başarılı olursa olsun itibarını zedeleyecek yorumlar kısa sürede geniş kitleleri etkileyebilir.

Sosyal medyanın olumlu gücü olduğu kadar olumsuz bir gücü de vardır. Sanal dünyada itibar yönetimi internet kanallarının tümümde şirketin varlığının güvence altına alınmasını sağlamaktadır. Şirketin misyonu doğrultusunda sanal dünyada itibarını arttırabilmesi online itibar yönetimi ile mümkün olmaktadır.

Markaların pazarlama ve reklam stratejilerinin dijital platformlarda istenilen etkiyi yaratması için sektörde tanımlanma biçimlerinin ortaya çıkarılması ve analizlere göre yönetiminin yapılması gerekir.

Şirket itibarının olumlu olması şirketin bilinirliği ile ilgili olsa da bu bilinirlik sürecindeki tüm bileşenlerin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Online itibar ölçümü ve yönetimi firmaların sanal dünyada kimliklerinin zarar görmemesini sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Online İtibar Nasıl Ölçülür? İle Benzer Yazılar

doktorlar icin online itibar yonetimi

Günümüzde herkes bir rahatsızlık hissettiği anda Google’da aratarak teşhis koymaya yöneldi. Genelde yanlış bilgiye ulaştıkları gibi bu bilgiler doktorlardan çıkmış gibi de gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra doktorların kendi blogları var ise oradaki bilgiyi başka bir siteyle karşılaştırıp hangisinin doğru olduğuna

Webtures

google icerik kaldirma

Günümüzde internet sitesi sahipleri ya da içerik oluşturucular arama motorlarında en yüksek sıraya çıkmak için kaliteli içerikler oluşturma yarışındalar. Bunun yanı sıra internet sitesinde yer alan çok hit almayan ve yinelenen içeriklerin ise kaldırılması, google içerik kaldırma  konusunda doğru bir

Eren Kartav

marka imaji

Günümüzde bir markanın, tüketicinin ya da kullanıcının gözünde oluşturacağı marka imajı , markanın ya da kurumun varlığından, büyüme ölçeğine kadar etki edecek büyük bir olayı içerisinde barındıran unsurlar bütünü olarak görülmektedir. Bu nedenle markalar piyasaya adım atmadan önce markanın anlatmak

Eren Kartav

loader