Dijital İletişimin Yeni Dili Emojiler

webtures_blog_banner

Japon Shigetaka Kurita tarafından 1990’ların sonunda yaratılan emoji,  bugün tüm dünyanın kullandığı evrensel bir dil haline geldi. 2011 yılında ilk olarak Apple’ın İOS cihazlarında kullanılmaya başlayan emojiler, daha sonra tüm cihazlarda kullanılarak dijital dünyanın yeni iletişim tarzını oluşturdu. 2015 yılına gelindiğinde Oxford Sözlüğü yılın kelimesini ilk kez gerçek bir kelime değil, kullanıcıların duygularını ifade ettiği bir emoji (mutluluk gözyaşları emojisi) olarak belirledi.  Bugün geldiğimiz noktada emojiler kendine ait bir günü olan (17 Temmuz Dünya Emoji Günü) yeni nesil bir iletişim sistemi…

Emoji kullanımıyla ilgili istatistikleri beraber inceleyelim:

  • İnternet nüfusunun %92’si emojilerle iletişim kuruyor ya da iletişimlerinde emoji kullanıyor.
  • Emojiler fikirleri ve duyguları anlatmanın en kolay yolu. İnsanlar artık uzun sıkıcı metinlerle iletişim kurmak yerine emojileri tercih ediyor. Emoji pazarlaması üzerine uzmanlaşmış bir şirket olan Emogi’nin yaptığı araştırmaya göre erkeklerin %75’ü ve kadınların %84’ü emojilerin duygularını kelimelere göre daha iyi ifade ettiğini söylüyor.
  • Emojiler yüz yüze iletişime en yakın iletişim kurma tarzı. Araştırmalara göre gülen surat emojisiyle, gerçek insan gülümsemesi beynin aynı bölgesini aktive ediyor.
  • Instagram paylaşımlarının %50’si bir emoji içeriyor.
  • 2014 yılından bu yana Twitter’da atılan emojili tweet sayısı 110 milyar.

Markalar ve Emoji Kulllanımı

Dijital dünyanın yeni dili emojiler markalar için de vazgeçilmez bir pazarlama aracı.  Markalar artık kendi emojilerini oluşturuyor, emojiler üzerinden iş başvuruları alıyor ve kampanyalar kurguluyor. Hatta emojiler artık banka şifrelemelerinde bile kullanılıyor. Emojiler dijital dünyada kullanılmasının yanında artık ürün ambalajlarından, bilboardlara kadar geleneksel reklamcılıkta da sıkça kullanılıyor. Markalar her mecrada emoji üzerinden iletişim yapmaya özen gösteriyor. Artık emojiler üzerinden hedef kitle belirleyebileceğimiz bir noktaya geldik. Twitter’ın duyurduğu ve 17 Temmuz Dünya Emoji Günü’nde kullanıma açılacak emoji tabanlı hedefleme ile markalar kullandığınız emojiye göre insanlara ulaşabilecek ve reklam yapabilecek.

Emoji kullanımında şu noktalara dikkat edin:

Marka kişiliğinizi ön plana çıkartın:

Emoji kullanımlarınız markanızın iletişim tonuna ve kişiliğine uygun olsun.  Marka kişiliğinizi, bulunduğunuz kategoriyi düşünerek markanıza en uygun emojileri kullanın. Örneğin:  Tatil sektöründe hizmet veren bir markaysanız bu sektöre en uygun emojileri belirleyerek, bu emojileri sık sık kullanın.

Dijital İletişimin Yeni Dili Emojiler

İnsanları Eğlendirin

Emoji kullanımını tetikleyen en önemli kesim Y kuşağı. Teknolojik yeniliklere çabuk uyum sağlayan bu kuşak mizaha ve eğlenceye büyük önem veriyor. Emoji kullanımlarınızda dijital dünyanın diline uygun olarak eğlenceli, yaratıcı içerikler yaratmaya özen gösterin. Eğlenceli içerikleriniz markanıza karşı insanlarda olumlu bir algı yaratır ve akılda kalmayı kolaylaştırır.

Hedef Kitleyi ve Kullanım Alışkanlıklarını Analiz Edin

Hedef kitleyi ve emoji kullanım alışkanlıklarını inceleyerek önemli tüketici içgörüleri yakalayabilirsiniz.  Hedef kitlendeki insanlar hangi durumlarda,  ne tür emojiler kullanıyor? En çok kullandıkları emojiler neler? Kişilikleri, davranışları ve kullandıkları emojiler arasında nasıl bir bağlantı var? Bu sorulara verdiğiniz cevaplarla emojileri nasıl kullanacağınıza dair bir yol haritası çıkartabilirsiniz. Emojiler sadece sosyal medya içeriklerinde kullanılmıyor. Mikro siteden, ürün ambalajına kadar birçok yerde emojilerden yararlanabilirsiniz.  Emojileri nasıl ve nerede kullanacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ne kadar yaratıcı olursanız o kadar dikkat çekersiniz.

Dijital İletişimin Yeni Dili Emojiler İle Benzer Yazılar

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

Tufan Acar

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

webtures_blog_banner

Clickbait web dünyasında haber, resim veya video bağlantılarına tıklamayı teşvik etmek ve kullanıcıların ilgisini çekmek amacıyla başlıklarda abartılı, aldatıcı, hatta yalan ifadelere başvurma yöntemidir. Clickbait yöntemi Türkçe’de tıklama tuzağı, tık tuzağı olarak adlandırılabilir. Daha fazla tıklama alabilmek adına kullanıcılara içerikte

Webtures

loader