Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

dijital pazarlama uzmani blog

Dijital pazarlama uzmanı temel olarak, şirketlerin dijitaldeki hedef kitlesini ve özel pazarlama stratejilerini belirleyen ve uygulayan kişilere denir.

Peki dijital pazarlama uzmanları hedef kitleyi nasıl belirler? İnternet kullanımının her geçen gün arttığı günümüz teknoloji çağında, özellikle internet kullanıcıları hedef kitle olarak belirlenir. Bunun en büyük nedeni ise tüketicilerin büyük çoğunluğunun markalar ve ürünleriyle ilgili bilgilere online platformlar üzerinden gerçekleştiriyor olmalarıdır. Bu doğrultuda hedeflemeye uygun olarak filtreler koyulabilir.

Dijital ortamda yer alan kişilerin satın alma davranışları incelenerek, dijital pazarlama stratejileri oluşturulur. Dijital pazarlama sürecinde özellikle web site, e-mail, sosyal medya ağları ve arama motorları gibi online araçlar sıklıkla kullanılır. Online araçların en iyi şekilde kullanılması ve dijital pazarlama stratejileri konusunda başarılı çözümler üretilmesi oldukça önemlidir. Doğru tanıtım ve reklam faaliyetleri ile dijital pazarlama sürecinin geliştirilmesi gerekir.

Günümüzde en etkili pazarlama yöntemlerinden biri olan dijital pazarlama, oldukça karmaşık ve geniş kapsamlıdır. Bu sebeple de dijital pazarlama süreçlerini planlayarak, yönetecek profesyonel ve deneyimli uzmanlara ihtiyaç duyulur. Bu noktada akıllara dijital pazarlama uzmanı nedir, ne iş yapar, ne kadar para kazanır gibi sorular gelir. Bu nedenle özellikle bu alanda kariyer yapmak gibi bir amacınız varsa dijital pazarlama uzmanı ile ilgili aklınıza takılan soruları blog yazımızı okuyarak cevaplandırabilirsiniz!

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir?

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir, Kime Denir?

Bir firmanın güçlü bir marka olmak adına online ortamda yer almasını sağlamak ve bu doğrultuda hedef kitleye özel pazarlama stratejilerini belirlemek ve gerçekleştirmek amacıyla çalışan kişilere dijital alanda pazarlama uzmanı denir. Böylece markanın dijital ortamda da varlığı sağlanarak ya da güçlendirilerek çok daha tanınır hale gelmesi sağlanır.

Markanın dijital alandaki kitle iletişimini güçlendiren ve mesleki unvan olarak kullanılan bu kavram, son yılların en çok rağbet gören mesleklerden biridir. Dijital pazarlamada çalışan uzmanların özellikle SEO ve SEM çalışmaları, Banner reklamları, Google Analytics ve WEB Analytics gibi konulara hakim olması gerekir. Aksi takdirde kendinden beklenen görevleri yerine getiremez ve yüksek performans gösteremez.

Dijital Pazarlama Uzmanı Görev ve Sorumlulukları

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir? 2

Şirketin veya projenin dijital ortamda prestijli olması ve güçlü bir marka haline gelmesi için çok çeşitli çalışmalar gerçekleştiren dijital pazarlama uzmanı, başarılı çözümler üreterek verimli çalışmak için pek çok görevi yerine getirir. Bir dijital pazarlama uzmanı görev tanımı içerisinde yer alan işlerden başlıcaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • İnternet ortamında yer alan güncel trendleri takip etmek,
  • Dijital dünyadaki yenilikler hakkında düzenli bilgi edinmek,
  • Markanın adını bilinir hale getirmek ve dinamik yapısını devam ettirmek için düzenli etkinlikler gerçekleştirmek,
  • Sosyal medya platformlarına hâkim olmak ve her birini tanıtım reklam faaliyetleri açısından doğru değerlendirmek,
  • SEO, SEM, e-mail pazarlama, Google Analytics, mobil pazarlama gibi alanlarda bilgi sahibi olmak ve bu pazarlama araçlarını en iyi şekilde yönetmek,
  • Kısa sürede çok daha fazla kişiye ulaşmak için pazarlama stratejileri geliştirmek, şeklindedir.

Bütün bu işlemler sayesinde markanın dijitalde güçlenmesi sağlanır ve hedef kitleye erişmesi kolaylaşır. Markanın bilinirliğini, markaya olan sadakati ve markanın satış oranlarının yükselmesini hedefleyen uzmanlar, çok çeşitli kampanyalar ve reklamlarla başarılı projelerin altına imzasını atar.

Dijital Pazarlama Uzmanı Hangi Yetkinliklere Sahip Olmalıdır?

Bir kişinin dijital alanda pazarlama uzmanı olabilmesi için öncelikle iletişim yönü ve ikna kabiliyeti yüksek olmalıdır. Aksi takdirde ne kadar eğitim alırsa alsın kendisinden beklenen çözümleri üretmede başarısız olur. Ayrıca teknolojinin yakından takip edilmesi de bir pazarlama uzmanı için oldukça önemlidir.

Çok geniş bir çalışma alanını kapsayan dijital pazarlama sürecinde bazen çok sayıda uzman farklı alanlarda faaliyet gösterir. Bazen ise çoğu işi tek bir uzmanın yapması gerekebilir. Örneğin;

  • SEO ve SEM çalışmalarına hakim olmalı,
  • Veri analizi yapabilmek ve buna bağlı olarak stratejiler geliştirebilmeli,
  • Raporları anlama ve analiz etme becerisine sahip olmalı,
  • İçerik üretimi/yönetimi yapabilmeli,
  • Temel düzeyde kodlama bilgisine sahip olmalı,
  • Sosyal medyaya ve bu alandaki reklamcılığa hakim olmalıdır.

Kısaca iyi bir dijital pazarlama uzmanının bu alanların çoğunda bilgisi ve yetkinliği olmalıdır.

Bu sayede markanın dijitaldeki bilinirliği artış gösterir, çok daha kaliteli ve kapsamlı içerikler üretilebilir ve buna bağlı olarak hedeflenen amaçlara ulaşılabilir.

Bunların yanı sıra, başarılı bir dijital pazarlama uzmanının trend, istatistik ve algoritmalar konusunda güncel bilgilere sahip olması önemlidir. Böylece çok daha etkili pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilir.

Ek olarak doğru ve iyi bir içerik yönetimi gerçekleştirebilen uzmanlar, markanın ürünlerini hedef kitleye en iyi şekilde anlatır ve SEO çalışmaları ile markanın erişilebilirliği maksimum seviyeye çıkarılır. Buna ek olarak bütçe yönetimi yapabilen bir uzmana ihtiyaç duyulur. Bu sayede markanın online pazarlama kampanyalarının maliyeti ideal seviyede tutulur ve bu kampanyalardan en yüksek verim alacak şekilde çalışmalar gerçekleştirilir. Analiz ve ölçümleme araçlarını kullanabilmek ve müşteri servislerini yönetebilmek de bir dijital pazarlama uzmanının sahip olması gereken yetkinlikler arasındadır.

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmanın Faydaları Nelerdir?

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Dijital pazarlama uzmanı olmak, birçok alanda bilgi sahibi olmayı gerektirme gibi zorlukları beraberinde getirse bile, pek çok faydası da mevcuttur. Özellikle iletişim kurmayı seven, dinamik ve yaratıcı kişiler için ideal olan bu meslek, oldukça yorucu olmasına rağmen eğlenceli ve keyiflidir. Bu meslekle her zaman kişi kendini geliştirebilir ve yaratıcılığından maksimum seviyede yararlanma imkanına sahip olabilir. Dijital pazarlama uzmanı eğitimi ve doğru çalışma yöntemleri ile hizmet verdiği markanın güçlenmesine katkıda bulunan kişi, yaptığı işten ve gösterdiği performanstan gurur duyar.

Bir pazarlama uzmanı ne kadar kendini geliştirirse, o kadar iyi paralar kazanır ve yaşam kalitesini yükseltme imkanı bulur. Özellikle çok çeşitli eğitimlerle yetkinliklerini artıran uzman, işinde çok daha başarılı ve nitelikli hale gelir. Bazı dijital pazarlama uzmanları markasını çok daha bilinir hale getirerek, kendi kariyerini de üst seviyelere yükseltir. Bu nedenle günümüzde dijital pazarlama uzmanı iş ilanları büyük rağbet görür.

Dijital Pazarlama Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Dijital pazarlama uzmanlarıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de ne kadar maaş aldıklarıdır. Bu noktada net bir cevap yoktur; çünkü çalışılan ortama ve markanın büyüklüğüne bağlı dijital pazarlama uzmanı

olarak maaşlarda değişiklik görülür. Buna ek olarak daha önce de bahsettiğimiz gibi dijital pazarlamada çok çeşitli uzmanlık alanları mevcuttur ve pazarlama uzmanı bu alanlardan biri ya da birkaçı için çalışmalarını yürütebilir.

Sorumlu olduğu alanlar ne kadar fazla ise, maaşta o kadar yükseliş söz konusudur. Dijital pazarlama uzmanı maaş 2023 miktarı ortalama 11.000 ve 30.000 TL arasındadır ve bu maaşı alan bir dijital pazarlama uzmanı, genellikle reklam ajansları ya da kurumsal şirketlerin pazarlama departmanları gibi yerlerde çalışır. Buna ek olarak markalar için freelance digital marketing specialist olarak da istedikleri yerden faaliyetlerini sürdürebilir.

Bu işe yeni başlayan bir pazarlama uzmanı ile 4-5 senedir bu işi yapan uzmanın maaşları da birbirinden oldukça farklıdır. Deneyim arttıkça maaşın da yükselmesi kaçınılmazdır. Ayrıca uzmanların yer aldığı projeler, sahip olduğu eğitimler ve sertifikalar ister istemez dijital pazarlama uzmanı maaş miktarını etkiler.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Dijital pazarlamada uzman olmak isteyen kişilerin öncelikle üniversite mezunu olması önemlidir. Bununla birlikte günümüzde herhangi bir eğitim almadan da uzman olmak mümkündür; çünkü aslen önemli olan bir pazarlama uzmanının sahip olması gereken niteliklerdir.

Bu alanda çok çeşitli eğitimler, sertifika programları ve kurslar mevcuttur. Bu sayede isteyen kişiler kendilerini en iyi şekilde yetiştirerek bu alanda meslek sahibi olabilir ve dijital pazarlama uzmanı sertifikası alabilir. Bu noktada dijital pazarlama eğitimi için kişi öncelikle;

  • SEO ve SEM,
  • Google ADS,
  • Sosyal medya reklamcılığı (Facebook, Linkedin, vs.)
  • Google Analytics ile analiz ve raporlama,
  • İçerik yönetimi,
  • Marka yönetimi,
  • Marka ve tüketici algısı

Gibi konularda detaylı bilgiye sahip olmalı ve bu alanlarda yetkin hale gelmelidir. Ayrıca günümüzde hemen hemen her meslek dalında olduğu gibi dijital pazarlama uzmanları da İngilizce bilgisine sahip olmalıdır. Bu sayede kariyer basamaklarını çok daha hızlı bir şekilde tırmanır.

Blog yazımızda sizlere Dijital Pazarlama Uzmanı hakkında temel bilgiler vermeye çalıştık. Özetle dijital pazarlama alanında kariyer yapmak ve uzman olmak için eğitimler almanız, mümkünse staj yapmanız, sertifikalı programlara katılmanız ve her şeyden önemlisi yapılan çalışmaları yakından takip edip, bilgi sahibi olarak kendinizi geliştirmenizdir.

Umarız keyif alarak okuduğunuz bir yazı olmuştur. Aklınızdaki soruları lütfen yorumlarda belirtin!

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

cpm-nedir-ve-nasil-hesaplanir

CPM Nedir CPM, “Cost Per Mille” (Bin Gösterim Başına Maliyet) anlamına gelir ve dijital reklamcılıkta sıklıkla kullanılan bir ölçüm birimidir. Bu terim, reklamverenin bir reklamın bin kez görüntülenmesi için ödediği maliyeti ifade eder. CPM, reklamverenlerin reklam kampanyalarının kapsamını ve etkinliğini

Eren Kartav

Blog (2)

Hemen çıkma oranı, web sitenizin performansını artırmak ve ziyaretçi deneyimini iyileştirmek için kritik bir faktörlerden birisidir. Bu blogda hemen çıkma oranının ne olduğunu neden önemli olduğunu ve bu oranı düşürmek için uygulanabilecek stratejilere değindik. Ayrıca bu blogda, Google Analytics’te hemen

Fatih Gültekin

loader