Dijital Pazarlamada Online İtibar Yönetimi Nedir?

webtures_blog_banner

TV, radyo, dergi gibi geleneksel yöntemlerin dışında internet kullanılarak markanın desteklenmesi, tanıtılması vb. ticari çalışmaların gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan dijital pazarlama, her geçen gün çok daha popüler hale gelmektedir.

Online İtibar Yönetimi , kurumsal veya bireysel şirketler için , tüm dünya üzerinde adı sık sık kullanılan bir kavram haline gelmiştir. İnsanların sanal ortamda harcadıkları zaman ile birlikte ilk temelleri atılan Online İtibar Yönetimi , sosyal medyanın patlaması ile birlikte artık kendine iyice yer buldu diyebiliriz.

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte online platformlar ve sosyal medya üzerinde çok geniş bir kitle bir araya gelerek düşüncelerini rahatlıkla dile getirmektedir. Bu nedenle olumlu yorumlar markalara çok büyük bir kazanç sağlarken, olumsuz düşünceler ise markaların itibarını zedeler ve sadece maddi değil aynı zamanda manevi yönden de zarara uğramasına neden olur.

Bu nedenle dijital pazarlamada başarılı sonuçlar elde etmek adına, internet üzerinde yer alan marka ile ilgili bütün bilgilerin denetlenmesi ve online itibar yönetimi için gerekli planların yapılması gerekir.

Online İtibar Yönetimi , kurumsal veya bireysel şirketler için , tüm dünya üzerinde adı sık sık kullanılan bir kavram haline gelmiştir. … İnsanların sanal ortamda harcadıkları zaman ile birlikte ilk temelleri atılan Online İtibar Yönetimi , sosyal medyanın patlaması ile birlikte artık kendine iyice yer buldu diyebiliriz.

Dijital Pazarlamanın 4 Temel Adımında Online İtibar Yönetiminin Etkisi

Tüm markalar için dijital pazarlama genel olarak 4 temel adımdan oluşur. Bunlar;

  • Elde et (Acquire),
  • Kazan (Convert),
  • Ölç ve optimize et (Measure & Optimize)
  • Sahip çık ve büyüt (Retain & Grow) gibi süreçlerdir.

Bu dört adımın her birinin başarılı olabilmesi için online itibar yönetimin etkili bir şekilde uygulanması gerekir.

Elde Et (Acquire)

Öncelikle dijital alanda yer alan kitlenin ilgisini dijital pazarlamanın yapıldığı ortamlara çekmek gerekir. Bu da ancak online itibar yönetimi adı altında gerçekleştirilen birçok aktivite ile gerçekleştirilir. Bunlar;

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO),
  • Arama Motoru Reklamları (PPC),
  • E-mail Marketing,
  • Sosyal Medya Pazarlama (Social Media Marketing),
  • Gelir Ortaklığı (Affiliate Marketing),
  • İnteraktif Karşılaştırma (Interactive Comparison),
  • Reklam Ortaklığı (Advertising Partnership),
  • Viral Pazarlama,
  • İçerik üretme/paylaşma,
  • RSS,
  • Online PR şeklindedir.

Kazan (Convert)

Dijital alanda yer alan kişiler istenilen ortama çekildikten sonra, markanın hedeflerine ulaşabilmesine yardımcı olacak aktiviteler gerçekleştirilir. Birçok kişi hedefin her zaman satış olduğuna inanır. Ancak bu doğru değildir.

  • Markanın kaç kez ziyaret edilerek incelendiği,
  • Markanın hangi ürünlerine göz gezdirildiği,
  • Bu ziyaret sürecinin ne kadar uzun olduğu gibi birçok husus hedefler arasında yer alır.

Potansiyel müşterilerin çekilmiş olduğu bu ortamda, marka hakkında ilgi çekici içeriklerin olması onların bu alanda çok daha fazla vakit geçirmelerine ve dikkatlerinin ürünlere doğru çekilmesine neden olur.

online itibarda dijital pazarlama

Ölç ve Optimize Et (Measure & Optimize)

Bu süreç içerisinde marka ya da pazarlama süreciyle ilgili neyin doğru veya yanlış yapıldığıyla ilgili değerlendirme yapılır. Bu nedenle online itibar yönetimiyle dijital ortamda markayla ilgili ne tür paylaşımlar yapıldığı araştırılmalıdır. İnsanlar ne düşünüyor, markayla ilgili birbirlerine nasıl tavsiyelerde bulunuyor ya da kullanıcıların herhangi bir şikayeti var mı gibi birçok sorunun cevabı bulunarak değerlendirmeye alınmalıdır.

Dijital ortamda markayla ilgili olumlu ya da olumsuz bir bilgi paylaşımı olduğunda ilk olarak markanın kendi firması bunun farkında olmalıdır ve eğer herhangi bir itibar krizi söz konusu ise anında çözüm yollarına başvurmalıdır.

Eğer bu tür ölçümler yapılmazsa, markanın başarılı olup olmadığı hakkında yorum yapmak imkansız olur.

Sahip Çık ve Büyüt (Retain & Grow)

Markaya sahip çıkma ve onu büyütmek için yapılması gereken birçok faaliyet vardır. Bunların her biri için online itibar yönetiminin gerçekleştirilmesi ve en uygun planlamaların yapılması gerekir. Bu faaliyetler ise genel olarak şu şekildedir:

  • Mevcut müşterilerin memnuniyetinin sağlanması
  • Her müşterinin daimi olması ve geri dönüş yapması için gerekli çalışmaların yapılması
  • Müşteri hizmetlerinin iyi olması ve satış sonrası desteğin müşteriyi tatmin etmesi
  • E-mail Marketing işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması
  • Sadakat programlarının uygulanması ve takibinin yapılması
  • Dinamik fiyatlandırma stratejilerinin uygulanması ve reklamının iyi yapılması
  • Markayla ilgili topluluk oluşturulması, blog sayfası açılarak müşteriyle iletişimin güçlendirilmesi
  • Referans programlarının başlatılması

Bunlara ek olarak Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya alanlarında potansiyel müşteriler ile iletişime geçilerek markanın online itibarını olumlu yönde artırmak gerekir. Unutulmamalı ki sosyal paylaşımlar sayesinde takipçilerin markayla ilgili birinci elden bilgilendirilmesi ve her bir paylaşım üzerindeki bilgiler aracılığıyla markanın kendi web sitesine yönlendirilmesi markanın dijital pazarlamasının daha başarılı sonuçlar vermesine neden olur.  Bu nedenle sosyal medya kullanımında sürekliliğin olması ve online itibar yönetiminin gerçekleştirilmesi dijital pazarlamada çok önemlidir.

Dijital Pazarlamada Online İtibar Yönetimi Nedir? İle Benzer Yazılar

doktorlar icin online itibar yonetimi

Günümüzde herkes bir rahatsızlık hissettiği anda Google’da aratarak teşhis koymaya yöneldi. Genelde yanlış bilgiye ulaştıkları gibi bu bilgiler doktorlardan çıkmış gibi de gösterilebiliyor. Bunun yanı sıra doktorların kendi blogları var ise oradaki bilgiyi başka bir siteyle karşılaştırıp hangisinin doğru olduğuna

Webtures

google icerik kaldirma

Günümüzde internet sitesi sahipleri ya da içerik oluşturucular arama motorlarında en yüksek sıraya çıkmak için kaliteli içerikler oluşturma yarışındalar. Bunun yanı sıra internet sitesinde yer alan çok hit almayan ve yinelenen içeriklerin ise kaldırılması, google içerik kaldırma  konusunda doğru bir

Eren Kartav

marka imaji

Günümüzde bir markanın, tüketicinin ya da kullanıcının gözünde oluşturacağı marka imajı , markanın ya da kurumun varlığından, büyüme ölçeğine kadar etki edecek büyük bir olayı içerisinde barındıran unsurlar bütünü olarak görülmektedir. Bu nedenle markalar piyasaya adım atmadan önce markanın anlatmak

Eren Kartav

loader