E-Ticaret Ekibi Nasıl Oluşturulur?

webtures_blog_banner

E-Ticaret ekibi kurmanın birden fazla görev alanı ve mesleki anlamda bölümleri bulunmaktadır. Öncelikle E-ticaretin ekibi kurulmadan önce firmanın veya girişimcinin e-ticareti bir iş birimi yani business unit dediğimiz kavramda görmesi gerekiyor. Eğer e-ticaret bir iş birimi olamaz ise kurulacak ekip tam anlamı ile yerine oturmaz ve birçok emek boşa gidebilir. Öncelikle yapılacaklar listesinde e-ticaretin iş birimi yapılmasının altını çizelim.
İş birimi olarak statüye giren bir e-ticaret markanız veya siteniz var ise bunun ekibini kurmak için 3 ana başlığa ihtiyacınız olacak.

1. E-Ticaret Operasyonu
2. E-Ticaret UX-IU

E-ticaret operasyon ekibi nasıl kurulur?

E-ticaret operasyonu, e-ticaretin ana yapısının kurulduğu ve sitenin yönetildiği, BT departmanı ile birlikte çalışan aynı zamanda bir AGILE hizmetini de barındıran bir ekip diyebiliriz. Kendi içinde raporlaması, site içerisinde kampanya promosyon yönetimleri, sitenin stabil durumda olması, ürün içerikleri yönetimi başta olmak üzere süreci tamamen yürütecek kişilerden oluşmalıdır. Site içi geliştirmelerde özellikle yeni yapılacak olan ARGE adımlarını da atabilir hatta yönetebilir seviyede olmalıdır. E-Ticaret operasyon ekibi, tam anlamıyla sürecin baştan aşağıya tamamen sorumluluklarını taşıyacaktır. Bazı markalar için aynı zamanda CMS bilmesi ve yönetilmesinde beklenmektedir.

E-Ticaret UX-UI ekini nasıl kurulmalıdır?

Tasarım konusu e-ticaret için en elzem durumlardan biridir. Tasarımı kuvvetli, sade ve anlaşılabilir, bannerleri düzenli değişen ve kreatif sayfalar düzenleyebilen bir UI ekibi ile çok iyi işler çıkartabilirsiniz. UX kısmı için Frontend bilen tasarımcılar işinizi daha da iyi yapmanıza olanak sağlar. Grafik ekibi için çok iyi ekipmanlarda gerekecektir. Eğer ekipmanları ne kadar iyi olursa iş kaliteleri de o kadar yükselecektir. Buna dikkat etmenizi öneriyoruz.

E-Ticaret Departmanına genel bakış

İş birimi içerisinde iki önemli ayrıntıyı verdiğimize göre asıl aktarmak istediklerimize geçebiliriz. E-ticaret operasyonu çok anlık çalışmaktadır ve bu yüzden sürekli olarak gündemi takip eder gelişen süreçleri raporlar. Raporlar sonucunda bir takım aksiyonlar alınır. Fiyat karşılaştırmaları yapılır, kampanyalı ürünlerini takip eder ve satış sonuçlarını değerlendirir. Bu bağlamda ortak çalışmalar devam ederken, görsel ekibi sitede bulunan tüm görselleri belli periyotlarda günceller. Raporların sonucuna göre ise landing page ya da özel statik sayfa tasarımları yapılır ve satışı düşük giden ürünlere tekrar destek olunabilir.

Burada, ürünlerin fotoğrafları tekrar çekilebilir. Müşterilerin görmek ve duymak istediği noktalar tekrar çalışılır. Tam bu noktada ise ürün içerik yönetimi devreye girer. Ürünleri tek tek inceler ve ayrıntılarını çıkarırlar. Sonrasında ise ürün yazı zenginleştirilmesi ile finalize edilir. Eğer üründe iyi bir marj var ise indirim oranı biraz daha değiştirebilir.

Bu anlattığımız süreç e-ticaret ekibinin rutin yaptığı işlerden biridir. Hiç durmayan ve aksamayan bir iş modelidir. Aksayan her süreç ciro kaybına neden olabilecektir. Süreçler sadece ürünlerin satışlarına odaklı değildir. Yeni stratejilerde araştırılmalıdır.

Örnek verecek olursak, çok trend olan bir ödeme sistemi sizlere entegre edilebilir. Çok kullanılacağını varsaydığımız bir arama motoru entegrasyonu ek olarak geliştirilebilir. Tüm bunlar ortak bir noktada ekiplerin birbirine kanalize olarak sürdürdüğü bir sistem işidir. Bu yüzden sistem şirketi veya sistem girişimcisi olmanız gerekiyor.

Öncelikleriniz arasında sitenizin kullanım kolaylığı ve ürün zenginleştirilmesi olmalıdır. Ürünlerde en az 5 fotoğraf, 1 video ve güzelce anlatımı olan bir içerik olmalı. Stratejik olarak çok önemli olan bu hususları birçok e-ticaret markası atlıyor veya mesai ayırmıyor.

Çok kritik konulardan biri de site içi arama motoru güncellemeleridir. Cironun %30 ‘ u buradan gelmektedir. Arama motorunuz veya ürün isimleriniz güncel değilse cironuzun bir kısmını kaybetmiş oluyorsunuz.

Süreçlerden diğer başlıklara bakacak olursak, e-ticaretinizi tamamlayan bir konu sosyal medya yönetimleri ve müşterinize dokunan CRM başlıkları. E-ticaret ekibi olarak pazarlama faaliyetlerine katılmalısınız ve bu başlıklarda fikir sahibi olmanız gerekiyor. Yönetimi daha basit, daha pratik hale getirebilmek için eğitimler dahi alabilirsiniz. Mesela bir e-ticaret ekibi SEO eğitimi alabilir. Bu eğitim sayesinde ürün açıklamalarını daha SEO odaklı hazırlayabilir ve pazarlama departmanına faydalı dokunuşlar yapabilir. Aynı şekilde pazarlama departmanı, e-ticaret eğitimi alabilir.

Bu sayede satış odaklı pazarlama konusunda karşılıklı adımlar atılmış olacaktır. Sistem tam olarak böyle işlemelidir. Öncelikler departman içerisindeki ekiplerin görev ve sorumluluklarını tam olarak aktarabilmektir. Sonrasında ise işlerinizin büyük bir kısmı fikir üretmek ile pekişecektir.

Hepinize başarı dolu bir e-ticaret diliyoruz.

E-Ticaret Ekibi Nasıl Oluşturulur? İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

Blog (2)

Hemen çıkma oranı, web sitenizin performansını artırmak ve ziyaretçi deneyimini iyileştirmek için kritik bir faktörlerden birisidir. Bu blogda hemen çıkma oranının ne olduğunu neden önemli olduğunu ve bu oranı düşürmek için uygulanabilecek stratejilere değindik. Ayrıca bu blogda, Google Analytics’te hemen

Fatih Gültekin

Blog 1

E-ticaret siteleri için domain seçimi, markanın çevrimiçi kimliğini belirler ve ilk izlenim açısından kritik bir öneme sahiptir. İyi bir domain, siteyi kolayca hatırlanır kılar ve potansiyel müşterilerin siteye erişimini kolaylaştırır. Ayrıca, doğru domain seçimi, arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da

Gizem Sayan

loader