E-Ticaret Yazılımları Nedir?

webtures_blog_banner

E-Ticaret’e başlayan bir çok girişimci ve işlerini online ticarete taşıyan markalarımızın en çok cevabını merak ettiği sorulardan birisidir. E-Ticaret bir yazılım değil miydi? Elektronik olması aynı zaman da yazılımı işaret etmiyor mu? Şimdi hepsine tek tek bakalım.

E-Ticaret yazılımlarını hemen kategori ederek basitleştirelim ve sizlere ilk cevabımızı iletelim.

  1. E-Ticaret Site Alt Yapı Yazılımları,
  2. E-Ticaret Ödeme Alt Yapıları Yazılımları,
  3. E-Ticaret 3RD Alt Yapıları Yazılımları,
  4. E-Ticaret Pazarlama Yazılımları,

Diyerek 4 başlıkta incelemeye başlayabiliriz.

E-Ticaret Alt Yapısı

E-Ticaretinizin yayınlanabilir olması için gerekli olan omurga sistemdir. Bu sistemler açık kodlu veya paket program olarak karşınıza çıkabilir. Bir yandan bedava alt yapılar olduğu gibi fiyatları milyon tl’lere çıkabilen alt yapılarda mevcuttur. Bunlar e-ticaret potansiyeline ve sizlerin hedefleriniz doğrultusunda belirlediğinizi bütçelere göre değişkenlik gösterecek.

Burada kaçırılmaması gereken en önemli faktörleri yorumlarak yazalım.

Site ara yüzünün istenilen formatlarda hazırlanabilmesine olanak sağlayan alt yapılardan başlayabiliriz. Çünkü E-Ticaretinizin, müşteri tarafında güzel sonuçlar getirebilmesi için tasarımsal öğelerine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Site Alt yapısının güvenli sunucularda olması da çok önemlidir. E-Ticaretin en büyük imaj kayıplarından biri kredi kartı ile üyelik bilgilerinin güvenliğidir. Bu yüzden hem alt yapınızda kaçak olmamalı hem de barınan alanların mutlaka yüksek düzeyde korunuyor olması çok önemlidir.

Ürünlerin kolay listelenebilir olması, arama optimizasyonu kuvvetli ve ürün detay sayfalarının rahatlıkla geliştirilebilir olan alt yapılar araştırılmalıdır. Burada önemli olan ürünün müşteriye gösterilen alan da temiz ve net olması, kolay yönetilebilir pozisyonda olması gerekir.

E-Ticaret sadece Web görünümü ile değil aynı zamanda mobil görünümü ile de çok detay gerektiriyor. Aynı sunucu da hem web hem de mobile özel uyumlu olan siteleri responsive başlığında inceleyebiliriz. Mobil erişimlerin son yıllarda %90 olduğunu unutmamız gerekir. Aslında yoğunlaşılan tasarım WEB tarafı olurken, ihmal ettiğimiz en büyük kısım, trafiğin en çok döndüğü MOBIL ara yüzüdür. Bu yüzden mobil ara yüzü ihmal edilen tasarımların ve sitelerin birçoğu müşterilerin aradıklarını bulamadıkları veya tasarımdan doğan şüpheci, güven vermeyen içeriklerinden dolayı belki de çok iyi fiyatlar sunduğunuz ürünlerinizin satılmamasına sebep olabilir. Bu sorunu çözmek için alışagelmiş standart olan önce WEB alışkanlığından vazgeçip önce MOBIL ara yüzleri ve bunlarda alternatifleri iyi sunan markaları, çözümleri ve alt yapıları tercih etmeliyiz.

E-Ticarette Ödeme Alt Yapıları Yazılım Süreci

Sitelerin birçoğunda ödeme ile ilgili çok ihmal edilen entegrasyonları görmekteyiz. Bunun temel sebebi kullanılan ödeme sistemlerine terminoloji olarak hakim olmamızdır. Ödeme yazımızda daha çok detay vereceğiz. Şimdi kısaca yazılıma etki edecek bilinmesi gereken ödeme tiplerine şöyle bir bakalım.

E-Ticaretin, müşteri – satış yolculuğunda en önemli ve ciddiyetini hiçbir zaman kaybetmemesi gereken temel başlığıdır. Ödeme süreci ne kadar hassas, ne kadar hızlı ve güven verici olur ise hem sipariş geçilebilir, hem de tekrar E-Ticaret mağazanızdan müşterilerinizi getirtebilirsiniz. Ödemede tam olarak nelere dikkat edilmeli?

  1. Debit ve Kredi Kartı Ödemeleri olmalıdır,
  2. Sunulabilirse Taksitler çıkmalıdır,
  3. BKM ve Cüzdan Uygulamaları tercih edilebilir,
  4. Masterpass gibi güvenli kart saklama teknolojileri kullanılabilir.

Bu başlıkları ele alalım.

Debit ve kredi kartı Türkiye kullanıcıların en çok tercih ettiği ödeme yöntemleridir. 4 Farklı ödeme yöntemi içerisinde ortalama %80 gibi bir kullanıcı alışkanlığını görüyoruz. Bu da sizlerin hemen hemen tüm kredi kartlarına ve debit ( maaş –banka kartı) sistemlerine açık olmanız demektir. Sadece bir banka ve bir kredi kartı çeşidi ile çok başarılı bir sipariş süreci düşünülmemeli.

Taksit imkânları ise sizlerin bankalarınızdan alacağınız komisyonlar doğrultusunda yapabilirseniz eğer güzel sonuçlar getirebilecek ödeme tipi diyebiliriz. Eğer 500 TL üzeri ürünlerinizin sık olduğunu düşünürsek taksit düşünmekte fayda olacaktır. Bankanız ile görüşmenizde yarar vardır.

Güvenli ödeme konusunda oldukça hassas yaklaşan bir segmentasyonumuz için özellikle BKM ve diğer cüzdan uygulamaları özellikle mobil erişimden dolayı oldukça fazla etkili ve güvenli ödeme sunabiliyor.

Kart saklama teknojileri ise yeni yeni keşfedilirken birçok kullanıcıya yeni bir alışkanlık kazandırmaya yönelik şık bir izlenim sunacak.

Bu süreçte ele alınan ödeme yöntemlerini sergileyebilecek bir alt yapı seçmemiz elzemdir.

Bir diğer süreç ise mağazamızın 3RD dediğimiz dışarıdan kod ile müdahale edebilen ve sitemizde birçok değişikliği yapabilecek yazılımlara da açık olması gerekecek. Kişiselleştirilmiş bir E-Ticaret mağazası gösterimi için segmentasyon bazlı gösterimler yapabilen, ürünleri tercihleri göre gösteren sepette kalan ürünleri ikaz edebilen birçok özellik 3RD ile yapılmaktadır. Bunları sunan bir çok marka sektörde kendisini göstermektedir.

Pazarlama araçlarının kolay eklenebilir, süreç içerisinde kolayca revizeleri de sürdürebilir olması gerekiyor. Özellikle trafik inceleme, görsel tıklamaları, analitik verileri, search console gibi uygulamaların kullanılacağını unutmamalısınız. Ek olarak SEO ‘ nun da yönetilebilir, ilgili keywordlerin, H1-H6 gibi olan tüm tekniklerin uygulanabilir olması gerekiyor.

Tüm bu maddeleri birleştirdiğimiz zaman, entegrasyonlara olukça açık ve çok sık maliyet çıkartmayan alt yapılar temel beklentimizdir. Unutmayın ki henüz hesaba katılmayan muhasebe ve ERP entegrasyonları da var.

Alt yapıları daha çok ele alacağız. Fakat bir bakışta E-Ticaret Yazılımları dediğimizde süreçlerin kapsamları bu şekilde olacaktır.

E-Ticaret Yazılımları Nedir? İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

Blog 1

E-ticaret siteleri için domain seçimi, markanın çevrimiçi kimliğini belirler ve ilk izlenim açısından kritik bir öneme sahiptir. İyi bir domain, siteyi kolayca hatırlanır kılar ve potansiyel müşterilerin siteye erişimini kolaylaştırır. Ayrıca, doğru domain seçimi, arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da

Gizem Sayan

etsyseonedir

Mağaza sahiplerine kendi ürettikleri ürünleri satma imkanı tanıyan Etsy ABD merkezli bir e-ticaret pazar yeri platformudur. Etsy’de vintage, kendi el işçiliğinizi kullanarak yaptığınız ürünler, ikinci el eşyalar, dijital ürünler(Resim vb.) ve diğer bütün kategorilerdeki ürünleri satabilirsiniz. Etsy üzerinde kendi ürettiğiniz

Damla Kütük

loader