Harika Bir Girişim Fikri İçin 10 Kural

webtures_blog_banner

Girişimler, girişimlerde nasıl başarılı olunacağı ve geniş, sadık bir yapılanma için neler yapılacağı hakkında hemen hemen her sosyal ağ üzerinden takiple bir hayli konuşuyoruz. Ancak iş fikrinin gerçekleştirilmesi konusuna nadiren değiniyoruz. Aklınıza harika bir fikir geliyor… Bunu fark ediyorsunuz ve  en zorlu görevlerden birini bir girişimci gibi üstlenebilmeyi başarana kadar asla durmayağınıza emin oluyorsunuz.  Bu başarıyı pekiştirmenize yardımcı olmak için , girişim fikrinizin başlangıçtan itibaren iyi olmasını sağlamaya yardım edecek bir yol denemeye ve bulmaya karar verdim.

girisim-onerileri

Tabii ki fikrinizin başarıya ulaşmasını sağlayabilmek için söz konusu olan sonsuz şey var. Fakat uygun hazırlıklar olmadan karşınıza sürekli sizi yavaşlatacak ya da girişim fikrinizi tamamen parçalara ayıracak kasisler çıkacaktır. Muhtemelen şaşırtıcı derecede fazla sayıda girişimcinin size, kendi fikirlerinin; kendilerinin istediği ama mevcut olmayan bir aracı ya da servisi etkinleştirmek ya da yaratmak için bir ihtiyaç olarak ortaya çıktığını ve geliştiğini anlattığına tanık olmuşsunuzdur, değil mi?

Bu tam anlamıyla büyük bir girişim fikri üzerine gelişmiştir. Eğer girişimcilik fikriniz sadece para kazanmak amacıylaysa; başarmak için şansınız oldukça düşüktür. Hiçbir şirket ilk üç yıl içinde iyi bir gelir elde etmez. Bu, işinizi kapamayacağınıza veya kaybetmeyeceğinize emin olmak için, içinde bulunulması gereken alışılageldik bir gelişme, büyüme sürecidir. Ve bu 7/ 24 çaba göstermektir.

Şimdi sizlerle bir infografik paylaşmak istiyorum. Founder Institute tarafından sunulan (Andrea Chen tarafından hazırlanmıştır), Harika Bir Girişim Fikri İçin 10 Kural başlıklı infografikte başarılı bir girişim için neler yapılması gerektiği çok güzel özetlenmiş. Eğer bu listeye bir göz atarsanız, akabinde fikrinizi hayata geçirmek için bir şansınız olacak ve hatta fikrinizi başarı konusunda, gelecek için dahi son derece dayanıklı bir hale getirdiğinizden emin olacaksınız.

Büyük bir girişim fikri belki sizi bir anda zorluklarla karşılaştıracak; ya da sonsuza dek geliştirecektir. Ancak burada konumuz bu değil. Sizin, bu infografikte sunulan tüyolarla fikrinizin doğuşunu, gelişimini ve sürekliliğini kuvvetlendirdiğinizi garantilemeye ve bundan emin olmaya ihtiyacınız var. Eğer bu tüyolara göz atarsanız; şunu hemen hemen garanti edebilirim ki, fikrinizi dünyaya açmanın bir yolunu bulmanız, ilk yıllarından itibaren geliştirmeniz ve dev bir başarı haline getirmeniz mümkün olacaktır. Planlama, yaratıcılık ve kendini işine adama, başarılı bir fikrin temel taşıdır. Bu kategorilerden hangilerinin sizde mevcut olduğu tabii ki tamamiyle size bağlı.

girişimcilik için tüyolar

HARİKA BİR GİRİŞİM FİKRİ İÇİN 10 KURAL

1. Fikriniz hakkında heyecanlısınız.

Eğer bir işi sadece para kazanmak için kovalıyorsanız; hemen şimdi bırakın. Para büyük bir motivasyon kaynağı olabilir ama sizi bir girişimci olmanın zor dönemlerinde başarılı bir sona ulaştırmaz.

Kendinizin 10 yıl içinde bu iş üzerinde çalıştığınızı görebilme konusunda oldukça heyecanlı mısınız?

2. Basit!

Büyük fikirler üretilirler; doğmazlar. Mark Zuckerberg bir sabah ‘ Sosyal bir grafik oluşturacağım.’ diyerek uyanmamamıştır. Dönemimizin bütün büyük işletmeleri basit bir şeylerle başlamış; daha sonra, bunun üzerine genişlemiştir.

3. Bir Gelir Akışı!

Bir girişimi sadece bir gelir akışı üzerinden yürütmek daha şanslı olurdu. Üç ya da dört tanesi şöyle bir kenarda dursun…
Böylelikle, başlangıç için birine odaklanın. Eğer işletmenizi destekleyebilecek bir gelir akışı tespit edemiyorsanız; demek ki o, kötü bir işletmedir.

4. Gelir İçin Birkaç Adım

Bir dolar kazanmadan önce kaç tane şeyin gerçekleşmesi gerekir? Karmaşayı dengeleyen bu egzersizi izleyerek; ilgili paydaşların sayısını tespit edebilirsiniz.

5. Müşterileri Tanıyorsunuz.

Başlangıçtan itibaren, sizin ürünüze büyük bir istekle gereksinim duyan hedef kitle için çok özel spesifik bir prototipi bilmeniz gerekir. Bu demek oluyor ki; hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak bir proje alıcılarına başarıyla ulaşacaktır.
Sizi sizden daha iyi tanıyan biri de yoktur. Bu da çok sayıda büyük işletmenin, kişisel ihtiyaçlardan doğmasının sebebidir.

6. Pazarı Biliyorsunuz.

Eğer bir sahada uzman bir yönetici değilseniz; bu pazarın geleceği hakkında değerli bir vizyona sahip olmanız nasıl mümkün olabilir?
Eğer bir uzman değilseniz; haydi, iş başına!

7. Yeteri Kadar Geniş Pazar

Çalışacağınız pazar alanını seçerken harcadığınız zamana ve paraya değecek bir pazar olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için tüm araştırmaları yapıp ona göre bir plan oluşturmalısınız.

8. Orjinal Gizli Sos

Başkalarından daha iyi ya da eşsiz, ya da size özgü olarak yaptığınız şey nedir?

Cesur olun! Çünkü; en iyi fikirler dönüşümlüdür, marjinal değil.

9. Onu Öldürmeyi Denediniz!

Pozitif takviye bulmak çok kolaydır. Fakat sizin işiniz, fikrinizi kötü etkileyen şeyleri bulma aşamasında.
Bu nedenle fikrinizi tekrar tekrar kötü etkileyen olumsuzlukları teker teker elemelisiniz.

10. Fikrinizi Paylaşıyorsunuz!!!

Birinin herşeyi bırakıp gitmesi ve hayatlarını senin fikrini gerçekleştirmeye adama şansı neredeyse yoktur. Mümkün olduğunca geri bildirim almak da sizi daha iyi bir noktaya taşıyacaktır.

‘Bir fikri çalan insanlar yüzünden endişelenmeyin. Eğer bu orjinal bir fikirse, bunu onlara kabul ettireceksinizdir. (Howard Aiken)

Harika Bir Girişim Fikri İçin 10 Kural İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

Webtures

webtures_blog_banner

Yönetim danışmanlığı, büyük şirketlerin ya da işletmelerin iş verimlerini ve performanslarını iyileştirmelerine yardımcı olmak üzere hizmet veren bir uygulamadır. Danışmanlık hizmeti, organizasyon ve yönetim alanlarında işletmelerin sorunlarını çözmek ve gelişmelerini sağlamak amacıyla, alanında uzman ve bağımsız kişiler tarafından sunulmaktadır. Yönetim

Webtures

webtures_blog_banner

Yeni bir yazılım projesinin yönetimini devralmak üzere olan bir proje yöneticisisiniz ve tek almanız gereken tek sayfalık bir belgedir. Tanıdık geliyor mu? Hepimiz bunu yaşadık, ancak ürününüzü daha iyi tanımak için atabileceğiniz birkaç kolay adım var. Daha bilinçli kararlar vermenize,

Kaan Gülten

loader