Viral Reklam Nedir?

Viral Reklam Nedir? Günümüzde çok farklı alanlarda ve şekillerde gerçekleştirilen reklamcılık sektöründe çok çeşitli reklam türleri mevcuttur. Özellikle internetin yaygınlaşması ile birlikte dijital ortamda internet kullanıcılarının bir video oluşturarak paylaşması sonucu bu videonun popüler hale gelmesi nedeniyle viral reklam ortaya çıkmış ve birçok kişinin kafasında viral reklam nedir sorusunun oluşmasına neden olmuştur.

Ağızdan ağza pazarlama yöntemi olan WON ile oldukça benzerdir. En büyük farkı ise viral reklamın internet üzerinde oluşmasıdır. Herhangi bir internet kullanıcısının bir ürünü ya da hizmeti vurgulamadan video içerisinde kullanması ve bu videonun dijital ortamda sürekli paylaşılır hale gelmesi viral reklamı oldukça etkili hale getirir. Bu reklam videosu sadece sosyal medya platformlarında paylaşılarak yayılmaz, e posta yoluyla da yayılır.

Genel olarak video paylaşım sitelerinde yer alan bu reklam türü özellikle;

Youtube,
Twitter,
Facebook,
Instagram gibi platformlarda kullanılmaktadır.

Viral reklamın yapısında markanın tanıtılması ön planda değildir. Asıl istenen markanın bir hikaye içerisinde anlatılmasıdır. Viral reklam nedir sorusuna yanıt verebilmek için viral reklamı iyi anlamak önemlidir.

Viral Reklamın Avantajları Nelerdir?

Büyük bir kitleye sahip olan dijital dünya üzerinde oluşan ve yaygınlaşan viral reklam diğer reklam türlerine göre çok daha avantajlı ve etkilidir. Bu nedenle geleneksel reklam türlerinden çok daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Viral reklamın avantajlarından başlıcaları ise şu şekildedir:

Diğer reklam türlerine oranla maliyeti çok daha düşüktür.
Video içerisinde marka ön planda olmadığı için seyredenlerde reklam hissini yaratmaz. Bu nedenle çok daha doğal ve samimidir.
Çok hızlı bir şekilde milyonlarca kişiye ulaşabilme yetisine sahiptir.
Video içerisindeki hikayenin ya da sloganın kulaktan kulağa yayılması sağlanır.
Markanın mesajı arka planda yer alır ve fark ettirmeden insanların zihnine girer.
Oldukça verimli ve etkili bir yöntemdir.

Viral Reklam Nasıl Yayılır?

Bir reklam hissi vermeden hızla yayılan viral reklam, doğal yollarla beğenilir ve paylaşılır. Kişiden kişiye ulaşan bu reklam türü, tıpkı bir hastalık gibi yayılır ve önünde durulamaz hale gelir.

Zaten bu denli yayılan bir videonun herkese ulaşabilmesi bu kişilerce beğenilmesi ve paylaşma isteği ile hareket etmeleridir. Doğal olarak beğenildiği için reklam haline gelen bir videodur.

Bu videoların reklam gibi görünmemesi nedeniyle reklam izlediğini anlamayan kişiler beğendikleri hikayeyi, Facebook, Twitter, Youtube, Tumblr, WhatsApp, Instagram veya Google gibi sosyal ağlar aracılığıyla kendileri de paylaşarak reklamın yayılmasına yardımcı olurlar ve hikayede yer alan markanın güçlenmesini sağlarlar.

Viral reklamda genel olarak ürün tanıtılmaz, ürünün yer aldığı bir olay anlatılır. Böylece reklam gibi durmayan ama ürüne sempati duyulmasına neden olan bir video kaydı ortaya çıkar. Ayrıca maliyet gerektirmediği için çok caziptir. Büyük markaların birçoğu viral reklamı tercih etmektedir. Bunlara;

  • Nivea,
  • Türk Hava Yolları,
  • GittiGidiyor gibi firmalar örnek verilebilir.

Neden Viral Reklam?

Birçok firma tarafından rağbet gören Viral reklam, birçok konuda büyük avantaj sağlamaktadır. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek bütçe gerektirmez.
  • Marka ön plana çıkmadığı için reklam gibi durmaz ama etkisi büyük olur.
  • Dijital ortamda yayıldığı için çok hızlı bir şekilde büyük bir kitleye ulaşır.
  • Doğallığı nedeniyle içeriğindeki hikâye ya da slogan anında yayılır.
  • Altta yatan mesaj fark ettirmeden kişilere ulaşır.
  • Etkili ve verimli sonuçlar ortaya çıkarır.

Viral Reklam Nasıl Hazırlanır?

İnternet kullanımının artmasıyla birlikte dijital ortamda çok geniş bir kitle yer almaya başlamıştır. Sonsuz bir kaynak niteliği taşıyan internet ve sosyal ağlar, kullanıcıların gücünü kullanmaya olanak sağlamaktadır.

Birçok kişi bu fırsatlardan yararlanarak Viral reklam yapmak için adım atmaktadır. Bununla birlikte kaliteli ve verimli bir reklam kaydı için birçok konuda dikkatli davranılması gerekir. Bunlar şu şekildedir:

  • Çok sayıda kişiye ulaşabilmesi için reklam içerisinin eğlenceli ve yaratıcı olması gerekir.
  • Reklam içerisinde marka ön planda olmamalıdır.
  • Reklam içerisi neşeli ve keyifli olmalıdır. Kaydı seyreden kişilerde olumlu etki bırakmalıdır.
  • İçeriğin akışı inişli çıkışlı olmalıdır.
  • Reklam kaydının içeriği etkin kullanıcıları hedef almalıdır.
  • Video kaydı hikâyesi argo gibi hoşnutsuzluk ile karşılanacak kelimeler içermemelidir.

Viral; kısaca dijital dünyada çaktırmadan reklam yapmak anlamına geliyor diyebiliriz. Firmalar reklam maddiyatını düşürmek ve ücretsiz reklam yapmak için bu tarz sosyal içerikli kısa film ya da video içerikleri hazırlayıp internet ortamına yayıyor.
Biz de bu çalışmalara örnek , ülkemizde efsaneleşmiş viral pazarlama reklamlarını derleyelim dedik;

Asus – Boombok

Eti – Canga

Türk Hava Yolları

GittiGidiyor

Markafoni

Lassa – Sağlam Basıcan

Samsung –  Galaxy Tab

Coca Cola – Mutluluk Kamyonu

LG

Viral Reklam Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Viral video yapımının sırları olabilir mi? Veya bir video nasıl viral olur? Bazı videolar nasıl çok kısa sürede viral olurken, bazıları doğar doğmaz ölüyor? Sosyal mecralarda “Bu videoyu izledin mi?” diye arkadaşlarımıza gösterdiğimiz, paylaşmadan duramadığımız o videoların nasıl bu kadar

webtures

Webtures

Blog-1

1. FinTech Pazar Genel Bakışı FinTech endüstrisinde Yapay Zeka (AI), son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmiştir. 2022 yılı itibariyle, AI FinTech pazarının değeri, yıllık %28.6’lık bir bileşik yıllık büyüme oranıyla, 2023’ten 2032’ye kadar sürekli bir artış göstermesi bekleniyor. Pazarın genişlemesi,

webtures

Webtures

yapay-zeka-ile-musteri-deneyimi-nasil-gelistirilir

Yapay zeka, müşteri deneyimini dönüştürme potansiyeline sahiptir. AI destekli çözümler, kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak ve müşteri hizmetlerini optimize ederek işletmelerin müşteri beklentilerini aşmasına olanak tanır. Yapay Zeka ile Müşteri Deneyimi Neden Önemlidir? Günümüzde tüketiciler, hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmetler beklemektedir. Yapay zeka

sezi-yazgan

Sezi Yazgan

loader