FAQ Nedir, Nasıl Yapılır?

webtures_blog_banner

Google, 8 Mayıs 2019 tarihinde New in structured data: FAQ and How-to isimli makale yayımlayarak SERP’teki yeni bir özelliği duyurdu. Yayımlanan özellik sayesinde web site yöneticileri sayfaları için belirleyeceği soru ve cevapları SERP’te gösterme imkanı buluyor.

FAQ nedir?

FAQ Ne Demek?

FAQ, (Frequently Asked Questions) türkçe tabiri ile Sıkça Sorulan Sorular, Google tarafından kullanıcılara sunulan bir yapısal veri işaretlemesidir. Birçok farklı kullanım amacına sahiptir. Bunlardan en önemlileri, arama gezintisine çıkan kullanıcılar, aradıkları cevaplara daha hızlı ulaşabilsinler diye arama sonuçlarında FAQ yapılarını gösterir. Bir diğer amacı da web sitelerinin arama sonuçlarında kapladıkları alanlar sabit ölçülerle belirlenmiştir. FAQ yapısal verilerini kullanarak, standart 2 birimlik kaplanılan alanı, arama sonucunda FAQ sonucunun  web sitesinin altında, arama sonucunda görünür olması ile beraber ekstradan 2 birim daha eklenir. Bu sayede arama sonuçlarında kaplanan alan 4 birime çıkmaktadır. Özellikle mobil kullanımlarda kullanıcıların cihaz boyutları ve ekranları darlaştığından 2 birimlik alanın 4 birime çıkması tıklama oranlarında artışlar sağlayacaktır.

SERP’te FAQ Nasıl Çıkar?

Google’nin yayınlamış olduğu makalede soru-cevapların SERP’te gözükmesi için yapısal veri kullanılması gerektiği belirtiliyor. SSS sayfasında işaretlemeye zengin sonuçlar test aracında örnek kod vererek gösteriyor. Soru ve cevaplarınızdan oluşan yapısal veri kodlarınızı oluşturduktan sonra ilgili sayfanızın <body> kısımlarına yapıştırmanız gerekmektedir. Kodları yapıştırdıktan sonra Google botlarının web sayfanızı taraması için Search Console üzerinden eklediğiniz sayfanın URL adresini dizine eklenmesini talep ederek taranmasını hızlandırabiliriz.

FAQ Yapısal Veri Kodları Nasıl Oluşturulabilir?

Web sayfanız için FAQ kodlarını Google’nin kaynak sayfasında örnek işaretleme kodlarını alıp soru ve cevaplarınızı değiştirerek oluşturabilirsiniz. Kodlarla uğraşmak istemiyorsanız bu konuda geliştirilen bazı web siteleri size yardımcı olabilir;
https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/

Kodlarımı Nasıl Test Edebilirim?

Kodlarınızı web sayfanızın kaynak kodlarına ekledikten sonra herhangi bir sorun olup olmadığını yapısal veri test aracından inceleyebilirsiniz. Herhangi bir problem olmaması durumunda Tespit Edilenler kısmında FAQPage başlığı ve altında soru-cevaplarınız çıkacaktır. Herhangi bir sorun olması durumunda JSON hatası alacaksınız ve FAQPage başlığı çıkmayacaktır.

FAQPage-başlığı

FAQ Tıklanma Oranını Nasıl Etkiledi? SEO’ya Katkısı Oldu Mu?

FAQ kodlarını Webtures.com/tr ve 2 diğer site de daha uyguladım. Uygulamanın ve Google botun görmesinin ardından Search Console üzerinde Geliştirmeler başlığı altında SSS başlığı çıktı. SSS’e tıklayarak kaç web sayfamda olduğunu, geçerli ve hataları sayfaları gördüm.

FAQ-tıklama-oranı

Search Console’da SEO sorgusunda https://www.webtures.com/tr/seo/ sayfamızın tıklanma oranını FAQ olmayan tarihlerle karşılaştırdığımda tıklanma oranında %1.8 artış olduğunu gördüm. Ayrıca SEO kelimesinde 1 sıra yukarı çıktığımızı da belirtmek isterim.

faq-sorgu1

Lokal SEO çalışması yaptığım ve lokal bir kelimede 1. sırada bulunan web sayfasına FAQ ekledikten sonra FAQ olmayan tarihle karşılaştırdığımda %16,5’lik artış gözlemledim.

faq-sorgu2
Global SEO çalışması yaptığım jenerik kelimede 2. sırada bulunan web sayfasına FAQ ekledikten sonra 1. sırada bulunan Hepsiburada.com’un ilgili web sayfasını geçtiğini belirtmek istiyorum.
Yapısal veri bir SEO metriği değildir ancak doğru kurgulandığı zaman tıklanma oranının artması dolaylı olarak SEO’yu etkilemektedir 🙂

FAQ’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlgili web sayfanızla alakalı soruları belirlerken kullanıcının siteye girmesini sağlayacak soruların tercih edilmesi gerekmektedir. Yanlış seçilen sorular kullanıcıya SERP’de cevap vererek web sayfanıza girmemesine sebebiyet verir.
  • Kodları oluştururken boşluklara ve kopyalanan öğelere dikkat etmeniz gerekiyor. Farklı bir karakterin girmesi kodun düzgün çalışmasını engelleyecektir.
  • Tıklanma oranını analiz ederken eklenmeyen 2 farklı tarihi analiz ederek varolan tıklanma oranının artış ve azalımını gördükten sonra analiz yapmanız en sağlıklısı olacaktır.
  • FAQ eklediğiniz soru-cevapları ilgili web sayfanızda da yer vermenizi öneriyorum. Kullanıcıya içeride vermediğiniz bilgiyi dışarıda vermeniz Google tarafından kullanıcı için yapmamış bakışı oluşturabilir.

FAQ Nedir, Nasıl Yapılır? İle Benzer Yazılar

index-nedir-nasil-alinir

  Web sitelerinin arama motorları tarafından taranarak, içeriklerinin bir dizine eklenmesi sürecine “index” denir. Bu süreç, sitenin arama motorlarında görünür olmasını sağlar ve kullanıcıların ilgili aramaları yaparken site içeriğine ulaşabilmesinin temelini oluşturur. Indexleme, arama motorlarının web sayfalarını keşfetmesi, analiz etmesi

Eren Kartav

Blog 1

Web siteniz  ile kitlenizi bir araya getirmek veya kitlenize ulaşabilmek için SEO mükemmel bir stratejidir. Her sene Google web sitelerdeki deneyimi arttırmak adına arama algoritmalarını güncellenmektedir. Sürekli güncellenen bir arama algoritmasında rakiplerinizle nasıl 2023 yılında baş edeceğinizi düşünüyorsanız yazımızın devamını

Tufan Acar

Blog 1

Anahtar kelime araştırması, dijital pazarlama ve SEO’nun temel bileşenlerinden biridir. Bu süreç, hedef kitlenizin arama motorlarında hangi terimleri kullandığını anlamanıza yardımcı olur, böylece içeriğinizi ve SEO stratejinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. İyi bir anahtar kelime araştırması ve seçimi, web sitenizin görünürlüğünü

Damla Kütük

loader