Hybrid Mobil Uygulama Nedir?

webtures_blog_banner

Yeni bir uygulama geliştirmek için yola çıkıldığı takdirde Hybrid mobil uygulama tanımı ile karşılaşılması kaçınılmaz bir gerçektir. Günümüzde en sık tercih edilen uygulama geliştirme temellerinden Hybrid, melez veya karma gibi isimlendirmelerle de anılıyor. Ancak bu kısa açıklama, Hybrid mobil uygulama nedir sorusunun cevabını tam olarak da açıklamaya yeterli gelmiyor.

Hybrid uygulamalar, hızlı ve düşük maliyetli bir süreç oluştururken, Native mobil uygulamalarda olduğu gibi tek bir işletim sistemine uygulama yazma ihtiyacı doğmuyor. Aksine, hazırlanan kalıbın farklı sistemlere uyarlanması mümkün hale gelir. Nitekim bu da son tüketiciye ulaşmada hız ve ekonomik bir süreç isteyenler için mükemmel bir fırsat yaratıyor.
Hybrid Mobil Uygulama

Hybrid Mobil Uygulama Neden Tercih Ediliyor?

Öncelikle mobil uygulamaların önemi en iyi şekilde kavranmalıdır. Günümüzde tek bir uygulama ile milyonlarca dolarlık bir gelir elde etmek mümkündür. Hatta bundan çok daha fazla kazanılması da potansiyelde olasılık dahilinde de gözüküyor.

Tek bir lokasyon ile sınırlı kalmayan uygulamalar, küresel kitleyi ilgilendiriyor. Bu da sınırların kalkmasını ve diğer ülkelerdeki kullanıcıları da yakalamayı mümkün kılıyor. Hal böyle olunca birçok kişi ve şirket, uygulama geliştirme yolunu tercih ediliyor. Bu noktada ise Hybrid ve Native mobil uygulama temelleri ile karşılaşılıyor. Neden Hybrid uygulama tercih ediliyor sorusunun diğer cevabı ise bu temel ile elde edilen avantajlarında saklıdır.

Hybrid Mobil Uygulamaların Avantajları Nelerdir?

Zaman sınırı bulunan ve daha hızlı aksiyon alması gereken şirketler, haliyle bunu sağlayan temelleri benimsiyorlar. Hybrid mobil uygulama ise hız konusunda en iyi çözümü beraberinde getirir.

Oldukça hızlı bir biçimde hazırlanan Hybrid mobil uygulama ile vakit kaybı olmaksızın uygulama marketlerinde yer alınabilir. Bu da rekabet açısından öne geçme fırsatı sağlıyor. Bunun yanında diğer avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hybrid mobil uygulamalar, temelinde HTML, CSS ya da Javascript aracılığıyla ortaya çıkartılıyor. Bu da genel uyumluluk gerektiren durumlarda fayda sağlar. Hazırlanan temel uygulama yapısını tüm işletim sistemlerine uygulamak mümkün oluyor.
  • Hızlı olduğu kadar düşük maliyetli bir süreç doğurur. Native uygulamalar için geçerli olan her işletim sistemine özgü kodlama, burada yerini uyarlama sürecine bırakıyor.
  • Hem iOS hem de Android gibi en sık kullanılan işletim sistemlerine aynı anda uyum sağlama imkanı verir.
  • Hedef cihazların özelliklerinden yararlanmak, temel olarak basittir. Ayrıca uzun vadede gelişime açık bir yapı söz konusudur.
  • Farklı işletim sistemlerine özgü yazılan kodlar yerine tek bir kod temeline sadık kalınır. Bu da yönetimi ve güncelleştirme işlemlerini basit hale getirebilir.

Hybrid Mobil Uygulamaların Dezavantajları Nelerdir?

  • Hybrid mobil uygulamaların avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunuyor. Bu uygulamaların performansı, uygulamadan beklentiye bağlı olarak değişebiliyor. Uygulamanın kullanım kapasitesi bu performansı etkileyebiliyor.
  • Hybrid mobil uygulamalarında arayüzün görüntülenmesi için webview bileşeni vardır. Bu bileşen Javascrist kodunu da çalıştırır. Webviev performansı bazen yeterli gelmemektedir.
  • Hybrid mobil uygulamaların kullanıcı deneyimi Native uygulamalar kadar iyi değildir. Özellikle de oyun uygulamalarında sorun yaşanabilmektedir.

Kimler Hybrid Mobil Uygulama Geliştirilmelidir?

Aslında bu sorunun cevabı, ihtiyaçlarda saklıdır. Basit ve kolay yönetilebilir bir yapıya ihtiyaç duyulduğu takdirde Hybrid mobil uygulama temelini kullanma yoluna gidilebilir.

Aynı zamanda düşük bütçeye sahip kullanıcılar veya firmalar için de Hybrid uygulama vazgeçilmez olanaklar sunarken, yeni bir uygulama için geniş bütçe ayrılmasına gerek kalmıyor.

Hybrid Uygulamalar Güvenli Midir?

Kaliteli ve eksiksiz bir şekilde yazılan Hybrid uygulamalar için güvenlidir diyebiliriz. Yani buradaki risk faktörü, diğer mobil uygulamalarda olduğu kadardır. Ancak kodlamanın sağlıklı bir şekilde oluşturulması gerektiği unutulmamalıdır.

Olası bir bug veya eksik, kötü sonuçlar ile karşılaşmaya yol açabilir. Bunun yanı sıra Native uygulamalar için görece biraz daha güvenli tanımı yapmak da mümkündür. Sonuçta tek bir sisteme yazılan kodlama, çok daha stabil ve kapsamlı güvenlik faktörü içerebilir. Bu da güvenliğin sağlanmasında kolaylık yaratabilir. Tek bir kod üzerinden inceleme yapmak, bug bulmayı dahi kolaylaştırarak güvenli bir platform oluşturmayı destekleyebilir.

Hybrid Mobil Uygulama Nedir? İle Benzer Yazılar

google-gorsel-ile-arama

Sıralamanızı ve online görünürlüğünüzü artırmak için izleyebileceğiniz bazı adımlar var. İlgi çekici bir içerik hazırlamak bunun ilk adımı. Ama burada başka bir şeyden bahsedeceğiniz: İçerik görselleri. Görsellerinizi görsel aramalarda ön plana çıkarın ve markanızın online görünürlüğünü desteklemek için ilk adımı

Damla Kütük

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

ftp-nedir

FTP (File Transfer Protocol), internet üzerindeki bilgisayarlar arasında dosya transferi yapmak için tasarlanmış bir protokoldür. 1971 yılında tanıtılan FTP, uzun yıllardır bilgi teknolojisi dünyasında temel bir araç olarak hizmet vermektedir. Temelde, FTP, kullanıcıların bir sunucuya dosya yüklemelerine veya bir sunucudan

Sema Koca

loader