İçerik Pazarlamasının 5N1K’sı

webtures_blog_banner

Bugün markaların kayıtsız kalamayacağı bir konu haline gelen içerik pazarlamasının da belli kuralları, yöntemleri var. Hiçbir stratejiye, hedefe bağlı kalmadan sadece içerik üreterek başarı sağlamanız oldukça zor. Ürettiğiniz içeriğin belli bir yol haritası, strateji doğrultusunda oluşturulması gerekir… İçerik pazarlamasının yol haritasını bir gazetecilik terimi olan 5n1k ile birlikte inceleyelim.

Ne/Nedir

Bir içerik üretiyorsanız, içerik pazarlamasıyla ilgileniyorsanız öncelikle bir içerik stratejinizin olması gerekir. Daha sonra İçerik stratejiniz ve hedefleriniz doğrultusunda içerik üretirsiniz. Ne kısmı, konu yani içerik yaratma sürecidir.  Hedef kitleye ne tür bir içerik sunacaksınız, içeriğiniz ne tür bir konseptte olacak?  İçerik pazarlamasının ilk aşamasında durum analizi yaparak; içerik trendlerini, rekabet koşullarını, markanızı, hedeflerinizi  inceleyip sürecin sonunda tek cümlede hangi konuda, ne tür bir içerik oluşturacağınız belirleyin. Örneğin: Think With Google pazarlama profesyonelleri için tüketici iç görüleri, araştırmalar, sektör perspektifleri ve yaratıcı parlak fikirlerin paylaşıldığı bir bilgi platformudur.

Neden

Neden, ürettiğiniz içeriğin amacını tanımlar. İçeriği oluşturmaktaki amacınızı tam olarak belirlemelisiniz. İçerik pazarlamanızda önünüze nasıl bir amaç koydunuz, nasıl bir etki yaratmak istiyorsunuz? Hedefiniz marka farkındalığını arttırmak mı, insanları doğrudan satışa yönlendirmek mi? Ya da kısa süreli maddi bir karşılık gözetmeksizin marka imajına ve tüketici sadakatine yönelik bir hedefle içerik pazarlaması mı yapmak istiyorsunuz? Bu ve bunun gibi sorulara vereceğiniz cevaplar sizin amacınızı ortaya koyar. İçerik Pazarlamasında amaç/hedef en önemli konuların başında gelir. Kendinize doğru bir amaç belirlemezseniz ya da amacınızı iyi bir şekilde uygulayamazsanız yaptığınız yatırımlar boşa gidebilir. Başarılı bir içerik pazarlamasında amaçlarınız ve sonuçlar (değerlendirme) birbiriyle eşleşmelidir.

Kim

Bir içerik oluşturmak istiyoruz… Markamızın ulaşmak istediği bir iletişim/satış hedefi var. Bu aşamada son derece önemli bir soru çıkıyor karşımıza; biz kiminle konuşuyoruz? Kime ulaşmak istiyoruz? Yani hedef kitlemiz kim?  İçerik stratejinizi oluştururken hedef kitlenizi derinlemesine analiz edin:  demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, eğitim, gelir vs) Psikografik özellikleri (kişilik, yaşam tarzı, değerler vs)  nelerdir, hangi tüketici davranışlarına sahipler, içerik tüketme alışkanlıkları neler? Markanıza dair hedef kitlenin kafasındaki algı nedir? Bu sorulara vereceğiniz cevaplarla hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirleyin. Unutmayın çok başarılı bir içeriğiniz olsa bile doğru hedef kitleye iletişim yapmıyorsanız hedeflerinize ulaşmazsınız.

Nasıl

Nasıl, içeriğinizde kullanacağınız yönteme, yaklaşımınıza (strateji) karşılık gelir. Bu aşamada hedef kitleye nasıl temas edeceğinizi, ne tür bir yaklaşım geliştirmeniz gerektiğini belirlemeniz gerekir. Kullanacağınız içerik türlerini, dili, mesaj /iletişim tonunuzu;  hedef kitlenizi, marka kimliğinizi ve trendleri göz önünde bulundurarak içerik pazarlamanıza dahil etmelisiniz. Emojiler, gifler üzerinden bir içerik de geliştirebilirsiniz, uzun metinler, öğretici bilgilere dayalı bir içerik de… Önemli olan tüketicinize temas etmek, doğru bir içgörüyle onların duygularına dokunabilmektir.

Nerede/Ne Zaman

Belli bir strateji doğrultusunda içeriğinizi oluşturdunuz, yaklaşımınızı ve iletişim tonunuzu belirlediniz… Şimdi bu içeriği doğru yerde ve doğru zamanda hedef kitlenizle buluşturmanız gerekir. Başarılı bir içerik pazarlaması için etkili bir medya planı oluşturmalısınız. Hedef kitlenizin medya tüketim alışkanlıklarını, rakiplerinizi, içeriğinizin amacını-hedeflerini göz önünde bulundurarak içeriğiniz için en doğru mecraları belirleyin. Medya planınızda; hangi mecralarda, ne zaman, hangi frekansta iletişim yapacağınıza dair bir plan oluşturun.

İçerik Pazarlamasının 5N1K’sı İle Benzer Yazılar

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

Tufan Acar

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

webtures_blog_banner

Clickbait web dünyasında haber, resim veya video bağlantılarına tıklamayı teşvik etmek ve kullanıcıların ilgisini çekmek amacıyla başlıklarda abartılı, aldatıcı, hatta yalan ifadelere başvurma yöntemidir. Clickbait yöntemi Türkçe’de tıklama tuzağı, tık tuzağı olarak adlandırılabilir. Daha fazla tıklama alabilmek adına kullanıcılara içerikte

Webtures

loader