Kapıda Ödemenin Avantaj ve Dezavantajları

webtures_blog_banner

E-Ticarette çeşitli güven sorunlarının yaşanmasına karşılık, bu sorunların giderilmesine yönelik çözümlerde geliştirilmektedir. Hem güven hem de ödeme açısından yaşanan sorun ve tereddütlere çözüm olarak teslimat esnasında ödeme, namı diğer kapıda ödeme çözümü getirilmektedir.

Fakat bu durum yine kendi içinde avantaj ve dezavantajlar barındırıyor. Kapıda ödeme sisteminin sunduğu avantajlara ve dezavantajlara hem tüketici hem de satıcı bazlı göz atalım.

Satıcı İçin Avantajları

Kapıda ödeme sisteminin satıcı için avantajlarının başında elbette güven ve ödeme sorununun aşılması geliyor. Birçok kişi, gelişen güvenlik önlemlerine karşılık internet üzerinden alışveriş yapmaktan çekiniyor. Dolayısıyla çok almak istediği bir ürünü sırf bu güven problemi nedeniyle almaktan vazgeçebiliyor.

Aynı zamanda kredi kartı ya da banka hesabı olmayan kullanıcılarda internet üzerinden alışveriş yapmak isteyebiliyor. Fakat kredi kartı ve banka hesapları olmadığı için almak istediği bir ürünü alamayabiliyor.

Kapıda ödeme seçeneği sayesinde hem kredi kartı ya da banka hesabı olmayan hemde güven sorunu yaşayan kişilere satış yapma imkanına sahip olunabiliyor.

Tüketici İçin Avantajlar

Satıcı için avantajlar maddesinde belirtildiği üzere tüketiciler internet üzerinden alışveriş yapma konusunda tereddütler yaşayabiliyor. “Ya beğendiğim gibi gelmezse“, “ya bir kandırma durumu söz konusuysa“, “ya kredi kartı veya banka hesabı bilgilerim kötü amaçlar için kullanılırsa” gibi çeşitli tereddütler yaşıyor.

Kapıda ödeme sistemi sayesinde tüketiciler sipariş ettikleri ürünü teslim alırken görüyor. Herhangi bir ödeme yapmadan kontrol edebiliyor. Bir sorun var ise ödeme ve başka bir işlem yapmadan siparişin iptal olmasını sağlayabiliyor. Aynı zamanda kredi kartı bilgilerini herhangi bir yere girmediği için, kredi kartıyla alakalı sorunlar yaşama konusunda da tereddüt yaşamamış oluyor.

Satıcı İçin Dezavantajlar

Kapıda ödeme sistemi daha çok satıcılar için çeşitli dezavantajlar barındırıyor. Yaygın olarak yaşanan sorunlar ise şu şekilde;

*Sipariş veren kişi, siparişi verdikten sonra çeşitli nedenler ile vazgeçiyor.

*Sipariş veren kişi, reşit olmayan, sırf eğlence olsun diye sipariş vermiş biri olabiliyor.

*Teslimat esnasında sipariş veren kişi yerine bir başkası kargo elemanının karşısına çıkabiliyor. Söz konusu siparişten haberi olmayan kişi “bizim böyle bir siparişimiz yok” diyerek siparişin iptal olmasına neden olabiliyor.

*Sipariş veren kişi yanlış adres ve iletişim bilgileri vermesi nedeniyle sipariş teslim edilemiyor ve iptal oluyor.

*Teslimat esnasında sipariş veren kişinin para ödememesi nedeniyle sipariş iptal olabiliyor.

*Sipariş veren kişinin beklentisinin yüksek olup, beklediği kadar iyi bir ürün gelmemesi nedeniyle siparişi teslim almayabiliyor.

Daha sayılması muhtemel çok çeşitli sorunlar nedeniyle, kapıda ödeme sistemi satıcılar için ciddi sorunlara neden oluyor. Üstelik söz konusu sorunlar nadiren görülen değil, sıklıkla görülen ve yaşanan sorunlar. Tüm bu sorunların neticesinde, sipariş iptal edilerek elde edilmeye çalışılan kar elde edilemediği gibi, hem siparişin gönderimi için yapılan hazırlık boşa gidiyor hemde kargo firması sipariş iptal olsa dahi gönderim ücretini tahsil ederek zarar etmenize neden oluyor. Yani dimyata pirince giderken, eldeki bulgurdan olunuyor.

Tüketici İçin Dezavantajlar

Kapıda ödeme sisteminin satıcı tarafından dezavantajları, tüketici açısından avantajları fazla olsa da, tüketicilerinde bu sistem nedeniyle yaşadıkları sorunlar mevcut. Bu sorunların başında elbette ekstra ücret ödemek geliyor. Çünkü kapıda ödeme sistemi nedeniyle kargo şirketleri, sundukları tahsilat hizmeti için ek ücret alıyor. Söz konusu bu ücreti E-Ticaret siteleri, siparişe ek ücret olarak yansıtıyor. Dolayısıyla tüketici hem ürünün ücretini, hem kargo ücretini hem de kargo firmasının tahsilat hizmeti ücretini ödemek durumunda kalıyor.

Tüketiciler için diğer bir dezavantaj ise, siparişi getiren kargo şirketi eğer teslimatı yapmak için geldiğinde, siparişi teslim alacak kimseye bulamazsa, siparişi ilgili şubeye götürüyor. Orada 3 gün bekleyen sipariş, bu 3 günlük süre zarfında teslim alınmaz ise, ürünü firmaya geri götürüyor. Dolayısıyla ürüne sahip olmak isteyen tüketici, tekrardan sipariş vermesi gerekiyor.

SONUÇ

Kapıda ödeme sistemi her iki taraf içinde avantajlar ve dezavantajlar barındırıyor. Söz konusu dezavantajların E-Ticaret sitesi sahipleri açısından daha fazla olması, E-Ticaret sitesi sahiplerinin bu seçeneği sunup sunmama konusunda daha dikkatli karar vermesini gerektiriyor. Eğer E-Ticaret sitesinde satılan ürünler, kırılmayacak ve yüksek kar marjına sahip ürünler değil ise, kapıda ödeme sistemini tercih etmemesinde fayda var.

Kapıda Ödemenin Avantaj ve Dezavantajları İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

Blog 1

E-ticaret siteleri için domain seçimi, markanın çevrimiçi kimliğini belirler ve ilk izlenim açısından kritik bir öneme sahiptir. İyi bir domain, siteyi kolayca hatırlanır kılar ve potansiyel müşterilerin siteye erişimini kolaylaştırır. Ayrıca, doğru domain seçimi, arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da

Gizem Sayan

etsyseonedir

Mağaza sahiplerine kendi ürettikleri ürünleri satma imkanı tanıyan Etsy ABD merkezli bir e-ticaret pazar yeri platformudur. Etsy’de vintage, kendi el işçiliğinizi kullanarak yaptığınız ürünler, ikinci el eşyalar, dijital ürünler(Resim vb.) ve diğer bütün kategorilerdeki ürünleri satabilirsiniz. Etsy üzerinde kendi ürettiğiniz

Damla Kütük

loader