Pogo Sticking Nedir?

webtures_blog_banner

Pogo Sticking

1990’lardan bu yana popülerliği artan Pogo Stick, Google terminolojisinde bulunan ama düzeltilmeye çalışılan bir yöntemdir. Google’da bulunmak istenen bir içeriğin aslında hiç orada olmaması ve linke tıklanarak siteye giriş sağlandığında aniden siteden çıkışın gerçekleşmesidir. Bu yöntem olmayan bir içerikten hit sağlamak isteyen kişilerin kullandığı bir uygulamadır.

Pogo Sticking oldukça riskli ve tehlikeli bir yöntemdir. Çünkü bu davranış insan psikolojisinde negatif olarak ele alınır ve rahatsız edici bir durum olarak görülür.

Bu nedenle Google, pogo sticking davranışı gösteren bir siteyi bir süre sonra cezalandırır. Bu şekilde pogo yöntemine başvuran siteler ya belirtilen içeriği bünyesinde barındırmaz ya da sitelerde ciddi olarak riskli bir durum söz konusudur.

Pogo Stick ile Bounce Rate Arasındaki Fark

Çok sayıda kişi tarafından birbirlerine karıştırılan Pogo Stick ile Bounce Rate terimleri, ilk bakışta benzerlik gösterse de birbirlerinden oldukça farklı iki yöntemdir.

Dilimize “Hemen Çıkma Oranı” olarak çevrilen Bounce Rate, kullanıcıların bir web sitesine giriş yaptıktan sonra platformda gezinmeden hemen çıkmaları durumunun sitenin toplam ziyaretçi sayısı toplamına oranıdır. Bu durum linke tıklandığında açılan sayfanın dışına çıkılmaması ve sitenin diğer sayfalarından herhangi birinin ziyaret edilmemesi ile açıklanabilir.

Pogo Sticking ise bir kullanıcının arama yapması üzerine gelen listedeki sonuçlardan birine giriş yapması ile başlar. Ancak sayfaya giriş yapılmasına rağmen kullanıcı anında arama sonuçlarının olduğu sayfaya yönlendirilir. Bu durum kullanıcılar için rahatsız edicidir ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca Google bu yöntemi uygulayan web sitelerinin kalite metriğini doğrudan olumsuz yönde etkileyen bir sisteme sahiptir.

Pogo Stick Neden Oluşur?

Pogo Stick birçok farklı nedenle ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Meta description ya da title olarak yapılan tanımlamalar sitedeki içerik ile alakasız olduğunda,
  • Belirtilen içerik spam ise,
  • Zayıf bir içerik söz konusuysa,
  • İçerikte keyword stuffing yapılıyorsa,
  • İçerik sitenin geneli ile alakalı değilse,
  • İçerik dil bilgisi yönünden zayıfsa ve imla hataları mevcutsa,
  • Pop-up gibi kullanıcıyı rahatsız eden pencereler açılıyorsa,
  • Aniden farklı sitelere yeni sekmeler açılıyorsa,
  • Otomatik oynatılan müzik ve video dosyaları varsa,
  • Sayfada virüs varsa Pogo oluşumu söz konusu olabilir.

Bu nedenle web sitelerinin faaliyetleri ve fonksiyonları konusunda verimsizlik söz konusu olduğunda muhakkak gerekli bakım ve güncelleme çalışmalarının yapılması gerekir. Bir problem varsa da gerekli çalışmalar ile çözüm bulunmalıdır.

Google artık ziyaretçi hareketleri ile birçok veriyi analiz ederek doğru arama sonuçları iletmektedir. Bu gibi durumlarda karşımıza çıkan yanıltıcı içerikler de Pogo Sticking kavramını ortaya çıkaran bir unsur oluyor. Pogo Sticking yapılan aramalarda ziyaretçinin belli bir konu üzerinden siteye girişinin ardından aradığı bilgiyi bulamayarak yeniden arama sayfasına dönmesi ve başka siteleri ziyaret etmesi kavramı da denilebilir.

Hemen Çıkma Oranı veya Bounce olarak da bilinen bu kavram aslında site içeriğinizin konu hakkında ne kadar doğru ve doyucu bilgi verdiğini ölçmeniz için uygun bir test oluyor. Sayfada kalma süresi ile de ziyaretçinin aradığını bulup / bulamadığını kolaylıkla fark ediyor.

Kısacası ziyaretçi içerik sayfanıza geldiğinde ne kadar uzun süre kalıyor ise sitenizin üst sıralara yükselmesi de muhtemel oluyor. Eğer ilk sıralarda yetersiz bir içerik yer alıyorsa da zamanla alt sıralara düşmeye mahkum oluyor.

Sık Yapılan Pogo Sticking Hataları

Web sitelerinin sık yaptığı Pogo Sticking hatalarından bir örnek vererek durumu daha detaylı aktaracağız. Genellikle film ve dizi sitelerinde denk geldiğimiz bu örnekte film daha tam anlamı ile siteye yüklenmeden oluşturulan indexler üzerinden sıralama elde edilmesi planlanıyor. Fakat bu süreç daha sonra unutulduğunda ziyaretçi için kabusa dönüşen bir içerik ortaya çıkıyor. Ziyaretçi istediği filme ulaşmaya çalışırken sadece bir fragman veya boş bir içerik sayfası ile karşılaşabiliyor. Bu durumda “Sayfada Kalma Süresi” ve “Hemen Çıkma Oranı” gibi değerlerinizi olumsuz yönde yükseltebiliyor.

Bu durumun önüne geçebilmek adına ziyaretçi ile etkileşim kurduğunuz sayfaları belirleyerek “Hemen Çıkma Oranı” yüksek “Sayfada Kalma Süresi” düşük olan içeriklerinizi baştan aşağa kontrol ederek yeniden yapılandırabilirsiniz. Bu süreleri arttırmak adına içerik ile alakalı videolar ekleyerek sayfada kalma süresini görseller ile rahatça yükseltebileceğinizi de unutmayınız.

Pogo Sticking Nedir? İle Benzer Yazılar

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

Tufan Acar

google-sge-teknolojisi-ve-kullanıcı-etkileşimi

Google, arama teknolojisinde devrim niteliğinde bir adım atarak Search Generative Experience (SGE)’yi tanıttı. Peki, bu yenilikçi arama deneyimi nasıl çalışıyor ve geleneksel arama alışkanlıklarımızı nasıl değiştirecek? Bu yazımızda, Google SGE’nin işleyişi, erişilebilirliği, coğrafi kullanım alanları, SEO çalışmalarına etkileri ve bu

Eren Kartav

index-nedir-nasil-alinir

  Web sitelerinin arama motorları tarafından taranarak, içeriklerinin bir dizine eklenmesi sürecine “index” denir. Bu süreç, sitenin arama motorlarında görünür olmasını sağlar ve kullanıcıların ilgili aramaları yaparken site içeriğine ulaşabilmesinin temelini oluşturur. Indexleme, arama motorlarının web sayfalarını keşfetmesi, analiz etmesi

Eren Kartav

loader