Rel Sponsored ve Rel UGC Nasıl Kullanılır?

webtures_blog_banner

10  Eylül 2019’da Google bağlantıların yapısını tanımlamak için yeni yollar eklediğini duyurdu. Bu yazımda sizlere bu etiketlerden ve gelişmelerden söz etmeye çalışacağım. Önceden bağlantıları tanımlamak için sadece iki seçeneğimiz varken Google’ın yaptığı bu geliştirme ile iki yeni seçeneğimiz daha ortaya çıkmış oldu:  Bunlar “sponsored” ve “ugc” etiketleri olarak adlandırılıyor. Çoğu güncellemeden sonra olduğu gibi, daha anlaşılır bir yazı için bazı konuları ve terimleri burada sizlere kısaca açıklamam gerektiğini düşünüyorum.

Arama Motorları Bağlantıları Nasıl Kullanır?

Bağlantılar arama motorlarının “İnternet” ortamında yer alan diğer web sitesi ve web sayfalarının taranmasına yardımcı olurlar. Bildiğiniz üzere Google’ın web sitelerini SERP’e  yansıtması için web sitelerini taraması gerekmektedir. Google arama motoru botları web sitelerini ziyaret ettikçe diğer sayfaları keşfetmek için bu bağlantıları kullanabilirler. Tıpkı biz kullanıcıların bir siteye girip o siteden bir bağlantıya tıklayarak yeni bir siteyi keşfetme durumu gibi 🙂

Aynı zamanda bu bağlantılar arama motoru botlarının bağlantı verilen sayfanın içeriğini ve önemini anlamalarına ön ayak olmaktadır. Bağlantılar yalnızca arama motoru botlarının sayfa ve siteleri bulmasına yardımcı olmakla yetinmez, bağlantılar aynı zamanda Google’a  web sayfası hakkında değerli bilgiler de sağlamaktadır.

Google, verilen bağlantının içeriğini ve değer derecesini anlamlandırmak için bağlantı metni yani Anchor Text’e, hangi içerikten ve sayfadan verildiğine, hangi web sitesinden verildiğine ve aynı zamanda hangi etiketle eklenmiş olduğu gibi konulara bakmaktadır.

Bağlantılar ayrıca Google’ın arama algoritmalarında bir sinyal olarak rol alacak öneme sahiptir. Buna örnek olarak PageRank algoritmasını verebiliriz. Bu Google’ın ilk algoritmalarından birisidir. Günümüzde Google yüzlerce başka sinyal kullanıyor olsa dahi PageRank hala sıralama sürecinde önemli bir kısımdır.

DYK that after 18 years we’re still using PageRank (and 100s of other signals) in ranking?
Wanna know how it works?https://t.co/CfOlxGauGF pic.twitter.com/3YJeNbXLml

— Gary Illyes (@methode) 9 Şubat 2017

Bağlantılar İnsanların Web’de Gezinmesine Yardımcı Olur

Ve son kullanıcı durumunu göz ardı etmeyelim. Gerçek bir araştırmacı “İnsan”  Ziyaretçileriniz web sitesinde gezinmek için bu bağlantıları kullanır ve bu sebeple aradıklarını bulmaları kolay hale gelmektedir. Ayrıca sitenize gelen kullanıcılara onların görmesini istediğiniz veya yararlı bulduğunuz bir başka siteyi sayfayı yine bağlantı vererek incelemelerini bu bağlantılar yoluyla sağlayabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gerekenler:

  •  Açıklayıcı bir Anchor Text kullanmak
  •  Yalnızca yararlı ve uygun gördüğünüz sayfalara bağlantı vermek
  •  Güvenilir web sitelerine bağlantı vermek

Nofollow Etiketi Nedir ve Neden Kullanılmaktadır?

Nofollow etiketi arama motorlarını web sitenizde verdiğiniz bağlantılar için arama motoru botlarına bu linki takip etme komutu vermek için kullanılır. Vermiş olduğunuz bağlantılarda bu etiketi kullanırsanız arama motoru botları ilgili siteye bir değer aktarımı yapmayacaktır. Google Nofollow etiketini ilk olarak 2005 yılında yorum spamlerinin önüne geçmek amacıyla tanıttı. Bu süreç ilerleyen zamanlarda değişimler gösterdi. Örnek olarak bir sitenin diğer siteye bağlantı verirkende nofollow etiketi kullanması gibi. Google 10 Eylül tarihinde yapmış olduğu güncelleme ile bunu biraz daha değişikliğe uğrattı.

10 Eylül 2019’dan itibaren, nofollow etiketleri aramada hangi bağlantıları dikkate alacağı veya hariç tutacağı konusunda ipucu olarak görülmeye başladı.


Örnek Nofollow Etiketi Kullanımı:

Uygulanmamış : <a href=”http://www.siteadi.com.tr”>link</a>
Uygunlanmış: <a href=”http://www.siteadi.tr/” rel=”nofollow”>link</a>

Sponsored Etiketi Nedir?

rel=”sponsored”, Google’ın 10 Eylül tarihinde yayımladığı güncellemeyle gündeme gelen yeni bir bağlantı etiketidir. Sponsorlu bağlantılarınıza daha önce nofollow etiketi verdiyseniz bunları tekrardan sponsored etiketi ile etiketlemeniz gerekmez.


Rel = “sponsored” Etikeni Ne Zaman Kullanmalıyım?

  • Reklam içerikli bağlantılar için
  • Sponsorluk formu,sözleşmesi ve anlaşması olarak yerleştirilen bağlantılar için
  • Sitenizde ki bağlantı için karşılık olarak para ödenmesi durumunda

oluşturulan bağlantıları tanımlamak için “sponsored” özelliğini kullanmalısınız.

Bu işlem bağlantılarınızın anlamlandırılmasına daha fazla olanak sağlar. Google’a sadece “ Google amca bu bağlantıyı takip etmemen ve ilişkilendirmemen için nofollow etiketi kullandım çünkü Jhon Muller bize öyle söyledi” demek yerine iki etiketi bir arada kullanarak “Google bunu takip etme ve sıralama için kullanma bu dediklerimi anlamlandırman için sponsored ve nofollow etiketini bir arada kullandım. Çünkü Danny ve Garry böyle yaparsak bizi daha anlayabileceğini söyledi” demeniz yeterli olacaktır J


Örnek Sponsored Etiketi Kullanımı

<a href=”http://www.siteadresi.com.tr/” rel=”sponsored”>link</a>

UGC Etiketi Nedir?

rel=”ugc” Google’ın güncellemede bizlere sunduğu ikinci yeni tür bağlantı etiketidir. UGC etiketi “kullanıcı tarafından oluşturulmuş içerik” anlamını taşımaktadır.


Rel = “ugc” yi Ne Zaman Kullanmalıyım?

  • Blog veya makale yorumlarında yer alan bağlantılar için
  • Forum gönderilerinde yer alan bağlantılar için
  • Sitenizde kullanıcılara sunduğunuz içerik oluşturma ve bağlantı verme alanları için


Örnek UGC Etiketi Kullanımı

<a href=”http://www.siteadresi.com.tr/” rel=”ugc”>link</a>

Bu bağlantı belirtimini kullanabilirsiniz.

Sitenize çok sayıda yüksek kaliteli yorum gönderen kullanıcılar ve katılımcılar için isterseniz bu bağlantı etiketini kullanmayabilirsiniz. Bu tamamen site sahibinin iradesinde gerçekleşecek bir durumdur. Yorum spamlerini yönetmekle alakalı olarak Google’ın “Yorum Spam’ini Önleme Yolları” yazısını inceleyebilirsiniz.

Tüm Bağlantı Etiketlerimi Değiştirmek Zorunda Mıyım?

Google burada bizlere güzel bir haber vermiş. Güncelleme bugüne kadar ki bağlantı etiketlerinizi yeniden yapılandırmanız şartını sizlere diretmiyor. Böyle bir iş yükünün altına girmenize gerek yok 🙂 Güncellemenin temel amacı Google’ın sitenizi ve bağlantı verdiğiniz sayfalarla olan ilişkisini daha iyi anlayabilmesi için daha fazla seçenek ve belirtimi kullanıma sunmasıdır.

Reklamı veya Sponsorlu Bağlantıları Hala İşaretlemeli Miyim?

Burada vereceğim cevap ne kadar hoşunuza gidecek bilmiyorum fakat evet olası bir “Link Schemes” eyleminden kaçınmak istiyorsanız bu bağlantıları işaretlemek için rel = “sponsored” veya rel = “nofollow” kullanmalısınız Google “sponsored” etiketinin kullanımını tercih ettiğini açıkça belirtmiş durumda.

Bir Bağlantı İçin  Birden Fazla Etiket Özelliği Kullanabilir Miyim?

Bu defa sevindirici cevap J “Evet, bir bağlantı için birden fazla etiket özelliği kullanabilirsiniz. Örneğin, rel = “ugc sponsored”, bağlantının kullanıcı tarafından oluşturulan içerikten geldiğini ve sponsorluk yaptığını ima eden olağanüstü bir özelliktir ve sizi daha iyi anlamamızı sağlayacaktır “ diyor Google Amca J

Bağlantı Etiketlerinin Anlamlandırılarak “İpucu” Değeri Taşıması Ne Anlama Gelir?

Bana göre Google’ın bu bağlantı özelliklerini ipucu olarak kullanmasının iki yolu vardır:

  • Sıralama
  • Tarama ve indeksleme

Aslında bu durum Google’ın geçmişte kullandığı ifadelerle benzer bir durumda; Google sistemleri, bu özniteliklere ihtiyaç duymadan dahi, kendi başlarına manipülatif bağlantıları görmezden gelmeekte gerçekten iyi durumdadır.

Google’ın, hangi bağlantıların SERP için olumlu veya olumsuz sinyal olarak değerlendirileceği konusunda fazla yardıma ihtiyacı yok gibi ancak bu yeni özellikler Google’ın bağlantıları daha iyi eskisinden çok daha iyi yapması konusunda anlamlandırmasına yardımcı olacaktır.

Google’dan Danny Sullivan’a göre, bu özelliklerle bağlantılar, 1 Mart 2020’den itibaren tarama ve indeksleme için bir ipucu olacak.

We’ll consider any links with these attributes within our *ranking* systems now — understanding how people link to each other, etc, deciding how to analyze those. But nofollow also had another purpose, which was to block crawling and indexing. That continues thru 2020…
— Danny Sullivan (@dannysullivan) 10 Eylül 2019
Bir sayfanın taranmasını veya dizine eklenmesini engellemek için şu anda nofollow kullanan herkes , 1 Mart 2020’den önce robots.txt, meta etiketler veya parola korumasına geçmelidir.
Peki Google neden nofollow’ın bu rolünü değiştiriyor? Google’dan Danny Sullivan’a göre, bu durum Google’ın daha önce işleyemedikleri bağlantıları görmesine yardımcı olacak.

What helps us more is just being able to see links that previously we couldn’t process. Maybe down the line, the granularity itself might also be useful. But since we were making the change, offering the granularity for the two main use cases we’ve seen just seemed helpful.
— Danny Sullivan (@dannysullivan) 11 Eylül 2019
Google’ın yeni bir ipucu modeline geçtiğini yukarıdaki açıklaması ile Danny Sulvian net biçimde açıklıyor 🙂

Rel Sponsored ve Rel UGC Nasıl Kullanılır? İle Benzer Yazılar

index-nedir-nasil-alinir

  Web sitelerinin arama motorları tarafından taranarak, içeriklerinin bir dizine eklenmesi sürecine “index” denir. Bu süreç, sitenin arama motorlarında görünür olmasını sağlar ve kullanıcıların ilgili aramaları yaparken site içeriğine ulaşabilmesinin temelini oluşturur. Indexleme, arama motorlarının web sayfalarını keşfetmesi, analiz etmesi

Eren Kartav

Blog 1

Web siteniz  ile kitlenizi bir araya getirmek veya kitlenize ulaşabilmek için SEO mükemmel bir stratejidir. Her sene Google web sitelerdeki deneyimi arttırmak adına arama algoritmalarını güncellenmektedir. Sürekli güncellenen bir arama algoritmasında rakiplerinizle nasıl 2023 yılında baş edeceğinizi düşünüyorsanız yazımızın devamını

Tufan Acar

Blog 1

Anahtar kelime araştırması, dijital pazarlama ve SEO’nun temel bileşenlerinden biridir. Bu süreç, hedef kitlenizin arama motorlarında hangi terimleri kullandığını anlamanıza yardımcı olur, böylece içeriğinizi ve SEO stratejinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. İyi bir anahtar kelime araştırması ve seçimi, web sitenizin görünürlüğünü

Damla Kütük

loader