Sık Kullanılan Google Analytics Metrikleri

webtures_blog_banner

Sitemizi ziyaret eden kullanıcıları memnun etmek her geçen gün zorlaşmakta. Farklı beklentiler ve isteklerde bulunan ziyaretçilerimize en iyi hizmeti verebilmemiz için, ziyaretçilerimizin sitemize ulaşırken ve sitemiz içerisinde izledikleri bütün adımları en iyi şekilde analiz etmemiz gerekmektedir. Burada dikkat etmemiz gereken en kritik nokta “Müşterilerimizi memnun edebilmek için hangi verilere odaklanmalıyız?” sorusundan geçiyor. Haydi bu soruya birlikte yanıt verelim.

Organik Trafiğe Genel Bakış

Sitemizin Analytics hesabından  Kitle > Genel Bakış adımlarını izleyip, sonrasında segment olarak Organik Trafiği belirledikten sonra karşımıza aşağıda ki gibi bir ekran çıkacaktır.

kitleye genel bakis

Bu ekranda bir çok veri yer almakta fakat hem e-ticaret hem de kurumsal/içerik siteleri için dikkat edilmesi gereken metrikleri ele alacağız. Grafikte yer alan Kullanıcılar ve Yeni Kullanıcılar metrikleri; sitemize organik yollar ile gelen toplam kullanıcı sayısını ve bu kullanıcıların ne kadarının yeni kullanıcı olduğunu göstermektedir.

–          Kullanıcılar & Yeni Kullanıcılar

Sitemiz için uyguladığımız SEO çalışmalarında ki en temel amaç arama motorlarında ki görünürlüğümüzü arttırmak olduğu için bu iki metriğin birbirine yakın değerlerde olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse genel organik kullanıcı sayımız yeni kullanıcılarımızın yaklaşık olarak 3 katı ise; muhtemelen kullanıcılar marka adınız ile sitenize geliyor ve arama motorlarında ki görünürlüğünüz zayıflıyordur. Bu bizler için istenmeyen bir durum olduğu için hem gelen kullanıcı sayımızı arttırmaya ve SEO optimizasyonları ile sitemize yeni kullanıcılar çekmeye çalışmalıyız.

–          Ortalama Oturum Süresi & Hemen Çıkma Oranı

Ortalama oturum süresi, bizlere ziyaretçilerin sitemizin içerisinde ortalama olarak ne kadar zaman geçirdiğini göstermektedir. Bu değerin olabildiğince yukarıda olması beklenmektedir. Eğer ki sitemiz özelinde bu değer çok düşük seviyelerde ise muhtemelen ziyaretçiler site içerisinde istedikleri bilgiye ulaşamayıp sitemizden ayrılıyorlardır. Ziyaretçileri sitemizde daha uzun süre tutabilmek için; site içi link optimizasyonunu doğru bir şekilde kurgulamamız gerekmektedir.

Ortalama oturum süresi ile bağlantılı olan bir diğer önemli metriğimiz ise Hemen Çıkma Oranı. Bu metrik ziyaretçilerimizin sitemiz ile yaptığı etkileşim ile ortaya çıkmaktadır. Bu oran temel olarak; sitemizi ziyaret eden ve o sayfadan başka bir sayfayı görüntülemeden çıkış yapan ziyaretçilerin oranını göstermektedir. Bu oranın olabildiğinde düşük olması gerekmektedir.

Eğer ki hemen çıkma oranı yüksek ise muhtemelen ilgili içerik ziyaretçiler için yararlı ya da yeterli değildir. Bu durumda belirlememiz gereken en temel hedef hemen çıkma oranını olabildiğince düşürmek olmalıdır. Ortalama oturum süresinde de belirttiğimiz gibi sayfalar arası bağlantı kurgusu oluşturup ya da bu metriklerinizin düşük olduğu sayfalarınız için daha farklı içerik stratejisi oluşturarak ziyaretçileri daha fazla sitenizde tutabilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerde bir bilgi ararken alakalı diğer bilgileri öğrenmekten hoşlanacaklarıdır 🙂

Sitenizde yer alan bütün sayfalarınız için yukarıda yer alan verileri analiz etmek için Analytics ekranınızdan Davranış > Site İçeriği > Açılış Sayfaları adımlarını takip edebilirsiniz.

Mobil Site Deneyiminizi İyileştirin

2016 yılında StatCounter tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda dünya genelinde ki internet kullanımında mobil kullanımının masaüstü kullanımını geçtiği tespit edilmiştir. Bu oran her geçen yıl artmakta ve masaüstü kullanım azalmaktadır. Tabi mobil kullanım deneyimini iyileştirirken masaüstü deneyimi sakın göz ardı etmeyin 🙂

Ziyaretçilerin hangi cihazları kullanarak sitemize ulaştığını Kitle > Mobil > Genel Bakış adımlarını takip ederek görebilirsiniz.

<img=”https://www.webtures.com/1tr/blog/wp-content/uploads/2019/05/mobil-kullanılabilirlik.png” alt=”Google Analytics Metrikleri” width=”1049″ height=”342″ />

Site içerisinde ki mobil kullanım deneyimini en üst seviyeye çıkartmak için ise Davranış > Site Hızı adımlarını takip ederek; öncelikli olarak sitenizde en fazla ziyaret edilen sayfalarınız olmak üzere bütün sayfalarınız özelinde ki hız değerlendirmelerine, hız geliştirmeleri için önerilerine ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçilerinizin Gölgesi Olun

Yapılan çalışmaların başarısını çoğu zaman ana sayfamızın durumuna bakarak ölçümlüyoruz. Fakat odak noktamız sadece ana sayfamız olmamalıdır. Analytics ekranınızdan Davranış > Davranış Akışı adımlarını izleyerek ziyaretçilerin sitenize en fazla hangi sayfalarınızdan giriş yaptığını görebilirsiniz.

Google Analytics Metrikleri

Bu veriler sayesinde; ziyaretçilerin görmesini  istediğiniz sayfalara ilk giriş sayfalarından bağlantılar verebilir, ilk giriş yapılan sayfalarınız özelinde iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Ayrıca en fazla çıkış yapılan sayfalarınızı tespit ederek çeşitli iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Sizi Temsil Eden En Doğru Personayı Tespit Edin

Etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmanın ilk adımı en doğru personayı, yani hedef kitlenizi en iyi temsil eden özellikleri belirlemektir. Ziyaretçilerinizin yaşı, cinsiyeti, çoğunlukta olduğu bölgeler gibi metrikler persona oluştururken oldukça yardımcı olacaktır.

Bu verilere ulaşmak için ise Kitle sekmesinin altında yer alan Demografi, İlgi Alanları, Coğrafi adımlarını takip edebilirsiniz. Bu ekranlardan edineceğiniz veriler sayesinde Ads stratejilerinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

En Çok Trafik Düşüşü Yaşayan Blog İçeriklerini Tespit Edin

Ziyaretçiler sitenizde her zaman güncel bilgileri bulmak isteyeceklerdir. Önceden yazdığınız ve ilk yayınladığınız günden itibaren yüksek trafik çektiğiniz bir blog içeriğini takip etmeniz, zaman geçtikçe zorlaşacaktır. Belirttiğiniz tarih aralığında trafiği düşen blog içeriklerini tespit etmek için ise; Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar  adımlarını izleyerek karşımıza gelen ekrandan sadece blog sayfalarının görüntülenmesi için Filtre(gelişmiş) > Sayfa > İçeren > /blog adımlarını takip etmeniz gerekmektedir. Artık en fazla trafik kaybı yaşayan blog içeriklerinizi görebilir ve eski trafiğine ulaşması için farklı stratejiler uygulayabilirsiniz.

kitleye genel bakis

Kullanıcıların En Az Süre Durduğu “Değerli” Sayfaları Tespit Edin

“ Hedef kelimelerim / sayfalarım ilk sayfada fakat dönüş elde edemiyorum. “ sorusunu en az bir defa sormuş ya da duymuşsunuzdur. Optimizasyonu tamamlanan fakat ziyaretçi için bir anlam ifade etmeyen sayfaların Google gözünde de bir değeri neredeyse kalmadı. Ziyaretçilerin en az süre kaldığı sayfaları tespit edebilmek için ise öncelikle Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar adımlarını takip etmemiz gerekmekte. Daha sonrasında ise sitemizin belirlenen tarih aralıklarında ki görüntülenme sayısına ve oturum süresine göre bir ortalama değerler belirlemeniz gerekmekte.  Örnek vermek gerekirse ;

Google Analytics Metrikleri

Ziyaretçilerin gözündeki en değersiz sayfaları tespit etmek için yukarıda yer alan ekran görüntüsündeki görüntülenme ve sayfada geçirilen süreye bakarak; ortalama görüntülenme sayısını 4.000 ve sayfada geçirilen ortalama süreyi de 30 saniye olarak ele alabiliriz.

sık kullanılan analytics metrikleri

Bu metrikleri uyguladığımız zaman ; görüntülenmesi 4.000 den fazla ve oturum süresi 30 saniyeden az yani “Değersiz” sayfalarımızı görebiliriz. Bu sayfalar özelinde testler ve bu testler sonucunda optimizasyonları uygulayarak ziyaretçilerinize istedikleri bilgileri vererek, onları daha da mutlu edebilirsiniz.

Sonuç olarak sitenize gelen ziyaretçileri daha iyi anlamak, satışlarınızı ve sıralamalarınızı arttırmak için elinizdeki en büyük güç olan verileri iyi değerlendirmeniz gerekmektedir. Verileri ne kadar iyi anlamlandırırsanız hedefiniz için en doğru enformasyon ve bilgiyi elde edebilirsiniz. Benjamin Franklin ‘in de dediği gibi “ En iyi yatırım bilgiye yapılan yatırımdır” 🙂

Sık Kullanılan Google Analytics Metrikleri İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

crm nedir

CRM, müşteri ilişkilerinin yönetilmesi anlamına gelir ve işletmelerin müşteri verilerini, etkileşimlerini, ve müşteri ile olan ilişkilerini yönetmelerine olanak tanır. CRM yazılımları, şirketlerin müşteri memnuniyetini artırarak, satışları ve verimliliği maksimize etmelerine yardımcı olur. Bu sistemler, işletmelerin müşteri veritabanlarını merkezi bir sistemde

Sezi Yazgan

loader