Sosyal Medya Yöneticisi Dediğin Böyle Olmalı!

webtures_blog_banner

Sosyal medyanın önemini anlatmaya çalışmak gibi komik bir girişimde bulunmayalım ve bir markanız varsa kesinlikle sosyal medya yönetimine son derece önem vermeniz gerektiğini belirtelim. Bizim konumuz markanızın sosyal medya yönetimini yapacak kişi ya da ajansların sahip olması gereken özellikler. Söz konusu özellikler askerliğini yapmış ya da en az 2 yıl tecilli, sektörde en az 2 yıl deneyim, 4 yıllık üniversite mezunu, İngilizce bilen gibi iş ilanlarına ezbere yazılmış kriterler değil. Dolayısıyla bir sosyal medya yöneticisinde sahip olup olmadığına bakılması gereken çok daha mantıklı özellikler var.

İster bir sosyal medya yöneticisi adayı olun, ister markanızın sosyal medya hesaplarını yönetecek kişi olun, sahip olunması gereken bu özelliklere dikkat etmeniz durumunda sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Şimdi bu sahip olunması gereken özelliklere göz atmaya başlayalım.

Yaratıcılık

Sosyal medya yönetiminin yapı taşı yaratıcılıktır. Bunun başlıca sebebi, kişilerin sosyal medyada özgün ve sıra dışı paylaşımlara etkileşim göstermesidir. Kaliteli bir sosyal medya hesabında sürekli güncel paylaşımlar olması ve bu paylaşımların özgün olması gerektiğinden sürekli yaratıcı fikirler üretilmesi icap eder.

Analitik Düşünme

Analitik düşünme, hemen hemen bütün iş ilanlarında yazanın ezbere yazdığı, okuyanın idrak etmeden okuduğu bir kriter olsa da sosyal medya yönetiminde temel kriter analitik düşünmedir. Çünkü sosyal medya yönetiminde birçok sorunla karşılaşılması muhtemeldir ve analitik düşünme yapısı bu sorunlara hızlı ve pratik çözümler üretilmesini sağlar.

Özellikle ülkemizde memnuniyetsiz yorumlar yapmak için yer arayan kişilerin ve hassasiyet gerektiren durumların fazla olması sebebiyle bu analitik düşünme yeteneğine ziyadesiyle ihtiyaç vardır.

Hakimiyet

Sosyal medya dediğimizde aklımıza direkt olarak facebook, twitter ve instagram gelse de çok daha fazla sosyal medya sitesinin olduğu gerçeğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Tüm bu sosyal medya sitelerinin her biri farklı özelliklere sahip olduğu gibi, o sosyal medya sitesinde bulunan kişilere ulaşma, etkileşim alma, takip edilme gibi temel unsurları gerçekleştirme şekilleri de farklıdır. Twitter ‘da gündemde olan kelimeleri iyi kullanma ve 140 karakter sınırında etkili bir cümle yazma, facebook ‘ta görsel ve sözel olarak dikkat çekme, instagram ‘da kaliteli görsel kullanıp doğru hash tagler belirleme ve diğer sosyal medya sitelerinde gerçekleştirilmesi gereken unsurları bilmek gerekiyor. Bu da var olunan sosyal medya hesaplarını yönetecek kişilerin o sosyal medya sitelerine hakim olması gerektiği anlamına geliyor.

Gündem Takibi

Sosyal medya gündemi çok hızlı değişen bir gündeme sahip. Bazen komik bir olay ya da herkesin konuştuğu, kısa sürede fenomen bir kişi ile gündem bir anda değişebiliyor. Herkesin konuştuğu, gündemdeki bir olaya yönelik paylaşımlar yapmakta etkileşim alma imkanını arttırıyor. Bunu gerçekleştirebilmekte gündemi iyi takip etmeyi gerektiriyor.

Empati

Empati her alanda sahip olunması gereken bir özellik olsa da, sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda çok daha fazla öneme sahip. Çünkü empati, kendinizi başkasının yerine koyarak düşünme ve hareket etme anlamına geliyor. Sosyal medya yönetiminde de yapılan paylaşımlara etkileşim gösterilmesi istenildiğinden ve etkileşim gösterilmesi için de, söz konusu paylaşımın kişinin kendisine hitap eden bir paylaşım olması gerektiğinden empati önemli bir yere sahip oluyor. Dolayısıyla sosyal medya yönetimini gerçekleştirecek kişinin paylaşımları sadece kendi duygu ve düşüncelerini dikkate alarak değil, başkalarının da duygu ve düşüncelerini dikkate alarak yapması gerekiyor.

Planlama

Bir sosyal medya yöneticisi, ilgili sosyal medya hesaplarının başına geçip “acaba şimdi ne paylaşsam” diye düşünüyorsa o sosyal medya hesabı başta kaliteli paylaşım ve güncellik gibi birçok konuda sorunlar yaşar.

İlgili sosyal medya hesabına dair yapılacak paylaşımlar en az 1 gün öncesinden hazırlanmalı, paylaşılana kadar da daha etkili bir paylaşım haline nasıl getirileceği üzerine düşünülmelidir.

Hız

Sosyal medya yönetiminde elbette tek önemli unsur etkili paylaşımlar yapmak değildir. Aynı zamanda kişiler yorumlar yapar, sosyal medya hesabından marka ile iletişim kurmaya çalışır. Yorum yapan ve iletişim kuran kişilerinde en büyük beklentisi, cevap verilmesini bekledikleri soru ve yorumlarına kısa sürede cevap verilmesidir.

Sosyal medya üzerinden markalar ile iletişim kuran kişilerin en çok şikayet ettikleri unsurların başında, sordukları sorulara ve yaptıkları yorumlara kısa sürede cevap verilmemesi geliyor. Geç verilen bir cevap, kötü bir cevap kadar olumsuz bir etki yaratabiliyor. Dolayısıyla bir sosyal medya yönetiminde cevap verilmesi gereken soru ve yorumlara kısa sürede cevap verilmesi çok önemli.

Tasarım

Sosyal medyada görsellik çok önemli bir yere sahip. Başta facebook ve instagram olmak üzere kişilerin dikkatini çekmek ve kaliteli bir sosyal medya hesabı olunduğunu göstermek için kaliteli görsellere sahip olmak gerekiyor. Özellikle markaların sosyal medya hesaplarında paint programı ile yapılmış gibi basit görsellerin olmaması gerekiyor. Bu nedenle sosyal medya yönetimini gerçekleştirecek kişinin aynı zamanda tasarım konusunda da bilgi sahibi olmasında ziyadesiyle önem var.

SONUÇ

Sosyal medya yönetimi son birkaç yılda hayatımıza giren bir gereklilik. Dolayısıyla bu alanda nitelikli kişi bulmak da, kaliteli bir sosyal hesap yönetimine sahip olmak da kolay değil. Yine de bu noktaya kadar yazdıklarımızdan yola çıkarak, bu özelliklere sahip olan kişi ya da kişilere sosyal medya hesaplarının yönetiminin verilmesi, sosyal medyada etkili bir marka yönetimini gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Sosyal Medya Yöneticisi Dediğin Böyle Olmalı! İle Benzer Yazılar

hg

FBA (Fulfillment By Amazon), Amazon’un satıcılar için sunduğu bir depolama ve sevkiyat hizmetidir, bu hizmet sayesinde satıcılar, ürünlerini Amazon’un lojistik ağına teslim eder ve Amazon, ürünlerin depolanmasından, paketlenmesine, sevkiyatından müşteri hizmetlerine kadar tüm süreçleri yönetir. Bu model, hem yeni başlayanlar

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

crm nedir

CRM, müşteri ilişkilerinin yönetilmesi anlamına gelir ve işletmelerin müşteri verilerini, etkileşimlerini, ve müşteri ile olan ilişkilerini yönetmelerine olanak tanır. CRM yazılımları, şirketlerin müşteri memnuniyetini artırarak, satışları ve verimliliği maksimize etmelerine yardımcı olur. Bu sistemler, işletmelerin müşteri veritabanlarını merkezi bir sistemde

Sezi Yazgan

loader