Sosyal Medyada Etkileşim Sağlama Yöntemleri

webtures_blog_banner

Etkileşim, sözlük anlamı ile karşılıklı olarak etkileme işi anlamına gelmektedir. Yani bir şeyin başka bir şeyden etkilenmesi sonucunda olan durum. Fakat söz konusu sosyal medyada etkileşim olduğunda aklımıza, bir paylaşımın kişilerin etkilenmesi sonucunda beğenilmesi, yorum alması ve paylaşılması geliyor.

Her ne kadar etkileşim konusunda belli bir formül olmasa da sosyal medya hesaplarında bir paylaşımın kişiler tarafından beğenilmesi, yorumlanması ve paylaşılması için neler yapılabilir bakalım.

Espri Unsuru Barındırması

Paylaşılan bir içeriğin etkileşim almasını sağlayan en büyük unsurlardan biri espri unsurları barındırmasıdır. Kişiler kendilerini güldüren yada tebessüm ettiren paylaşımları yorumlamaktan, beğenmekten çekinmezler. Hatta etkileşimler arasında en değerli unsur olan paylaşımın başkaları tarafından paylaşılmasını sağlar.

Bunun nedeni insanlar kendilerini güldüren, mutlu eden insanları sevmeye daha fazla meyillidir. Dolayısıyla hesabındaki kişiler tarafından daha ilgi çekici ve sevilen biri olmak için başkalarını güldürme potansiyeli olan içerikleri paylaşmakta çokta fazla tereddüt etmezler.

Sosyal Sorumluluk İçermesi

Sosyal sorumluluklar insanları vicdani olarak her zaman tetikler. Bu yönde bir paylaşım görmeleri durumunda, kendilerini destek vermeye vicdanen zorunlu hissederler.

Tabi bunun bilincinde olan birçok sosyal hesap sahibi, bu durumu suistimal ederler ve aslı astarı olmayan sosyal sorumluluk paylaşımları yaparlar. Örneğin yıllar öncesine ait hasta bir çocuğun resmini paylaşarak destek talebinde bulunurlar. Bu sayede sayfalarındaki bir paylaşımın binlerce kişi tarafından paylaşılmasını sağlar ve sayfalarının bilinirliğini artırarak, ahlak ve vicdandan yoksun bir şekilde insanların duygularını sömürürler.

Bu nedenle olması gereken, kayda değer nitelikte sosyal sorumluluk projeleridir. Örneğin kimsesiz çocukların eğitimine destek kampanyası gibi.

Ortak Üzüntüler ve Sorunlar

Yine sosyal sorumluluk maddesinde olduğu gibi insanlar elim bir olaydan dolayı üzüntü duyduklarını paylaşmak isterler. Buna yönelik yapılan paylaşımları paylaşmak konusunda tereddüt etmezler.

Aynı şekilde bir kişi herhangi bir sorun yaşıyorsa, o soruna hitap eden paylaşımları paylaşarak daha geniş yankı uyandırmasını, bu sayede çözüleceğini umut ederler. Örneğin atanamayan öğretmenler ile ilgili bir paylaşımı, atanamayan bir öğretmenin yada öğretmen yakınının görmesi durumunda hemen paylaşır, hatta paylaşılmasını ister. Bu vesile ile atanamayan öğretmenlerin sesinin bir şekilde yankı bulacağına ve bu soruna bir çözüm bulunması için çalışma yapılacağına inanır.

Ortak Sevinçler ve Mutluluklar

İnsanların bir şeyden etkilenmelerini sağlayan temel unsur duygulardır. Bu nedenle sorunlar ve üzüntüler gibi sevinçler ve mutluluklarda güçlü duygulardır. Dolayısıyla insanları harekete geçirir.

Örneğin ülke çapında bir başarı, sevinç, mutluluk herkesin ortak olarak beğenisini kazanacağından aynı zamanda paylaşılmasını sağlar.

Özel Günler ve Haftalar

Özel günler ve haftalar herkesi kutlamaya teşvik eder. Sıkça görülmektedir ki özellikle dini ve milli bayramlarda herkes sosyal hesabından kutlama mesajları yazar.

Herkesin kendi profilinden “bayramınız kutlu olsun” tarzında bir paylaşım yapması yerine sizin paylaştığınız bir kutlama mesajını paylaşması için tamamen kaliteli ve özgün bir paylaşım olması gerekmektedir. Bu en iyi anneler günü, sevgililer günü ve dini bayramlarda yapılır.

Böyle günleri insanların duygularına hitap edecek şekilde içerikler hazırlayarak değerlendirebilirsiniz.

Özlü Sözler

Özlü sözler her daim kişileri bir şeye teşvik edici, ders veren, hemen hemen herkesin beğenisini kazanan sözlerdir. Bu sözler çok fazla yorum almaz. Çünkü güzel bir sözün üzerine söylenen her söz sönük kalacaktır. Fakat buna karşılık bolca beğeni ve paylaşım alma ihtimalleri vardır. Özellikle ilgili söz tamda kişiye hitap ediyorsa.

Sorular Sormak

Paylaşımlara yorum almak için kişileri yorum yapmaya teşvik etmek gereklidir. Bunun en basit yolu da paylaşımlarda takipçilere soru sormaktan geçer. Sorulan sorular herkesin katılımına yönelik olmalıdır. Örneğin “Neden Apple / Android kullanıyorsunuz?” gibi.

Akıllı telefon kullanıcılarının çok büyük bir azınlığı bu ikisi arasındadır. Bir rekabet ortamının olması, kişilerin kullandıkları ürünü sahiplenme içgüdüleri, Apple kullananların Apple ‘ı savunup Android ‘i yermesine, Android kullananların ise buna karşılık Android ‘i savunup Apple ‘ı yermesine neden olarak bir etkileşim sağlar.

Fakat bu çok çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Bunun başında takipçilerin birbirine karşı saygısız tavırları neticesinde hesabı beğenmekten vazgeçme ihtimalleri vardır. Bu yorumları iyi takip etmek ve saygısızlığa izin vermemek gereklidir.

Kampanyalar, Yarışmalar ve Hediyeler

Etkileşim sağlamanın en etkili yollarından biride kampanyalar ve yarışmalar düzenlemektir. Kişilerin bir kampanyadan yararlanmak, bir yarışma yada hediye kazanmak gibi bir amacı olduktan sonra paylaşım yapma istekleri artar.

Bu nedenle herkese hitap eden ve herkesin katılımına açık kampanyalar, yarışmalar düzenlemek, çeşitli hediyeler vermek sosyal hesabın bilinirliğini arttırmasını sağlar.

Fakat bu konuda da çeşitli sıkıntılar vardır. Örneğin yarışmaya katılan yüzlerce kişiden sadece bir yada birkaçı hediye kazanacağı için diğer kişiler bundan dolayı hayal kırıklığına uğrayabilir ve bu hayal kırıklığı bazen sosyal hesabı takip etmeyi bırakmaya kadar gidebilir.

SONUÇ

Etkileşim sağlamaya dair daha birçok yöntem bulunabilir. Temel olarak bakacak olursak etkileşim sağlamanın yolu insanların duygularına hitap etmektir.

SEO yaparken arama motorlarını kandırmaya çalışıp hızlı bir şekilde yükselmekte olduğu gibi, sosyal medyada da insanları kandırmaya çalışarak yada duygularını hesaba katmayarak hızlı bir şekilde yükselmek isterseniz gün gelir çabalarınız boşa gider. Bu nedenle gözlem yapmalı, genele hitap etmeli ve kaliteli içerikler üretmelisiniz.

Sosyal Medyada Etkileşim Sağlama Yöntemleri İle Benzer Yazılar

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

webtures_blog_banner

Clickbait web dünyasında haber, resim veya video bağlantılarına tıklamayı teşvik etmek ve kullanıcıların ilgisini çekmek amacıyla başlıklarda abartılı, aldatıcı, hatta yalan ifadelere başvurma yöntemidir. Clickbait yöntemi Türkçe’de tıklama tuzağı, tık tuzağı olarak adlandırılabilir. Daha fazla tıklama alabilmek adına kullanıcılara içerikte

Webtures

metafor ne demek 1

Metafor Ne Demek? Metafor simgesel bir anlatım ve söz sanatıdır. Kelimenin kökeni Antik Yunan dilinde “meta: öte” ve “pherin: taşımak” sözcüklerinin birleşmesinden oluşan “metaphora” kelimesinden gelmektedir. Anlam kaydırması, bir kelimeyi gerçek anlamı dışında kullanma, değiştirme ve başkalaştırma manalarına gelir. Metafor

Webtures

loader