404 Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir?

404 görseli

4xx kategorisinde yer alan 404 hatası, ilgili dosya adresinin web sitesi veri tabanında bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Tarayıcı, kullanıcılara yazılan url adresinin aslında, web sitesinin dosya klasörleri arasında bulunmadığının bilgisini vermek adına 404 durum kodunu tarayıcı ön yüzünde döndürür. Bu sayede girilen url adresinin web sitesinde bulunmadığının bilgisini verir.

404 Hatasının Nedenleri Nelerdir?

  • Web sitesinde bulunmayan bir url adresine, site içi linkleme yapılması
  • İlgili url adresindeki sayfanın silinmiş olması
  • Kullanıcının, web sitesinde bulunmayan bir url adresini araması
  • Tarayıcının, sayfalara ulaşamaması
  • Htaccess dosyasında yapılan hatalı bir işlemden kaynaklı bütün sayfaların 404’e düşmesi

Gibi nedenlerden ötürü, web sitelerinde 404 hata kodu alınabilmektedir.

SEO Çalışmaları 404 Hataları Nasıl Tespit Edilir?

Öncelikle 404 hatasının hangi sebeple alındığının tespitinin yapılması seo çalışmaları için oldukça önemlidir.

  • 404 hatasının alındığı sayfa araştırılmalıdır. 3.parti tool(araç) taramalarında bir 404 hatası alınıyor ise 404 hatası veren url adresi, el ile kontrol edilmelidir. Kendi tarayıcınızda gerçekten 404 hatası veriyor ise, web sitesi içerisinde barındırılan url adresinin doğru yazılıp yazılmadığı kontrol edilmelidir.
  • 404 hatası veren sayfa, bir blog yazısı sayfası ise, panelden bu sayfanın artık aktif olunup olunmadığına bakılmalıdır. 
  • 404 hatası tek bir url adresini mi kapsıyor yoksa web sitesi genelinde bir sorun mu var bunun araştırılması gerekir.
  • Eğer web sitenize gelen bir kullanıcı url adresini el ile yazma işleminde 404 hatası alıyor ise, kullanıcının size ilettiği url adresinin doğruluğu kontrol edilmelidir. Genellikle el ile yazılan url adresleri, hatalı yazıldığından ötürü 404 durum kodu çıktısı alınmaktadır.

404 Hatası Nasıl Çözülür?(404 Sorunu Nasıl Giderilir)

Öncelikle 404 hatası alan sayfanın analiz edilmesi gerekir. 

  • 404 hatası veren sayfa daha öncesinde aktif olarak kullanılan bir sayfa ise ve Search Console’dan 404 hatası veren url adresinin son 16 aylık trafik verilerine bakıldığında trafik geliyor ise ilk olarak bu sayfanın neden silindiği ya da kapatıldığı araştırılmalıdır. 
  • Eğer web sitesi panelinde hatalı bir sayfa silme işlemi yapıldıysa, hatalı olarak silinen sayfa geri getirilmeli, çöp kutusu gibi bir yapıda bulunmuyorsa, 404 veren url adresinin üzerine yeni bir sayfa açılmalıdır. 404, sayfa adresine uygun karşılık bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bunu unutmayın.
  • 404 sayfasına daha öncesinde bir trafik geliyor ise, web sitesinde bulunan ilgili bir sayfaya 301 kalıcı yönlendirmesi yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede 404 sayfasının eskiden aldığı trafik sinyali, yeni sayfaya aktarımı sağlanmalıdır.

404 Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Ahrefs, söz konusu dijital pazarlama olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakiplerinizin performansını daima düzenli olarak analiz edebileceğiniz online araçlardan birisidir. Özellikle Backlink tarafında sunduğu veriler ve rakip backlink analizi konusunda elimizi oldukça fazla güçlendirmesi bu aracı öne çıkaran özelliklerden

webtures

Webtures

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

loader