Acquisition Cost Nedir?

Customer Acquisition Cost; Müşteri kazanma maliyeti anlamında kullanılan deyimdir. Her ticari faaliyetin bir pazarlama çabası söz konusudur ve her müşteriyi kazanmak için bir pazarlama maliyeti söz konusudur. Acquisition Cost; reklam ve pazarlama maliyetlerinin tamamı olarak tanımlanabileceği gibi, belli faaliyetler, ürün grupları veya reklam grupları için ayrı ayrı birim maliyetler de hesaplanabilir. Burada önemli olan bu maliyetin, işletmenin karlılığı üzerindeki etkisidir. Birim müşteri kazanma maliyeti; reklam ve pazarlama faaliyetlerinin planlanmasında en önemli unsurların başında gelir.

Acquisition Cost Nasıl Hesaplanır?

Müşteri edinme maliyeti yukarıda belirttiğimiz gibi belli bir kampanya için veya zaman aralığı için hesaplanabilir. Belli ürün veya ürün grupları için yapacağınız pazarlama çalışmalarının müşteri edinme maliyetini hesaplamak biraz daha zor olabilir. Zira bu durumda, reklam yaptığınız mecrayı izleyebiliyor olmanız gerekecektir ki, müşterinin kazanılma yolunun, sizin yaptığınız çalışmalar olduğundan emin olamazsanız edinme maliyetinde de emin olamazsınız. Online pazarlama çalışmalarında bunun ölçülmesi çok daha kolaydır. Pazarlama faaliyetinin gerçekleştirildiği mecraların hemen hepsi size bu faaliyetleri izleme imkanını sunar. Bu sayede bir reklam kampanyasının müşteriye dönüşüp dönüşmediğini kolayca ölçebilirsiniz. Geleneksel çalışmalarda ise aynı efektif kaynaklar maalesef bulunmaz. Bu durumda, bir tarih aralığı dikkate alarak hesap yapılması daha doğru olacaktır.

Acquisition Cost; hesaplanırken dijital platformlarda yapılan pazarlama faaliyetlerini ölçmek için, reklam bütçenizi, gerçek müşteri dönüşümüne bölmeniz yeterlidir. Bir reklam size 100 tıklama olarak geri dönmüş ve bu tıklamaların 10 tanesi satın alma etkinliğinden bulunmuşsa, müşteri edinme maliyetini hesaplarken kafanız karışabilir. Aslında dönüşüm oranı gerçek müşteri gibi görünse de sitenize giriş yaparak, burada belli bir süre zaman geçiren her ziyaretçi birer yeni müşteridir. Satın alma kararını daha sonra vereceğini de hesaba katacak olursak, aslında toplam tıklanma sayısını kazanılan müşteri gibi düşünebiliriz. Fakat bu noktada farklı görüşler vardır. Kimi kaynaklar satın alma yapan müşteriyi gerçek dönüşüm olarak sayarken, kimi kaynaklar her tıklamayı bir yeni müşteri olarak sayar. Hesap neticesinde de görüleceği gibi iki oran arasında ciddi fark vardır.

Acquisition Cost Nasıl Düşürülür?

Müşteri edinme maliyeti, Acquisition Cost; pazarlama faaliyetlerinin optimize edilmesi ile düşürülebilecek bir maliyettir. Günümüzde hemen her sektör oldukça yoğun rekabet içerisindedir ve özellikle dijital pazarlama araçlarının efektif biçimde kullanılması oldukça önemlidir. Pazarlama faaliyetlerinizi, Acquisition Cost gibi değerlendirme araçlarını da kullanarak azaltabilir, çok daha uygun maliyetlerle daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

Acquisition Cost Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Web sitenize yüksek trafikler çekiyor olmanıza rağmen, ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştüremiyor iseniz eksik bazı noktalar var demektir. Sitenizi ziyaret eden bir kullanıcıyı müşteriye dönüştürebilmek için; son zamanlarda üzerinde en çok durulan mobil site ve kullanıcı deneyimi gibi daha çok ziyaretçilerinize yönelik

tolgahan-oz

Tolgahan Öz

yetim-sayfa-nedir

Orphan Page diğer bir adıyla yetim sayfa, web sitelerinde diğer sayfalardan bağlantı almayan ve bu nedenle hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından bulunması zorlaşan sayfaları ifade eder.  Orphan Page (Yetim Sayfa) Nedir? Yetim sayfalar, bir web sitesinin iç link

sezi-yazgan

Sezi Yazgan

bekleme-suresi-nedir

Dwell time web siteleri için kritik bir metriktir çünkü ziyaretçilerin ilgisini çekip çekmediğini ve içeriği ne kadar değerli bulduklarını gösterir. Etkili içerik stratejileri ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri, bu önemli metriği optimize etmek için anahtardır. Dwell Time (Bekleme Süresi) Neden Önemlidir?

sezi-yazgan

Sezi Yazgan

loader