Agile Nedir? Agile Nasıl Uygulanır?

Agile Nedir?

Agile, İngilizce bir kelimedir ve Türkçe karşılığı tam olarak “ Çevik ve Atik “ manasına gelmektedir. Hayatımızın her anında, çocukluğumuzdan itibaren çevreye, topluluğa ve bulunduğumuz ortamlara uyum sağlamak, sonrasında durum kontrolü sağlayarak bu alanlarda kendi gelişimimizi daima ileri yönde yönlendirmek isteriz. Agile kavramında ise, özellikle iş hayatımızda bu gibi adaptasyon, durum tahlili ve plan yönetimi olarak ele almak daha doğru olacaktır. Tabi, her sektörde her iş kolunda, bunun hazırlık veya adaptasyon şekilleri farklı olabilir. Eğitim, deneyim ve uygulama ile bu özelliğimizi pekiştirebilir ve geliştirebiliriz.

agile nedir

Projelerinizde Agile Davranışlar ve Size Etkisi Hazır olun! Bir projede, start-up’da veya girişimde, emin olun her zaman her şey istediğiniz gibi yolunda gitmeyebilir. Bu tip durumlar, daha çok felaket senaryoları veya risk yönetimi gibi ekstra önlemlerle bertaraf edilmeye çalışılır. Burada, projenin anlaşılmamasından tutunda, hizmet ve ürünlerin istenilen satış ve pazarlama potansiyeline ulaşmaması, ekip için koordinasyon sorunu gibi birçok konu kapsamın içerisinde yer alır. Burada liderin alacağı kararlar, ekibin bu kararları hızlı uygulamaya sokması ve sonrasında sorunun / problemlerin hızlı anlaşılıp çözüme kavuşturulması, süreklilik ve benzerleri arasında farkındalık için sizler için son derece önemli. Geçmişe bağlı kalmamak, ama geçmiş deneyimleri unutmamak. Girişiminizde, doğru kararları almak için tecrübelerinizin veya öncesinde yaptığınız araştırmaların sizlere ileride ne kadar mühim kazançları olacağını hatırlatmanın gereği yok aslında. Bu tip risk ve kriz durumlarında, öncesinde aldığınız tecrübeleriniz sizlere hızlı ve en doğru seçimle sorunların üstesinden gelmeniz için oldukça katkı sağlayacak. Ama geçmişten kaçınacağınız bir konuyu dillendirmeden edemeyiz. Asla, ama asla – geçmişinizdeki hatalara takılı kalmayın! “ Dün, dündür. Bugün ise bugün! “ Telaş yok, çözüm üretmek için sebep var!

Ekibinizde, bazı sorunlar hızlı şekilde reaksiyon yaratabilir. Bu bazen ekip içi hesaplaşma, sorumluluk yükleme ve hatta mazeret ve suç bulma aşamalarına kadar ilerleyebilir. Bu durumlarda, tüm sorumluluğu kendi üzerine alan lider, çevik hareketler ve kararlar ile olayı bir an önce normalleştirip hızlı şekilde özüm üretir. Bu tavrı, ekibin genel ideoloji ( iş anlayışı ) içerisinde de yaygınlaşmaya başladığında, tüm ekibin en büyüğünden en küçüğüne tüm sorun ve kriz anlarında, soğukkanlı ve tamamen kontrolü elden bırakmadan hareket etmesine de yardımcı olur. Unutmamalıdır ki, önderin hareketleri ve tavırları eleştirilse de, yadırgansa da günün sonunda takdir kazanacak nitelikte olmalı agile iş stratejisi olarak.

İşler kötü gittiğinde, gidişatı izlemeyi değil – değiştirmeyi hedefle! Yazılımınızdan tutunda, projenizin teknik alt yapısına kadar- ekibinizdeki uyum ve performans düşüklüğünden tutunda, müşterilerinizden aldığınız kötü feedbacklere ( geri dönüşler ) kadar, hepsi sizin için “ İşler yolunda değil patron!” ikazıdır.

Bu ikazları aldığınız andan itibaren, sorunun kökenini tespit etmek, soruna bir an önce esnek, çevik ve atik önlemler, uygulamalar ve planlar geliştirmek sizin için artık bir görevdir. Aynı zamanda, bu görevi başarıyla sonlandırmak için sadece sorunun başlamış ve bitmiş olması da önemli değil. Agile kavramı, aslında buna bütün bir iş hayatınız, ya da hayat maratonunuzda hazır olmanızdan ibarettir.

  • Öncelikle ortama uyum sağlamak,
  • Ortamın ve şartların vahametini kısa sürede kavramak,
  • Buna göre teorilerinizi geliştirmek, teoride bırakmayıp uygulama alanınızı tüm hayatınıza adapte edebilmek,
  • Hayat felsefesi olarak Agile düsturunu benimsemek,
  • Çözüm odaklı hareketlerle, çözüm esnasında tekrar sorunlara takılmamak,

İşte aslında tüm mesele bu! Geliştirdiğiniz programlarda, müşteri isteklerini sizin bildiğiniz standartlar dışında diye eksik bırakırsanız – gün gelir hepsi için tek tek çözüm bulmak sonunda bocalamak durumunda kalabilirsiniz. Sektörlere hizmet verdiğinizde, çok farklı ihtiyaçları ve birbirinden neredeyse zıt işlemleri olduğunun farkında olmalısınız.
Çözüm sunumlarınızın odağında, hedef kitlenizin ihtiyaç ve taleplerini önceliğe almalısınız. Sizden hizmet, ürün ve fayda sağlamak amacında olanlar onlar. Kendi standartlarınızı bir kalıp haline getirerek, onlara “ Elimizdeki malzeme bu! İşine gelirse…” dediğiniz veya hissettirdiğiniz anda, zaten büyük ölçüde ipleri koparmış olursunuz.

Agile Uygulamaları İçin Tavsiyeler:

  • Hizmetlerinizde, programlarınızda veya projelerinizde müşteri ve ziyaretçilerinizden daha çok deneyimlemelerdeki eksikleri rapor edebilmeleri için, BETA süresince faaliyetlerinize devam ettiğinizi ve her türlü görüşe açık olduğunuzu olabildiğince doğrudan belirtin.
  • Müşteri dönüşlerini benimseyin. Dönüşler esnasında, teknik anlamda eksiklerinizi hızlı tespit olanağınız vardır. Standartlara bağlı kalmadan, sırf müşterinin takip etmek istediği veya tercih etmek istediği yolları sisteminize adapte edin, geliştirin.
  • Açık, kararlı, istediğini bilen ve istenileni anlayabilecek geniş görüşlü açıdan bakan biri olun. Lider olarak, ekip elemanı olarak – vasfınız ve görevleriniz ne olursa olsun, bunu kendinize bir ideal olarak belirleyin.

Yazılım geliştirmede proje yönetim sürecinin belirli aşamalara ayrılarak planlanmasını sağlayan Agile başarılı yazılımcıların sıklıkla tercih ettiği bir metottur. Bu metot gelişim sürecinin her aşamasının bir sonraki aşama başlamadan önce bitmesini sağlar. Yazılım geliştirme sektöründe Agile nasıl uygulanır, sorusu önemli bir sorudur.

Agile Metodunu Kullanmanın Yararları

Proje üretkenliğini arttırmayı amaçlayan Agile yöntemi ile geliştirilen projeler pazara çok daha hızlı çıkar. Agile nasıl uygulanır, diye baktığımızda proje geliştirme sürecinin aşamalarının her biri için sprint adı verilen belli bir süre ayrıldığını görürüz. Proje sprintlerin süresi dolduğunda bitmiş olur. Agile yöntemi yazılım geliştirmede karşılaşılabilecek genel risklerin azaltılmasını da sağlar. Bu yöntemle yazılım projesi öngörülebilir olur.

Agile Nedir? Agile Nasıl Uygulanır? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Agile Metodu Nedir? Agile kelimesinin Türkçe karşılığı “çevik”tir. Ancak “agile marketing” ifadesini “çevik pazarlama” olarak Türkçeleştirmeye çalışmak biraz zorlama olacaktır. En iyisi isimlere takılmayıp aslında agile marketing yaklaşımının tam olarak neyi yapmaya çalıştığına yoğunlaşalım. Bu noktada Türkçe anlam biraz yardımcı oluyor

ismail-sagdic

İsmail Sağdıç

Blog-1

1. FinTech Pazar Genel Bakışı FinTech endüstrisinde Yapay Zeka (AI), son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmiştir. 2022 yılı itibariyle, AI FinTech pazarının değeri, yıllık %28.6’lık bir bileşik yıllık büyüme oranıyla, 2023’ten 2032’ye kadar sürekli bir artış göstermesi bekleniyor. Pazarın genişlemesi,

webtures

Webtures

yapay-zeka-ile-musteri-deneyimi-nasil-gelistirilir

Yapay zeka, müşteri deneyimini dönüştürme potansiyeline sahiptir. AI destekli çözümler, kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak ve müşteri hizmetlerini optimize ederek işletmelerin müşteri beklentilerini aşmasına olanak tanır. Yapay Zeka ile Müşteri Deneyimi Neden Önemlidir? Günümüzde tüketiciler, hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmetler beklemektedir. Yapay zeka

sezi-yazgan

Sezi Yazgan

loader