Behavioral Targeting Nedir?

Mecrası ne olursa olsun, her reklamın amacı doğru hedef kitleye doğru şekilde ulaşabilmektir. Geleneksel reklamcılıkla yürütülen kampanyalar, harcanan ciddi maliyetlere karşılık, hedef kitle ve mesajın iletimi arasındaki sürecin belirsizliği nedeniyle düşük randımanla sonuçlanır. Günümüzde kullanılan internet teknolojisinin sağladığı imkanlar ile reklamın hedefi nokta atış derecesinde isabetli olabilmektedir. Online reklamcılığın özel çalışma alanlarından biri olan Behavioral Targeting yani ‘Davranışsal Hedefleme’, etkili dijital pazarlama yöntemlerinden biri olarak sıklıkla kullanılır. Peki, yeni nesil reklamcılık araçlarından olan Behavioral Targeting Nedir?  ve hangi davranış prensipleri üzerine çalışır?

Hedefe Nokta Atış Yapan Reklamcılık Sistemi

Reklama konu olan ürün veya hizmetin hedef kitlesinin belirlenmesinde demografik verilerin kullanılması çok bilinen eski bir yöntemdir. Bilgisayar çağında bu verilere ek olarak bireyin ya da belirli bir topluluğun dijital ayak izleri takip edilerek, sanal dünyadaki davranışları analiz edilir. 

Pazarlanan konunun potansiyel tüketicisi olan kullanıcılar seçilerek, özel olarak hazırlanan reklam mesajı iletilir. Reklamın kişiselleştirilmesi ile paralel ilerleyen davranışsal hedeflemenin insanlar üzerinde olumlu etkisi de vardır. Çevreden sürekli gelen gereksiz mesajlar, bireylerin algısı üzerinde negatif etki yaratarak gürültü şeklinde yorumlanır ve göz ardı edilir. 

Pazarlama faaliyetinin şeklini ve içeriğini ilgi çekici bulan kullanıcı, seçici uyarana gönüllü olarak yönelir; dikkati dağılmadan reklama odaklanmayı başarabilir. Geniş çaplı kitle reklamı yerine sınırlı çapta doğru kitleye yapılan hedefleme, maliyetleri ciddi oranda düşüren önemli bir unsurdur. Bütçenin doğru zamanda doğru noktaya harcanması sayesinde satışların gerçekleştiği geri dönüşler alınır. 

Behavioral Targeting Örnekleri

Behavioral Targeting nedir, anlamak için örneklere bakmak da doğru olacaktır. Davranışsal hedefleme için en uygun veri toplama ağı internettir. Anahtar kelime olarak aratılan bir kelime ya da kelime grubu üzerinden kullanıcı davranışındaki eğilim detaylandırılarak incelenebilir. Alışveriş sitesini ziyaret eden kişinin hangi ürünlere baktığı, ne kadar süre baktığı, sitede ne kadar zaman geçirdiği, sepete ekleyip eklemediği gibi veriler sağlandığı zaman, aynı kullanıcıya farklı markaların sunduğu aynı ürün grubundan örnekler iletilir. 

Spor ya da bahis sitesine sıklıkla giriş yapan bireyin erkek olduğu varsayılarak erkeklere özel ürünler sunulur. Seyahat için biletini web üzerinden alan kullanıcıya tatil turları, otobüs ve uçak bileti promosyonları gösterilir. Kişisel verilerin korunması kanununa göre çalışan bu sistem, dijital algoritmalar ile otomatik olarak yapılır.

Behavioral Targeting Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Mobil uygulamalar günlük hayatımızda önemli bir rol oynar. Onları bilgilenmek, arkadaşlarımız ve ailemizle bağlantı kurmak ve eğlence amaçlı kullanıyoruz. Statista’ya göre, dünyada 2,7 milyardan fazla akıllı telefon kullanıcısı var. Telefonlarımızı neredeyse bütün gün kullanıyoruz ve bu mobil zamanın % 90’ı

webtures

Webtures

Blog

​​Yapay zeka (YZ), günümüz teknoloji dünyasında hızla büyüyen ve gelişen bir alan haline geldi. ChatGPT API ve benzeri araçlar sayesinde, işletmeler ve geliştiriciler, kullanıcıların ihtiyaçlarına hızlı ve etkili çözümler sunan yenilikçi uygulamalar oluşturabiliyor. Yapay zekanın bu etkileyici yükselişi, API (Uygulama

Blog

Yapay Zeka (AI), son yıllarda sağlık sektörünü dönüştüren en önemli teknolojik ilerlemeler arasında yer alıyor. Global AI sağlık pazarının 2026 yılına kadar 45.2 milyar dolar değerine ulaşması beklenmektedir, bu da AI’nin sağlık hizmetleri üzerindeki artan etkisini göstermektedir. Sağlık hizmetlerindeki kullanımı,

webtures

Webtures

loader