Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır?

Blockchain; son yıllarda hayatımıza giriş yapmış ve özellikle Bitcoin gibi sanal paraların revaçta olması ile adından sıklıkla söz ettirmiş bir kavramdır. Adından da anlaşılacağı üzere blok zincir olarak belirtilebilecek bu kavram temelde şifre altına alınmış işlemlerin kaydedilmesini sağlar. Daha kısa tabiri ile Blockchain bir veri kayıt sistemidir. Ancak bu sistemin veri tabanlarından farkı kayıt altına alınan verilerin değiştirilmesinin ya da silinmesinin mümkün olmamasıdır. İşlenen veriler bir zincir şeklinde birbirine bağlaşık olduğundan verilerin bölünmesi de mümkün olmaz. Blockchain sisteminde yapılan değişiklik bütün verilerde yapılır ve veriler arasında ihtilaf ortaya çıkmasına engel olur. Bunu borçlu ve alacaklı arasındaki alış verişte borcun hem borçludaki hem de alacaklıdaki belgeye eş zamanlı işlenmesine benzetebiliriz.

Kişisel bilgilerin dijital dünyada depolanmasına hatta dağıtılmasına izin veren sistem Blockchain teknolojisini anlatır. Aslında Bitcoin için bir veri depolama alanı oluşturmayı hedefleyen bu teknoloji, zamanla farklı verilerin depolanıp dağılmasına izin vermiştir. Ancak dağıtılan bu veriler diğer bilgisayarlarda depolanamaz. Bu nedenle aslında bir kişiye ait olan verilerin başka ellerde kullanılmasının önüne geçilir.

Dağıtık veri tabanı ismini de alan bu teknoloji zinciri, madencilik alanında herkes tarafından kullanılamaz. Özel programlar ve derin bir yazılım bilgisi bulunmadan, bu zincire veri girmek pek mümkün değildir. Ancak birçok kişi, yatırımlarını Bitcoin gibi Litecoin gibi farklı kripto para birimleri üzerinden yapabilir. Hesap cüzdanları ve açtırdıkları hesaplardan kazançlarını kontrol edebilir.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Ortaya Çıktı?

2008 – 2009 yıllarında ortaya çıkan Bitcoin ile icat edilmiş olan bu sistemin kurucusu Satoshi Nakamoto’dur. Bir kişi adı olarak görülse de Satoshi Nakamoto’nun bir kişi mi yoksa bir grup mu olduğu konusunda net bir bilgi yoktur. Blockchain sistemini icat edip insanlık ile paylaştıktan sonra ortadan kaybolan Nakamoto hakkında eldeki tek belge bu sistemi icat ettikten sonra gönderdiği e-maildir. Bitcoin’in tamamlayıcısı ve çalışma prensibinin temeli olan Blockchain sisteminin ortaya çıkışı gizemini hala korumaktadır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Bu sistemin nasıl çalıştığını anlamak ancak Bitcoin sistemini anlamak ile mümkündür. Temelde Bitcoin ile işlem yapılan farklı sanal paraların kullanımı da mümkündür. Bu nedenle farklı sanal paralarda sistemin çalışması küçük farklılıklar gösterebilir. Bitcoin ile şu şekilde işler;

Sistem; Transaction Yaratılması, Transaction Onayı ve Zincire Ekleme şeklinde 3 adımda işler. Kişiler kendi aralarında yaptıkları gönderiler sırasında sistem bu gönderileri kayıt altına alır. Zaten bu kayıt kişilerin bakiyesini açığa çıkarır. Transaction olarak anılan söz konusu kayıtlar bütün işlemlerin temelini oluşturur. Bu işlem sistem tarafından incelenir eğer güvenilir bir hareket olarak algılanırsa Transaction onayı alınır. Onay alındıktan sonra tüm bu işlemler zincire eklenir ve kişilerin bu alış verişten haberdar olması sağlanır.

Blockchain Pazarlama

Kripto paralarla birlikte anılmaya başlayan Blockchain, internetteki verilerin bir zincir ağı ile korunmasın ve kontrol edilmesini sağlıyor. Blockchain pazarlama üzerindeki etkileri gündeme gelmeye başladı. Dijital pazarlama, dijital tüketicilerin internette yer alan verileri üzerinden hedefe yönelik pazarlama olanaklarının doğmasını sağladı. Blockchain dijital tüketicinin kendi kişisel bilgilerini koruyabilmesi için mükemmel bir sistem sunuyor.

Blockchain Dijital Pazarlamada Neleri Değiştirir?

Bu gün kullanılan internet paylaşım ağı tamamen şeffaf değildir. Blockhain sistemi ise çok daha şeffaf bir sistemdir. Blockchain Pazarlama olanaklarını tamamen değiştirebilir. Blockchain doğru bilgiye çok daha hızlı ulaşmamamızı sağalacak. Merkezi olmayan veri ağında her şey daha güvenilir olacağından dijital pazarlamanın kuralları da değişecektir.

Blockchain Güvenilir mi?

Kripto para, madencilik, dijital yatırım gibi kavramlar, dünyanın bir kısmında hızlı bir şekilde işlemeye devam eder. Ancak dünyada hala büyük bir çoğunluk kripto para ve dijital veri depolama noktasında şüpheler yaşar.

Peki, birçok finansal veriyi depolayıp aynı anda birçok dijital alanda işlemeye yarayan Blockchain ne kadar güvenilirdir? Aslında sistemin birçok ayrı bilgisayar ortamında işletilmesinin nedeni, bir noktadan çalınmasını engelleme isteğidir.

Aynı anda birden fazla ortamdan verinin silinmesi ve çalınması son derece zordur. Özel şifreli bir koruma yöntemi olması nedeniyle verilerin güvenle depolandığı bu nedenle sistemin güvenilir olduğu düşünülür.

Blockchain Nedir? Nasıl Çalışır? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Blockchain ve Pazarlama Üzerindeki Etkisi Son zamanlarda oldukça ses getiren, hayatımızda birçok şeyi değiştirebilecek Blockchain teknolojisinin pazarlama üzerinde oluşturabileceği etkileri gelin hep birlikte inceleyelim. Öncelikle, araştırmalarına yeni başlayanlar veya bu konuda pek bir fikre sahip olmayanlar için konuya kısaca Blockchain

webtures

Webtures

Webtures Blog Banner

Artbreeder Artbreeder, kullanıcıların kolaylıkla karmaşık sanat eserleri yaratmalarını sağlayan bir yapay zeka tabanlı görsel düzenleme platformudur. Kullanıcılar, mevcut görselleri birleştirerek veya değiştirerek yeni görüntüler oluşturabilir. Bu platform, genetik algoritmalar kullanarak çalışır; kullanıcılar mevcut görselleri “çaprazlayarak” ve ardından sonuçları “evrimleştirerek” sanatsal

erenkartav

Eren Kartav

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

loader