Breadcrumb Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir?

breadcrumb nedir

Breadcrumb Nedir?

Breadcrumb, kullanıcıların bir web sitesinde nerede olduklarını ve ana sayfadan ne kadar uzakta olduklarını görebilmelerine olanak tanıyan web sitesi bağlantılarıdır.

Breadcrumb ismini Hansel ile Gretel adlı masaldan almıştır. Bu masaldaki iki ana karakter evlerine geri dönebilmek için ekmek kırıntılarının izini kullanmıştır. Bu durumdan yola çıkılarak Türkçe anlamı ekmek kırıntısı olan Breadcrumb ortaya çıkmıştır. Breadcrumb kategori yapısı, genel çevrimiçi rotada kullanıcıyı bir önceki sayfaya bağlar.

Breadcrumb navigasyonu aynı zamanda breadcrumb trail (ekmek kırıntısı izi) veya cookie crumb trail olarak da adlandırılır.

Teknik terimlerden sıyrılarak biraz daha açıklayıcı bir anlatım yapmak gerekirse de breadcrumb yapısını şöyle özetleyebiliriz.

Şöyle ki internet sitesini ev gibi düşünelim. Ama insanlar sadece ön kapıdan girmiyorlar. İster istemez çatıdan, kanalizasyon sisteminden, pencereden ve duvardan da içeri giriyorlar. Bu insanları giriş kapısına ya da ilk uğradıkları yere tekrar yönlendirici bir şeyler yapmazsanız evin içinde kaybolup giderler. İnternetin doğası budur ve eğer bu gerçeklikle yola çıkan bir site yaratırsanız daha kolay başarıya ulaşırsınız.

Kullanışlı bir sitenin nasıl olması gerektiğini analiz ederken yapmanız gereken ilk şey, hangi sayfaya gidilirse gidilsin insanların yollarını kolayca bulabildiğinden emin olmaktır. Çok sayfalı internet siteleri için Breadcrumb, kullanıcıların site içinde nerede olduklarını bulmalarına yardımcı mükemmel bir yoldur. Özellikle e-ticaret sitelerinde Breadcrumb büyük bir öneme sahiptir. Eğer e-ticaret siteniz varsa ve Breadcrumb yapısı yoksa birçok potansiyel müşterinizi kaybetmiş olabilirsiniz.

Şimdi size Breadcrumb hakkında mutlaka bilinmesi gereken birkaç önemli noktadan bahsedeceğim:

Breadcrumb Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak üç çeşit Breadcrumb vardır. Bunlar; konum odaklı breadcrumb, yön odaklı breadcrumb ve özellik odaklı breadcrumb’dur. (İlk çeşidi kullanmanızı öneririm çünkü sonraki iki çeşit bazı kopya içerik problemleri yaratabilir.)

Konum odaklı Breadcrumb

Günümüzde en çok kullanılan tür budur. Kullanıcıya geçerli sayfanın nerede bulunduğunu, sitenin bütün yapısına uygun bir şekilde gösterir.

konum odaklı breadcrumb

Yukarıdaki örneği göz önüne alırsak “iPhone” ürünlerinin websitedeki lokasyonunu hiyerarşik olarak görebiliyoruz.

Yön odaklı Breadcrumb:

Bu breadcrumblar hareketlidir ve genellikle arama sonuçlarına bağlıdır. Bu çeşit breadcrumblar ile bir sayfaya birden fazla yol ile ulaşılabilir. Bu da kopya içeriğe sebep olabilir.

yön odaklı breadcrumb

Bu örnekten de anlaşılacağı üzere A hizmetine, web sitedeki 3 farklı yol ile ulaşılabiliyor. Bu yollar değişkenlik gösterse de A hizmetinin konumu hiyerarşik olarak web sitesinde 1 yerde olmalı.

Özellik odaklı Breadcrumb:

Genellikle filtreleme yolu ile ulaşılan ürünlerin yer aldığı web sitelerinde kullanılır. Bu tarz breadcrumblar da kopya içeriğe sebep olabilir.

özellik odaklı breadcrumb

Anahtar Kelime Optimizasyonlu Breadcrumb

Birçok insan breadcrumbları anahtar kelime hedefli bağlantı metinleri oluşturmak için kullanmaktadır. Bu şekil kullanımda aşağıdaki gibi görüntü ortaya çıkmaktadır.

Ana anahtar kelime (Anasayfaya giden) > Ana anahtar kelime + kelime (kategori linki)  > Ana anahtar kelime + kelime

Örneğin:  Posterler (anasayfaya gidiyor) > Ünlü Posterleri ( kategori linki) > Angelina Jolie Posterleri

Yukarıdaki gibi kullanım hem kullanışlı olmamakla birlikte hem de doğal SEO çalışmaları ile çakışmaktadır. Bu tarz çalışmalar sitenize zamanla zarar verebilir.

Breadcrumb SEO İçin Neden Önemlidir?

Arama sonuçlarının içinde breadcrumb navigasyonlarının da yer alması listenizin daha çekici ve güvenilir görünmesini sağlayarak daha fazla tıklama almanızı sağlar. Ve Google’ın da gözüne girmiş olursunuz.

Breadcrumb arkasındaki algoritma ise tamamen bir sırdır. Ama Breadcrumb’ları sayfa kaynak kodunun başına yakın bir yere yerleştirmek daha etkili olacaktır. Genellikle header alanının hemen altında yer alır. Biçim olarak da sayfada çok fazla yer kaplamayacak şekilde menüden kolaylıkla ayrıştırılabilecek şekilde Böylelikle Google Breadcrumb’ları kolayca fark edecektir.

Breadcrumb Nasıl Kullanılır?

  • Breadcrumb’ları kullanıcıya yardım edecek ise kullanın. Bu yapı birincil olarak kullanıcılar içindir. SEO optimizasyonu kriterlerinde etkili olduğu için de Google tarafında da önemlidir.
  • Geçerli sayfayı kendisiyle bağlamayın. Breadcrumb’lardaki son adım bağlantısız olmalıdır.
  • Breadcrumb’ları sürekli ve uygun her yerde kullanın. Breadcrumb’lar kullanıcının sitenizde arama yaparken güvenli hissetmesini sağlar ve kullanıcının siteyi ve yapısını daha hızlı tanımasına olanak sağlar.
  • Breadcrumb’ları <title> etiketinde kullanmayın. Başlığı çok uzun ve hedefsiz yapar.
  • Breadcrumb’ları çok büyük veya çok küçük bir şekilde eklemeyin. Kullanıcı deneyimini kötü etkileyecek her unsurdan kaçının.

Breadcrumb Nedir? SEO İçin Neden Önemlidir? İle Benzer Yazılar

index-nedir-nasil-alinir

  Web sitelerinin arama motorları tarafından taranarak, içeriklerinin bir dizine eklenmesi sürecine “index” denir. Bu süreç, sitenin arama motorlarında görünür olmasını sağlar ve kullanıcıların ilgili aramaları yaparken site içeriğine ulaşabilmesinin temelini oluşturur. Indexleme, arama motorlarının web sayfalarını keşfetmesi, analiz etmesi

Eren Kartav

Blog 1

Web siteniz  ile kitlenizi bir araya getirmek veya kitlenize ulaşabilmek için SEO mükemmel bir stratejidir. Her sene Google web sitelerdeki deneyimi arttırmak adına arama algoritmalarını güncellenmektedir. Sürekli güncellenen bir arama algoritmasında rakiplerinizle nasıl 2023 yılında baş edeceğinizi düşünüyorsanız yazımızın devamını

Tufan Acar

Blog 1

Anahtar kelime araştırması, dijital pazarlama ve SEO’nun temel bileşenlerinden biridir. Bu süreç, hedef kitlenizin arama motorlarında hangi terimleri kullandığını anlamanıza yardımcı olur, böylece içeriğinizi ve SEO stratejinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. İyi bir anahtar kelime araştırması ve seçimi, web sitenizin görünürlüğünü

Damla Kütük

loader