Canonical Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sitelere ve içeriklere birden fazla yoldan ulaşmak mümkündür. Sunucuda hangi adresin kök adres olacağı belirlenir. Peki bu Canonical Nedir? Sitenin karmaşık linklerden oluşmasını engellemek için Canonical URL ayarlamasının yapılması gerekir. Yani bir sitede yer alan bir içerik için birçok link olabilir. Ancak bunlardan bir tanesi belirlenmezse arama motoru tarafından koya içerik olarak algılanabilir.

Site adresi için de site içindeki linkler için de Canonical URL doğru şekilde ayarlanmalıdır. Canonical nedir diye kısaca özetleyecek olursak internetteki adres çakışmalarını önleyen sunucu boyutunda yapılan bir işlemdir diyebiliriz. Birden fazla linkin aynı noktaya erişim sağlamasını arama motoru hata olarak tespit eder. Bu nedenle bu ayarlamanın yapılması oldukça önemlidir.

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Birden fazla bağlantıda aynı içerikler varsa tek bir bağlantıyı ana adres olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için canonical etiketi kullanmanız gerekiyor. Linklerinizi kontrol ederek bu sorunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Kontrol için Canonical Url Location Checker aracı sunan sitelerden yararlanabilirsiniz. Tespit ettiğiniz linkleri Canonical URL ile tek bir linke bağlayabilirsiniz. rel=”canonical” etiketini sitenize uygulamanız yeterli olacaktır. Meta etiketi ekleyerek bu sorunu çözmeniz mümkün. Uzun kodlara ya da farklı ayarlamalara gerek yok. Sadece bu etiketi eklemek yeterli.

Tek bir link olarak ayarlamak istediğiniz adresin önüne bu kodu ekleyerek istediğiniz ayarlamayı yapmış olursunuz. Canonical nedir nasıl kullanılır gibi soruları yanıtladık. Şimdi de bu düzenlemenin neden gerekli olduğunu anlatalım.

Canonical URL Ayarlaması Neden Gereklidir?

Arama motorlarındaki web sitesi varlığını olumsuz etkileyen link karmaşasının mutlaka çözülmesi gerekir. Çünkü arama motorları linklere göre çalışır. Birden fazla linkin tek bir içeriğe ulaşması arama motorunun birden fazla site varmış gibi algılamasına neden olur. Yani web sitenizin arama motorundaki sıralaması düşer. Çünkü arama motoru birçok site varmış gibi hareket eder.

Arama motorundaki sıralamayı etkileyen bir faktör olan link yenilenmesi Canonical URL İle çözülebilir. Bu çözüm sayesinde tüm linkler tek bir linke bağlanır. Ve tek bir web sitesi öne çıkar. Canonical nedir neden gereklidir şimdi daha iyi anlamış olmalısınız.

Web sitelerinin arama motorları tarafından doğru şekilde algılanması için bu ayarlamanın yapılması şarttır. Bu çözüm herkes için oldukça kolay bir çözümdür. Birden fazla link aynı içeriğe çıkıyorsa adresin başına bu etiketi eklemek yeterli olacaktır. Mevcut web sitesini iyileştirmek için yapılan Web sitesi seo çalışmalarında bu düzenlemenin önemli bir yeri vardır.

Canonical Nedir? Nasıl Kullanılır? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

SEO çalışmaları uzun vadede etkisini gösteren ancak kalıcı bir çalışma türüdür. Arama motorlarında iyi bir performans sergileyebilmek için sitenizi SEO çalışmalarına hazırlamalısınız. Bunun için belli başlı çalışmalar yapmalı ve kriterlere dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda sitenizi SEO çalışmalarına hazır hale getirmek

ismail-sagdic

İsmail Sağdıç

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

loader