CTR (Tıklama Oranı) Nedir?

Dilimize “Tıklama Oranı” olarak çevrilen CTR Nedir?, bir reklamı tıklayan kişilerin reklam görüntüleyen kişilere oranı şeklinde açıklanabilir. Açılımı “Click Through Rate” şeklindedir.

Bir web sitesine giren her kullanıcı firmanın reklamlarına tıklamaz. Sadece sitede gezinir ve siteden çıkış yapar. Bu durum reklamın başarısını belirleyen faktörlerden biridir. Tıklama oranının düşük olması reklamla ilgili bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir. Bu da reklam çalışmasıyla ilgili bazı şeylerin yeniden düzenlenmesini ya da reklamın kaldırılmasını gerektirir.

Tıklama oranı birçok yerde yaygın olarak ölçülmektedir. Bunların başlıcaları şu şekildedir:

  • Google Ads arama ağı reklamında kullanılan bir anahtar kelime, reklam grubu, arama ağı için yeniden pazarlama listesi
  • Facebook Ads içerisinde bulunan bir reklam seti
  • Bir e-posta içerisinde bulunan “kayıt ol” butonu

CTR Nasıl Hesaplanır?

Birçok yerde sıklıkla kullanımına ihtiyaç duyulan tıklama oranının hesaplanması oldukça kolaydır. Formül kısaca şu şekildedir:

Tıklama Oranı = Tıklama Sayısı / Gösterim Sayısı

Örneğin; Bir reklam 10.000 kere gösterilmiş, 750 kez de tıklanmış olsun. Bu durumda yapılacak tek işlem 750’nin 10.000’e bölünmesidir. Bu durumda tıklama oranı 7.50% şeklindedir. İşte tıklama oranının hesaplanması için yapılacak işlemlerin tamamı bu kadardır.

CTR firmalar için çok önemlidir. Çünkü tıklama oranı ne kadar yüksek olursa, elde edilen kazanç da o kadar yüksek olur.

Ayrıca belirli bir web sitesi için çevrimiçi bir reklam kampanyasının başarısını gösteren tıklama oranı yöntemi ile reklam yönetimi çok daha iyi ve rahat bir şekilde yapılabilmektedir.

Tıklama Oranının Yükselmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Şayet web sayfasındaki reklamın tıklama oranı istenilen seviyede değilse, bu oranın yükselmesi için bazı düzenlemeler yapılması gerekir. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Reklamların yerleştirildiği yerden alınarak kullanıcıların dikkatini çekecek bir yere konumlandırılması gerekir.
  • Reklamların çeşidi ve boyutu revize edilmelidir.
  • Reklam tipinde değişiklikler yapılmalıdır.

Bu tür değişikliklerden sonra CTR oranının takip edilmesi önemlidir. Eğer yükselme gerçekleşmiyorsa bir yerlerde yanlış yapılmıştır. Unutulmamalı ki bu oran %1’in altında ise kesinlikle bu konuda önemli çalışmalar yapılmalıdır.

Peki, bu oranın çok yüksek olması doğru mudur? Genellikle tıklama oranı çok yüksek olunca başarılı sonuçların ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Oysaki bu durum bazen büyük sorunlara neden olabilir. Sistem tarafından reklamların manipüle edildiği kayda geçerse, reklam ağından uzaklaştırılması söz konusu olabilir. Bu nedenle üst sınırın ortalama %15 olduğu düşünülerek hareket edilmelidir.

CTR (Tıklama Oranı) Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Google’ın bir sayfayı yüksek ya da düşük kaliteli olarak değerlendirmesinin arkasında yatan faktörler nelerdir? Arama yapanların davranışları, sayfanın yüklenme süresi, yazım hataları, hemen çıkma oranı… Daha pek çok faktör sayfanızın Google tarafından yüksek ya da düşük kaliteli olarak değerlendirilmesine sebep

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

webtures_blog_banner

Teknoloji ve yapay zeka alanında yaşanan hızlı gelişmeler, kişiselleştirilmiş çözümlere olan ihtiyacı arttırmıştır. ChatGPT, bu ihtiyaca yanıt veren önemli araçlardan biridir. Bu yazımızda, ChatGPT ile kişiselleştirilmiş yapay zeka oluşturma sürecini detaylı bir şekilde ele alacağız. Yapay Zeka ve ChatGPT’nin Temelleri

loader