Hedef Kitle Belirleme

İnternet üzerinden yapılan pazarlamanın temel taşı olarak bilinen hedef kitle belirleme, bir markanın dijital pazarlaması sürecinde en kritik konuların başında gelir. Çoğu kişiye göre satış yapılması planlanan hedef kitle, herkes gibi düşünülür ve bir kısıtlama yapılmaz. Oysaki bu oldukça yanlış bir tutumdur ve yüksek kazancın önünde büyük bir engeldir.

Bu nedenle bir markanın öncelikli olarak hedef kitlesini belirlemesi ve stratejilerini buna göre oluşturması gerekir. Böylece hem gereksiz reklam maliyetleri önlenir hem de her adımın satışa dönüşmesi sağlanır.

Doğru Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

E-ticaret pazarlamasının başarılı sonuçlar ortaya koyması için, doğru hedef kitle belirleme en önemli hususların başında gelir. Bu nedenle bu sürecin oldukça özenli şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.

Böylece doğru belirlenen hedef kitleye göre, reklam ve promosyon kampanyalarının nasıl gerçekleştirileceği ve hangi mecralarda bu işlemlerin yapılacağına yanıt bulunabilir.

Hedef kitlenin doğru şekilde belirlenebilmesi için;

  • Yeni bir firma için ilk etapta tahmin yürüterek adım atması gerekecektir. Elde bir veri olmadığı için ön analiz yolu ile doğru çıkarımlar yapmaya çalışılmalıdır.
  • Bir süre sonra belirlenmiş olan tahmini hedef kitlenin daha derin tahminlerle sınırlandırılması gerekir. Çünkü az da olsa veriler oluşmaya başlamıştır.
  • Firma hangi sektörde hizmet veriyorsa, o sektörle ilgili gerçekleştirilmiş olan çalışmalar incelenmelidir. Böylece eldeki veriler analiz edilerek hedef kitleyle ilgili mantıklı ve doğru tahminler söz konusu olabilecektir.
  • Tahmini olarak belirlenen hedef kitlenin eldeki veriler eşliğinde yine tahminlerle ayrıntılı müşteri profili oluşturmalıdır. Böylece bu kitlenin ihtiyaçlarına yönelik somut veriler ortaya çıkarılabilir.

Hedef Kitleye Göre Strateji Oluşturma

Hedef kitle belirleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu kitlenin teşvik edilmesi için doğru stratejilerin oluşturulması önemlidir. Böylece hedef kitlenin dikkati çekilir ve ürünü satın almaları için ikna edilir.

Hedef kitleye göre strateji hazırlanırken atılması gereken adımların başlıcaları şu şekildedir:

  • Hedef kitlenin internet üzerinde en çok hangi pazarlama kanallarını kullandığı tespit edilmelidir. Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Youtube, Google gibi platformlar bunların başlıcalarıdır.
  • Ürün için yapılacak olan kampanyaların öncelikli amacı belirlenmelidir. Örneğin; daha çok kişi tarafından tanınır olmak mı, yoksa doğrudan satış yapmak mı? Böylece belirlenen amaca uygun stratejiler oluşturulur.
  • Markanın amacı hem satış hem de yatırım ise, hedef kitlenin daha geniş odaklı olması faydalı olacaktır.
  • Rakip firmaların kullandığı sosyal medya kanalları ve buradaki stratejileri takip edilmelidir.

Hedef Kitle Belirleme İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Dijital reklamcılık zordur. Hedef kitlenizin önceden tanımlanmış bir personası olmadan, karanlıkta hedefi tutturmayı umarak dart atıyorsunuz. Facebook reklamcılığı sizin için çok sayıda hedefleme seçeneği sunar. Hatta o kadar çok seçenek var ki, çoğu zaman bunaltıcı gelebilir. Facebook’un başarısının arkasındaki temel

tolgahan-oz

Tolgahan Öz

Blog

Yapay Zeka (AI), son yıllarda sağlık sektörünü dönüştüren en önemli teknolojik ilerlemeler arasında yer alıyor. Global AI sağlık pazarının 2026 yılına kadar 45.2 milyar dolar değerine ulaşması beklenmektedir, bu da AI’nin sağlık hizmetleri üzerindeki artan etkisini göstermektedir. Sağlık hizmetlerindeki kullanımı,

webtures

Webtures

Blog-1

1. FinTech Pazar Genel Bakışı FinTech endüstrisinde Yapay Zeka (AI), son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmiştir. 2022 yılı itibariyle, AI FinTech pazarının değeri, yıllık %28.6’lık bir bileşik yıllık büyüme oranıyla, 2023’ten 2032’ye kadar sürekli bir artış göstermesi bekleniyor. Pazarın genişlemesi,

webtures

Webtures

loader