İş Zekası Nedir? Ne İşe Yarar?

Çok sayıda sektörde yaygın olarak kullanılan İş Zekası Nedir? Toplanan ham verilerin çok daha kullanışlı hale getirilmesini sağlayan yöntemlerdir. Böylece bir araya getirilmiş büyük miktardaki verilerin işlenmesi kolaylaştırılarak, bir sonraki adımın belirlenmesi ve geliştirilmesi için rahatlıkla kullanılması mümkün hale getirilir.

İş zekasının kullanıldığı başlıca alanlar ise şu şekildedir:

  • Finans sektörü,
  • Telekomünikasyon,
  • Perakende sektörü,
  • Enerji sektörü,
  • Kamu sektörü,
  • Sağlık sektörüdür.

İş Zekasının Unsurları Nelerdir?

Hemen hemen her sektörde ihtiyaç duyulan ve sayısız avantajı bulunan iş zekası, bazı önemli unsurlardan oluşur. Bu unsurlar ne kadar iyi bilinirse, iş zekası yöntemi o kadar iyi anlaşılır. Bu unsurlar;

  • Raporlama,
  • Detaylı analiz süreçleri,
  • Mantıksal çözümlemeler,
  • Veri madenciliği,
  • Süreç madenciliği,
  • Karmaşık olay analizi,
  • İş performans yönetimi,
  • İş süreçlerinin karşılaştırılması şeklindedir.

Kısacası iş zekasını oluşturan unsurlar ile ihtiyaçlar belirlenerek gerekli analizler yapılır. Böylece başarılı çözümler geliştirilebilir.

İş Zekası Ne İşe Yarar?

Uluslararası ticaretin artması ile birlikte pazardaki rekabette büyük bir yarış ortaya çıkmıştır. Bu rekabette güçlü bir yarışçı olabilmenin koşullarından biri ise iş zekası yöntemlerini kullanmaktadır.

Rekabetin en üst seviyede olduğu bir ortamda risk seviyesini en düşük orana indirilebilmesi ancak bu yöntemlerle sağlanabilmektedir. Herhangi bir sorun yaşanmadan güçlü şirketler arasında yer alınması için, doğru zamanda doğru kararın alınması gerekir.

Kısacası ne kadar kısa zamanda doğru karar alınırsa, listenin o kadar önüne geçilir. Bu nedenle iş zekasına olan ihtiyaç her geçen gün daha çok büyümektedir.

İş zekası yöntemi ile bulunan çözümler sayesinde raporlamalar anlık olarak hazırlanmaktadır. Ayrıca bu raporlar için gerçek zamanlı veriler kullanıldığı için analizler çok daha sağlıklı olmaktadır. Böylece raporlama araçlarında hiçbir aksama gerçekleşmeden gerekli çözümler oluşturularak büyük adımlar atılmaktadır.

Buna ek olarak acil kriz ortamlarında hızlı karar verilebilmesi için de büyük bir avantaj sağlayan iş zekası, karmaşık raporlamaların da anında hazırlanmasını ve problemlerin kısa sürede çözülmesini sağlamaktadır.

Gelecekte İş Zekası

İş zekası yöntemlerine olan ihtiyaç her geçen gün daha da büyümektedir. Gelişen teknoloji ve iş dünyası ister istemez modern iş tekniklerinin ve yöntemlerinin kullanılmasını daha da zorunlu hale getirmeye devam edecektir. Bu nedenle çağın gerisinde kalmadan ileri teknolojinin kullanılması ve modern yöntemlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Aksi takdirde geleneksel yöntemlerle çalışmalarına devam eden firmaların büyüyen pazarda yavaş yavaş yok olmaları kaçınılmaz olacaktır.

İş Zekası Nedir? Ne İşe Yarar? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Yeni bir yazılım projesinin yönetimini devralmak üzere olan bir proje yöneticisisiniz ve tek almanız gereken tek sayfalık bir belgedir. Tanıdık geliyor mu? Hepimiz bunu yaşadık, ancak ürününüzü daha iyi tanımak için atabileceğiniz birkaç kolay adım var. Daha bilinçli kararlar vermenize,

kaangulten

Kaan Gülten

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

webtures_blog_banner

Teknoloji ve yapay zeka alanında yaşanan hızlı gelişmeler, kişiselleştirilmiş çözümlere olan ihtiyacı arttırmıştır. ChatGPT, bu ihtiyaca yanıt veren önemli araçlardan biridir. Bu yazımızda, ChatGPT ile kişiselleştirilmiş yapay zeka oluşturma sürecini detaylı bir şekilde ele alacağız. Yapay Zeka ve ChatGPT’nin Temelleri

loader