444 4 915
444 4 915

KVKK Nedir?



Dijitalleşen dünya içerisinde çeşitli kuralların uygulanması gerekiyor. Özellikle kişisel verilerin korunması, paylaşılmasının önlenmesi ve toplanmasına sınır getirilmesi, söz konusu çerçeve içerisinde örnek gösterilebilir. KVKK nedir sorusunun cevabı ise aslında kelimenin açılımında yer alır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu olarak tanımlanan KVKK, kullanıcılara ait detayların başka şahıslar tarafından görüntülenmesini önlüyor.

KVKK Neden Önemli?

7 Nisan 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren KVKK, kişinin rızası olmadan verilerin işlenmesini, paylaşılmasını ve çeşitli noktalara dahil edilmesini önlüyor. Peki, KVKK neden önemli? Şöyle ki artık milyonlarca kullanıcı internet üzerinde çeşitli bilgilerini paylaşıyor. Burada sosyal medya uygulamaları, internet siteleri ve çeşitli sayfalar devreye giriyor.

Bahsi geçen platformlarda bilgi paylaşmak, doğrudan platform sahibinin bu bilgilere erişmesini sağlıyor. Kanun ise platform sahibine sınırlandırma getiriyor. Elektronik ticaretin her geçen gün yaygınlaştığı bir dönem içerisinde kredi kartı bilgileri dahi kolayca paylaşılıyor. Hal böyle olunca kişisel bilgilerin çıkan yasa ile korunması gerekiyor.

Kişisel verilerin çalınması ya da izinsiz bir şekilde işlenmesi halinde çok farklı durumların doğduğu görülebilir. Kimlik hırsızlığına kadar varan durum dahilinde ayrıca kredi kartı bilgilerinin paylaşılması gibi tehlikeler doğabilir. Tüm bunların önlenmesi ve verilerin korunması için KVKK son derece önem teşkil ediyor. Kanun sayesinde kullanıcıların internet üzerinde çok daha rahat ve özgür hareket etmeleri mümkün hale geliyor.

KVKK Kurallarına Uymamanın Cezası

Çıkarılan yasa, sadece önlem almayı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda ceza verici bir özellik de taşıyor. Çeşitli kurumlar, sayfalar ve kişiler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde hareket etmez ise sonuç olarak idari ve para olmak üzere çeşitli cezalar ile karşılaşıyor. Böylelikle caydırıcı olma özelliği de üstlenen KVKK, geniş çerçevede verilerin işlenmesini önlemeyi başarıyor.

KVKK cezaları ise suça göre değişkenlik gösteriyor. Herhangi bir kişinin özel bilgilerini çalan ya da izinsiz alan kişiler, 1 ile 3 yıl olmak üzere hapis cezasına çarptırılabiliyorlar. Cezanın oranı ise genellikle suça göre değişkenlik gösteriyor.

İdari para cezaları ise yine işlenen suça yani yerine getirilmeyen maddeye ya da maddelere göre değişiyor. Suça göre 5.000 ile 1.000.000 TL oranlarında cezalar verilebiliyor. Kişinin haklarını bilmesi ve karşı tarafa ilişkin ne gibi söz haklarının olduğunu bilmesi önem teşkil ediyor. Bazı kuruluşlar, doğrudan karşı taraftan kişisel verilerini işlemeye ilişkin izin isteyebiliyorlar. Genellikle bu tarz durumlarda izin verilmemesi öneriliyor. Ancak son karar elbette kullanıcıya aittir.


KVKK Nedir? Dışındaki Diğer Yazılarımız

Yükselmeye hazır mısınız?