Pazar Segmentasyonu Nedir?

Segment, bölüm/kısım, segmentasyon ise bölmek, kesmek anlamına gelir. Peki, Pazar Segmentasyonu nedir? Pazar Segmentasyonu özellikle ticaret ya da e-ticaret yapan firmaların başvurduğu bir kategorize etme yöntemidir. Bu yöntem, hedef kitlenin belli kategorilere göre sınıflandırılmasını ifade eder.

Pazarı tanımak, hedef kitleyi doğru belirlemek adına pazar segmentasyonu önem taşır. Özellikle pazara yeni girecek olan şirketler için hedef kitleyi doğru belirlemek ve ilk olarak bir alanda çalışmak, başarıya ulaşmayı etkiler. Aynı anda hem giyim hem aksesuar hem de makyaj malzemesi ürünleriyle pazarda var olmak son derece zordur. Ancak öncelikle pazarı analiz edip sonrasında tek alanda hizmet vermeye başlamak en doğru adımdır.

İlk adımda giyim ile pazarda var olmak isteyen bir firmayı ele alalım. Öncelikle kadın, erkek ya da çocuk giyim alanlarından birini tercih etmek gerekecektir. Bunlardan bir tanesi üzerinde çalışmaya başlamak, pazarı tanıdıkça diğer kategoriler için de üretim ve satış yapmak, firma başarısını arttırmaya yardımcıdır.

Pazar Segmentasyonu Nedir Nasıl Yapılır

Pazarı tanıma ve hedef kitleyi belirleme amacıyla yapılan pazar analizleri, firmalara birçok alanda veri elde etmeyi sağlar. Bu nedenle Pazar segmentasyonu nedir, sorusundan sonra bunun nasıl yapılacağı da bir o kadar önemlidir.

Hangi alıcının hangi alışkanlıklara sahip olduğu, ihtiyaç duyduğu ürünlerin ve ilgi duyduğu şeylerin neler olduğu pazar segmentasyonu için gereklidir. Bu amaçla dijital ortamda kullanıcıların hangi ürünlere ilgisi olduğu belirlenmelidir. Bunun için tercih edilen yöntemlerden bir tanesi yeniden hedeflemedir.

Bu sayede daha önce herhangi bir nedenden dolayı ürünü incelemiş ama almaktan vazgeçmiş kişi, sonradan ürünü almaya karar verebilir. Bunun için öncelikle hangi segmentasyon türünün kullanılacağına karar vermek gerekir.

Pazar Segmentasyonu Nedir Türleri Nelerdir

Pazarı analiz etmek ve satışta başarı sağlamak için kullanılan pazar segmentasyonu türlerinden bir tanesi demografik Pazar segmentasyonu olarak görülür. Bu segmentasyon türü, belli bir mesleğe, cinsiyete, yaşa sahip olan kişilerin alışveriş alışkanlıklarını gösterir. Coğrafi segmentasyon, kişilerin nerede yaşadığına, yaşadığı yerin büyüklüğüne ve uzaklığına göre yapılan kategorilendirme işlemidir. Bu segmentasyon, alıcıların bulunduğu bölgeye uygun bir kargo ve ulaşım sistemi belirlemeye yardımcıdır.

Davranışsal segmentasyon, kişilerin önceki alışveriş alışkanlıklarından yola çıkarak hangi ürünlere ilgi duyabileceğini öngörmeye yardımcıdır.  Psikografik segmentasyon ise kişinin benimsemiş olduğu hayat tarzı, aldığı ürünlere yüksek fiyat ödeyip ödemediği gibi faktörleri anlamayı sağlar.

Pazar segmentasyonu nedir, sorusu ile birlikte segmentasyon türleri de iyi bir analiz için gereklidir. Böylece alışveriş alışkanlıklarını birçok farklı açıdan değerlendirmek, hedef kitle belirlerlerken hata oranını azaltmak mümkün olur.

Pazar Segmentasyonu Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Hepimizin E-Ticaret’ e giriş hikâyesi bir başka olacak. Çünkü E-Ticaret sadece bir girişimcilik, bir perakendecilik değil aynı zaman da adanmışlık ruhuna ait bir felsefeydi. İşte bu felsefenin doğrultusunda, E-Ticarete nasıl başlayacağımızı konuşacağız. Bol örneklerle, bol süreç ve adım adım analizlerle

webtures

Webtures

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

loader