Podcast İçerik Oluşturma

Son yılların gözde içeriklerinden olan videolar arasında gittikçe ilgiyi üzerine çeken podcastlerin geçmişi aslında, düşünüldüğünden daha eskiye dayanıyor. 2000’li yılların başlarında ortaya çıkan ve Apple iPod için geliştirdiği bir içerik türüdür. Markalar, podcast içeriklerin gördüğü bu ilgi ile kendi hedef kitlelerine sundukları ürün, hizmet ya da servislerin sunumunu yeniden değerlendirmeye başlamışlardır.

Yurtdışında ülkemizdekinden çok daha fazla popüler olan podcast, SEO için de büyük öneme sahiptir. Podcast nedir diye merak edenler için en temel tanım sesli blog şeklinde yapılabilir. Abonelik modeli ile yürütülen bu sistemde, abone olan kullanıcılar akıllı telefon ya da bilgisayarlarında podcast uygulamalarını indirirler.

Podcast İçerik Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktaları

Günümüzde birçok farklı şekilde içerik üretimi yapılıyor. İster podcast olsun ister diğer uygulamalarda olsun kaliteli ve orijinal içerikler sunan yerler, her zaman kullanıcıların tercih ettikleri ve takip ettikleri sayfalar arasında giriyor. Podcast içerik üretirken de bazı noktalara dikkat edilmesi başarı açısından önemlidir

  • İçeriğin önemi çok büyüktür. Bir podcast yayının temeli kaliteli, niş bir içeriğe dayanır. İnsanların ilgisini çekecek, başkaları tarafından yapılmamış bir içerik her zaman başarılı olur. Ayrıca sadece içeriğin orijinalliği değil, bunun sürekliliği de önemlidir.
  • İçeriğin zamanı ve formatı da planlanmalıdır. Zamanla geliştirilip değiştirilse de bir podcast yayını, oluşturduğu kitlenin ilgisini sürekli üzerinde çekecek nitelikte ve süreklilikte olması gerekir.
  • Sunum kalitesi de hedef kitlenin ilgisi açısından önemlidir. Yorgun veya uykusuz bir ses dinleyenlerin sizden uzaklaşmasına neden olabilir. Diksiyon ve ses tonu bu tarz sesli içeriklerde hedef kitleyi size bağlayan önemli bir unsurdur.
  • Kaliteli ekipmanlarla içerik hazırlamanın önemi. Podcastler için en önemli ve gerekli ekipmanın başında mikrofon gelir, büyük stüdyolar kurmanıza gerek yoktur. Ama kaliteli bir mikrofon ile çok başarılı içerikler üretebilirsiniz.
  • Kayıt ve kurguyu planlamanız önemlidir. Birçok ücretli ya da ücretsiz kayıt programı bulunur. Ancak yayını doğru kurguladığınızda kaydınızın kalitesi kendini gösterecektir.
  • Yayınlanacak mecranın seçilmesi doğru yapılması. Podcast yayınlarınızı birçok uygulama üzerinden yayınlayabilirsiniz. En bilinenleri iTunes, Google Podcast ve Spotify olsa da birçok popüler uygulama da ulunur.

Podcast ve SEO İlişkisinin Önemi Gittikçe Artıyor

Podcastlerin gittikçe popülerleşen etkisi ile içerik pazarlaması açsından büyük bir etkiye sahip olmaya başlamıştır. Daha öncesinde podcast yayınları Google aramalarında gözükmemekle birlikte 2019 başlarında Google podcastlerin arama sonuçlarında görünmeye başlayacağını duyurdu. Google’ın yeni algoritmalarının sesi analiz ederek, arama sonuçlarında podcasti yazıya dönüştürme olasılığı bile gündeme gelmektedir.

SEO için kaliteli ve orijinal içeriğin önemi gittikçe daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Podcastler de bu ihtiyaca yerinde cevap verir durumdadır. Artan erişim sayısı yanı sıra daha fazla kullanıcıya ulaşması, etkili kullanıcı deneyimi sunması markaların bu tarz yayınlar yapmasını sağlamaktadır.

Kaliteli bir içerik;

  • Daha çok fark edilmenize,
  • Daha çok tanınmanıza,
  • Popülerliğinizin artmasına,
  • Daha fazla kişiye ulaşmanıza,
  • Müşteri sadakati elde etmenize,
  • Kullanıcı etkileşimi sağlamanıza, yardımcı olur.

Tüm bu unsurlar bir araya gelerek, hedef kitlenize ulaşmada maliyetinizin düşmesi gibi önemli avantajlar da sağlar.

Podcast yayınlarında önce kalite sonra SEO mantığı ile ilerlediğinizde, emin adımlar ile başarıya doğru gidersiniz. Podcast içeriklerinizde SEO açısından dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Temanıza uygun onu en iyi şekilde açıklayacak anahtar kelimeleri seçin
  • Hedef kitlenizin dikkatini çekecek başlıklar bulun
  • Podcastinize açıklayıcı notlarınızı ekleyin
  • Abonelerinizin yayınınızı paylaşmaya ve yorum yapmaya teşvik edin
  • Podcastinizi Google Podcats’lere ekleyin

İyi bir araştırma, sıkı bir çalışma ve kaliteli içerik ile çok başarılı podcast yayınlarına imza atabilirsiniz.

Podcast İçerik Oluşturma İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Podcast’ler popülerlik ve tüketim bakımından günden güne etkisini artırmaya ve bunlarla birlikte içerik pazarlama stratejinize ekleyebileceğiniz en büyük medyalardan birisi haline dönüşmeye devam ediyor. Podcast nedir? Podcast; adını iPod ile İngilizce yayın anlamına gelen Broadcast ’ten türetilmiş bir kelimeden alan

webtures

Webtures

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

loader