PWA (Progressive Web Apps) Nedir?

PWA Nedir? Mobil uygulama dünyasının yeni yüzü..

Son dönemlerde, mobil kullanım masaüstü bilgisayar kullanımlarına göre iki kat daha fazla tercih edilmeye başladı. Kullanıcılar masaüstü bilgisayara ihtiyaç duymadan mobil telefonlar ile benzer deneyimler yaşayabiliyor.

Progressive Web Apps; web sitelerinin mobil cihazlarda native olarak kullanılmasını sağlayan bir teknolojidir.

Kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkaran PWA (Progressive Web Apps) Nedir? Kullanıcılara mobil tarayıcılarda uygulama deneyimi yaşatmasının yanı sıra birçok karakteristik özelliği ile mobilin geleceğinde yer alacağa benziyor. Kullanıcıyı bağlayabilen ve etkileşime geçiren özellikte olması tercih sebebi..

Son derece kaliteli ve gelişmiş bir hizmet veren Progressive Web App günümüzde mobil dünyanın vazgeçilmezi olmaya başladı. Araştırma verilerine göre, aplikasyon indirme ve mobil uygulama kullanım sayısı günden güne azalmaktadır. Kullanıcıların %20’lik bir bölümü application indirme sürecindeyken geri adım atarak indirme işleminden vazgeçiyorlar. Özellikle application ücretli olduğu zaman veya direkt olarak indirilecek alan verilmediği zaman bu oranda ciddi bir artış görünülüyor.

Bu sebeplerle, Kullanıcı deneyimlerinin web’de sunmanın yeni bir yolu olan PWA, aplikasyonların ve mobil web sitelerin en iyi özelliklerini kombinleyerek tarayıcıda aplikasyon kullanma hissiyatı yaşatır. Arama motorlarında indekslenmesi, URL aracılığıyla paylaşımı ve dağıtımı oldukça kolaydır. Entegrasyonu için HTTPS protokolü gerektiği için de aynı zamanda güvenlidir.

Çevrimdışı erişebilirlik, anında bildirim, kolayca ana ekrana ekleyebilme, güvenlik, hız gibi bir çok öne çıkan fonksiyonel özelliğiyle modern mobil web tarayıcıları olumlu reaksiyonlar almaya devam ediyor ve projelerin büyümesinde önemli rol oynuyor.

Progressive Web Apps (PWA) aynı zamanda, Service workers sayesinde coğrafi sınırlama olanağı verir. Böylece belirli konumdaki kullanıcı kitlesine kolayca erişilebilir, belirli özelliklere sahip kullanıcıları hedefleyebilir, anında bildirim gönderebilirsiniz.

En önemli özelliklerden biri ise,bağlantı sorunundan dolayı bir içeriğe ulaşamamanızın önüne geçer, Proxy sayesinde uygulama çalışmadığı zamanlarda kendini yenilemeye devam eder, bağlantı sorununuz çözüldüğünde ise size bir bildirim göndererek içeriğe ulaşabileceğinizi hatırlatır. Cache sayesinde internet bağlantısı olmadan da çalışabiliyorlar.
Tüm bunların dışında en çok üstünde durulan, iki önemli özelliği daha bulunmaktadır;

Kullanıcının cihazının ana ekranına eklenebilmeleri ve push notification gönderebilmeleri.

App gibi davranabilen ve web teknolojilerinin çoğu özelliklerini kullanabilen mobil deneyimi; güncelleme istemez, kullanıcının hareketlerine “janky scrolling” denilen, gecikmeli şekilde cevap vermez.

Peki, Bir Progressive Web Apps (PWA) için gereksinimler nelerdir?

Geçerli bir HTTPS bağlantısı, Service Worker, SSL mutlaka sahip olunması gerekenler arasındadır. Güvenlik sebebi ile SSL kullanımının son zamanlarda zorunlu hale geldiğini de belirtmek gerekir.

Hizmet Çalışanı olarak bilinen Service Worker sayesinde; anlık bildirimler, seçilen dosyaların “cache”lenebilmesi, offline durumda çalıştırabilme ve background sync gibi özelliklerle ilgili ayarları yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir Service worker Javascript dosyası oluşturmanız ve bunu index.html altında Service worker olarak tanımlamanız gerekiyor.
Tüm ekran boyutlarını kendine uyarlayabilen, Web tabanlı mobil deneyimi TNS alt yapısını kullanmaktadır.

Google tarafından desteklenen PWA’ler, uzun süre sadece Chrome ve Android cihazlar sınırlı kalmıştı, güncellenen sürümler ile PWA’lerin bir çok özelliği artık iPhone ve iPad cihazlarda da kullanılabilir hale geldi. Mozilla da geçtiğimiz günlerde Firefox’a bu desteği getirdi.

Progressive Web Apps, Google başta olmak üzere pek çok şirketin son dönemde en çok yaygınlaştırmaya çalıştığı bir teknolojidir. Hindistan’ın en büyük e-Ticaret sitesi Flipkart, yine Hindistan’ın en büyük start-uplarından biri olan Housing.com , Endonezya’nın en büyük haber kaynağı Babe, AliExpress, Tinder, Uber, Starbucks, Afrika e-Ticaret sitesi Jumia’ya kadar bir çok dünya devi web ekosistemine dahil olmuştur.

PWA (Progressive Web Apps) Nedir? İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

Çerezlik Videolu İçerikler Çocuklarımızın en yeni hedefi TikTok’ta popüler olmak. Video paylaşımı uygulamalarındaki büyük gelişmeler, tüketicilerin içerikle etkileşime girebileceği farklı yollar ve akılda kalan; doğal, zekice hazırlanmış, yaratıcı, çerezlik içerikler sunma imkanı sağlıyor. Pazarlamacılar, kullanıcıların dikkat sürelerinin daha da kısalmasından

webtures

Webtures

Blog-1

1. FinTech Pazar Genel Bakışı FinTech endüstrisinde Yapay Zeka (AI), son yıllarda önemli bir büyüme kaydetmiştir. 2022 yılı itibariyle, AI FinTech pazarının değeri, yıllık %28.6’lık bir bileşik yıllık büyüme oranıyla, 2023’ten 2032’ye kadar sürekli bir artış göstermesi bekleniyor. Pazarın genişlemesi,

webtures

Webtures

yapay-zeka-ile-musteri-deneyimi-nasil-gelistirilir

Yapay zeka, müşteri deneyimini dönüştürme potansiyeline sahiptir. AI destekli çözümler, kişiselleştirilmiş deneyimler sunarak ve müşteri hizmetlerini optimize ederek işletmelerin müşteri beklentilerini aşmasına olanak tanır. Yapay Zeka ile Müşteri Deneyimi Neden Önemlidir? Günümüzde tüketiciler, hızlı ve kişiselleştirilmiş hizmetler beklemektedir. Yapay zeka

sezi-yazgan

Sezi Yazgan

loader