Subdomain Nedir? Ne İşe Yarar?

webtures_blog_banner

Alt alan adı olarak bilinen subdomain, sıklıkla kullanılan ancak birçok kişinin tam olarak bilgi sahibi olmadığı bir konudur. Subdomain nedir, nasıl oluşturulur gibi sorular en çok merak edilen konular arasında yer alır.

Subdomain, domain altına tanımlanır ve tanımlanan her bir domain birbirinden farklı ve bağımsızdır. Alan adlarının FTP klasörü bulunur. Böylece subdomain içeriğinde yayınlanan içerikler kendi klasörüne yüklenir.

Son yıllarda subdomain olarak en çok bloglar ve forum sayfaları kullanılır. Ayrıca bir firmaya ait bayiler de kendi subdomainlerini kullanır. Örneğin; bir tercüme firması kendi domainini kullanırken, firmaya ait Ataşehir bayisi kendisi için bir subdomain oluşturur ve onu kullanır. Böylece bayilerin verileri birbirleri ile karışmaz.

Domain ve Subdomain Arasındaki Fark Nedir?

Firmanızın internet adresi bir nevi kimliğidir. Firmalar bu internet adresini almak için başvuru yaptıklarına kendilerine İnternet Protokol adresi yani IP adresi/numarası verilir. Her bilgisayarın bir IP adresi bulunur. İnternet üzerinden bilgisayarlar birbirlerini bu IP adresi/numarası üzerinden bulurlar.

Domain, bu numaranın görüntüsüdür. Yani web browser adres çubuğuna bu IP numarasını yazmak yerine bu IP numarasının kodlandığı domainleri yazarak istediğiniz siteye ulaşırsınız. Domainler IP numaralarına göre daha hatırlanıcı özelliktedir.

Subdomain ise, alt alan adlarıdır. Web sitelerinde farklı bölümler için ekstar domain almadan subdomain ile ayrı adresler oluşturabilirsiniz. Örneğin; www.webtures.com domain altına açılmış https://app.webtures.com bir subdomaindir.
Domain ve Subdomain farkları?

Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain oluşturmak oldukça kolay bir işlemdir. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle bir hosting satın alınması gerekir. Satın alınan hosting paketinin içeriğine bağlı olarak, alt alan adı oluşturma imkanına sahip olunur. Örneğin; bazı sınırsız hosting paketlerinde, sınırsız subdomain oluşturma kolaylığı vardır. Bu nedenle hosting paketi alınırken, bu tür detaylara dikkat edilmelidir.

Alt alan adı oluşturma işlemi hosting paketinde yer alan kontrol paneline göre değişiklik gösterir. Bu nedenle cPanel ve Plesk kontrol panellerinde alt alan adının nasıl tanımlandığı bilinmelidir.

cPanel Kontrol Panelinde Subdomain Oluşturma

cPanel kontrol panelinde alt alan adı oluşturmak için adım adım şu işlemler yapılmalıdır:

  • Öncelikle panele giriş yapılmalıdır.
  • Ardından “Etki Alanları” bölümünde yer alan “Alt Etki Alanları” linkine tıklanmalıdır.
  • Bu bölümde istenen bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmalıdır.
  • “Alt Etki Alanı” kısmına oluşturulan alt alan adı yazılır. Bu noktada domain uzantısı eklenmemeli ve herhangi bir boşluk bırakılmamalıdır.
  • “Etki Alanı” kısmına hangi domain için subdomain oluşturulacağı belirtilir. Eğer hosting paketinde birden fazla domain kayıtlı ise, her biri listelenir.
  • Son olarak “Oluştur” butonuna tıklanır.

Subdomain oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, arka planda otomatik olarak Host A kaydı açılır. Ayrıca FTP’de de dosya alanı oluşur.

Plesk Kontrol Panelinde Subdomain Oluşturma

Plesk kontrol panelinde subdomain oluşturmak için;

  • Panele giriş yapılmalı,
  • Ardından alan adı üzerinde yer alan “Alt Etki Alanı Ekle” butonuna tıklanmalı,
  • Buradaki “Alt Alan Adı” kısmına domain uzantısı olmadan ve boşluk bırakmadan subdomain adı yazılmalı,
  • “Üst Alan Adı” kısmına hangi alan adı için subdomain oluşturulacağı belirtilir.
  • Çok sayıda alan adı varsa, hepsi listelenir.
  • Son olarak “Tamam” butonuna tıklanır.

Subdomain oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra, arka planda “Host A” kaydı ile “FTP” içerisinde dosya alanı açılır.

Subdomain Nasıl Kullanılır?

Subdomain oluşturma işlemi sonrasında alt alan adı rahatlıkla kullanılabilir. Bu süreçte ana FTP üzerinden alan adına bağlanma işlemi gerçekleştirilebilir.

Hosting paketinin FTP alanına giriş yapıldığında, ana dizinde oluşturulan bütün alt alan adı klasörleri yer alır. İsteğe bağlı olarak her bir subdomain için ayrı bir FTP bilgisi de oluşturulabilir. Bu sayede website dosyaları alt alan adına rahatlıkla aktarılabilir.

Subdomain Ne İşe Yarar?

Subdomain oluşturulmasının genel amacı domainin güçlendirilmesidir. Oluşturulan her bir alt alan adı, ana alan adının çok daha kuvvetli olmasına yardımcı olur. Örneğin; bir tercüme firmasına ait olan domaine bağlı olarak, firmanın bayisi için bir subdomain oluşturulur.

Oluşturulan subdomainde verilen hizmetlerle ilgili içerikler paylaşılır. Bu sayede arama sonuçlarında subdomain paylaşımları da üst sıralarda yer alır. Arama motorları tarafından algılanan ve değerlendirilen alt alan adları, esas domainin de daha tanınır olmasını sağlar.

Subdomain Nedir? Ne İşe Yarar? İle Benzer Yazılar

google-gorsel-ile-arama

Sıralamanızı ve online görünürlüğünüzü artırmak için izleyebileceğiniz bazı adımlar var. İlgi çekici bir içerik hazırlamak bunun ilk adımı. Ama burada başka bir şeyden bahsedeceğiniz: İçerik görselleri. Görsellerinizi görsel aramalarda ön plana çıkarın ve markanızın online görünürlüğünü desteklemek için ilk adımı

Damla Kütük

google-gemini-nedir

Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ederken, Google da bu alandaki liderliğini pekiştirmek için yeni bir hamle yaptı: Google Gemini. Peki nedir bu Google Gemini? Neler yapabilir ve nasıl kullanılır? Bu yazıda, Google Gemini’nin tüm detaylarını inceleyeceğiz. Google Gemini, yapay

Sinan Gergöy

ftp-nedir

FTP (File Transfer Protocol), internet üzerindeki bilgisayarlar arasında dosya transferi yapmak için tasarlanmış bir protokoldür. 1971 yılında tanıtılan FTP, uzun yıllardır bilgi teknolojisi dünyasında temel bir araç olarak hizmet vermektedir. Temelde, FTP, kullanıcıların bir sunucuya dosya yüklemelerine veya bir sunucudan

Sema Koca

loader