TikTok Reklam Nasıl Verilir

Son zamanların popüler uygulaması olan TikTok, hem Android hem de iOS cihazlar üzerinden fotoğraftan videoya, müzikten aklınıza gelen her içeriğin kısa video olarak oluşturup, paylaşıldığı bir platformdur. Bu uygulama mevcut filtrelerle, efekt ve müzikle kullanıcıların 15 saniyelik videolar çekmesini ve paylaşmasını sağlıyor. Bu videolar 15 saniyeye kadar olabildiği gibi kullanıcılar toplam kayıtlarını 60 saniyeye kadar da birbirlerine bağlayabiliyorlar.

2019 senesinin başında beta sürümü başlayan bu uygulamanın, günümüzde dünya çapında 800 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu biliniyor. Bu da markalara TikTok üzerinden çok geniş fırsatlar sunuyor. TikTok, Snapcaht’in popülerliğini hızlı bir şekilde elinden alırken, TikTok videolarının öngörülemeyen viralliği dünyada ve ülkemizde ciddi sarsıcı pazarlama etkilerine neden olmuştur

TikTok’a reklam verip vermeme konusunda karar veremiyorsanız, karar almanızda size yardımcı olacak bazı istatistikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 800 milyondan fazla aktif kullanıcı (LinkedIn 660+ milyon, Reddit 430+ milyon, SanpChat 218+ milyon kullanıcısı vardır)
  • Aktif aylık kullanıcı sayısı açısından dünya üzerinde en popüler olan 6.uygulamadır.
  • Google Play ve Apple Store üzerinden 1,5 milyardan daha fazla indirilmiştir.
  • Dünya çapında 150 ülkeye yayılmıştır.
  • 2018 senesinde ABD, Japonya, Kore ve Hindistan’da en çok indirilen uygulamadır.

TikTok Reklam Seçenekleri Nelerdir?

TikTok reklamı verebilmek için bir reklam hesabınıza ihtiyacınız bulunuyor. TikTok Ads sayfasında istenilen bilgileri doldurarak hesap açabilirsiniz. Uygulama markaların hedef kullanıcılarının demografik özelliklerine göre çeşitli reklam seçenekler sunuyor.

  • Yayın İçi Videolar (In-Feed Video): Uygulamanın içerisinde “For You” sayfasında videolar arasında geçiş yaparken çıkan reklamlar.
  • Marka Devralma (Brand Takeover): Kullanıcıların uygulamayı açtıklarında, videolara geçmeden önce gördükleri reklamlar.
  • Hastag Reklamları: Keşif sayfasında görünen reklamlar.
  • Markalı AR İçeriği: Markaların bir etiket altında özel dans, şarkı veya skeç olarak yarattığı reklamlardır
  • Influencer Reklamları: Hedef pazarınızda etkili olan bir TikTok kullanıcıları tarafından oluşturulan sponsorlu reklamlar.

TikTok’a reklam verirken hedef kitlenizi belirlemeniz çok önemlidir. Çünkü TikTok kullanıcılarının %66’sının 30 yaşından küçük olması, daha büyük yaş grubuna seslenen markalar için TikTok uygulamasının doğru bir reklam mecrası olmadığını gösteriyor.

Video Reklamlarının Gittikçe Artan Önemi

İçeriğin kral olduğu hele ki son Google güncellemeleri ile daha da kendini ortaya koymuştur. Günümüzde de yazılı içerikler kadar birçok kişi ya da marka video içerik üretme konusunda sosyal mecralarda aktif olarak kendini göstermeye başlamıştır. İstatistiklerde video pazarlamasının yüksek performans ve geri dönüş gösterdiğini de kanıtlıyor. Uzmanlar, son yıllarda gelişen trendlere göre içerik pazarlaması açısından video içeriklerin öneminin %83 civarında arttığı görüşünü de savunuyorlar.

Video içeriklerinin hacmi katlanarak artıyor. Şöyle ki;

  • İşletmelerin %81’i video içerikleri pazarlama aracı olarak kullanıyorlar
  • 2022’ye kadar videolar, İnternet trafiğinin %82’sinden fazlasını kapsayacağı tahmin ediliyor
  • 10 kişiden 6’sı televizyon yerine video içeriklerini izlemeyi tercih ediyor
  • Kullanıcıların %78’i her hafta ve %55’i ise her gün çevrimiçi video izliyor
  • YouTube, Google’dan sonra en popüler ikinci web sitesi
  • Kullanıcılar YouTube üzerinden her gün 1 milyar saatten fazla video izliyorlar
  • Yöneticilerin %59’u metin okumak yerine video izlemeyi tercih ediyorlar
  • Tüm video izlenimlerin %75’i mobil cihazlar üzerinden yapılıyor
  • Kullanıcıların %72’si bir ürün ya da hizmeti video yoluyla tanımayı tercih ediyor
  • Mobil cihaz üzerinden video izleyenlerin %92’si videoyu başkaları ile paylaşıyor

Facebook’un öncülüğünde başlayan video içerikler, artık tüm sosyal medya araçlarında önemini kanıtlamıştır. Sosyal medya araçlarında video kullanımlarına yönelik birkaç istatistik bu önemi size gösterecektir.

  • Kullanıcıların %65’i bir sorunu çözmek için YouTube kullanıyor
  • 1,9 milyardan fazla kişi Youtube kullanıyor
  • Twitter kullanıcılarının %45’inden fazlası video izlemeyi tercih ediyor
  • Twitter video görüntülemelerinin %90’ı mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor
  • Facebook üzerinden günde 8 milyardan fazla video görüntüleme yapılıyor
  • Facebook video platformunu her gün 75 milyon kişi ziyaret ediyor
  • LinkedIn video kampanyalarının görüntülenme oranı %50

Yapılan araştırmalar videoların metin ya da resimlerden daha fazla paylaşıldığını da gösteriyor. Bu da TikTok uygulamasında reklamın önemini daha da artırıyor.

Akıllı telefonların hayatımıza ne kadar hızlı bir şekilde girdiğini hepimiz görebiliyoruz. Bu yeni yaşam biçimimizde değişmekte olan dünyamızda Tik Tok bizlere farklı imkanlar sunuyor.
Durmadan gelişmekte olan dijital mecra sadece bizleri değil, pazarlama anlayışımızı da oldukça değiştirdi. Başlıkta da belirttiğim üzere hızla yükselen bu sosyal medya platformunun, pazarlamaya nasıl etki ettiğini gelin beraber görelim.

Tik Tok nedir?

Tik Tok 2016 yılında dünyanın en değerli şirketi olan Bedence tarafından piyasaya sürülen ve 2018’de Musical.ly ile birleşen online video yükleme platformudur.

Uygulama, çeşitli düzenleme araçlarını ve efektlerini kullanarak herhangi bir konuda videonuzu 15–60 saniyeye kadar oluşturmanıza imkân sağlayan bir platformdur.
2016’daki ilk çıkışından bu yana, Çin’in sahip olduğu sosyal uygulama ,dünyanın en çok indirilen uygulaması olarak yerini aldı. Aylık aktif kullanıcı sayısı 500 milyondan fazla olup ön plana çıkan bu uygulama,rakiplerini kısa sürede geçerek büyümesine devam ediyor.

Tik Tok’un  App Store’da en çok indirilen uygulama olduğunu, ancak Google,Play Store’da WhatsApp’ın ardından 2 uygulaması olduğunu belirtmek gerekir.

Tik Tok’un kitlesi ve erişimi nedir?

Tik Tok, halihazırda dünya çapında 150 pazarda ve 75 benzersiz dilde mevcuttur. Bu kullanıcılarının %41’inden fazlası 16–24 yaşındadır. Kullanıcı tabanının bir diğer çeyreği (%24,5) 25–34 yaş grubuna girmektedir. Platformdaki kadınlar en az 2 milyon kullanıcı (8,2 milyon ila 6,1 milyon) erkeklerden fazladır.
Uygulamanın demografik özellikleri Z kuşağına doğru eğimlidir. İçinde bulunulan pazarları hedeflemek için Tik Tok reklamlarını kullanan markalar için ideal bir kanal haline getirir.
Kullanıcı tabanı özeldir, ancak kesin olarak tanımlanmıştır ve yüksek oranda etkileşimde bulunmaktadır. Bu, markaların doğru türde içerik yayınlamaları durumunda öne çıkmasını ve hatta dönüşmesini kolaylaştırır.

Tik Tok’ta Nasıl Reklam Verilir?

Tik Tok reklam kampanyanızı oluşturma:

Tik Tok reklam kampanyanızı oluşturmak ve Tik Tok reklamları yayınlamak, reklam verenlere istedikleri kitleye ulaşmak ve etkileşimi artırmak için birçok seçenek sunan basit bir işlemdir. İşte bir Tik Tok reklam kampanyası oluşturmak için adım adım neler yapacağız gelin beraber bakalım.

Bir Tik Tok Reklam Hesabı Başlat

Öncelikle ; başlamak için, “bir reklam oluştur tıklayarak Tik Tok reklamları aracılığıyla bir kullanıcı hesabı oluşturun. Hesabı doğruladıktan ve Tik Tok’un hizmet şartlarını kabul ettikten sonra bir Tik Tok reklam kampanyası oluşturulabilir.

Bir Reklam Kampanyası oluşturun

Tik Tok reklamcılığına kaydolduktan sonra, hesap kurulumu altında altı bölümden oluşan “işletme bilgileri” için bir bölüm olacaktır: işletme adı, tanıtım bağlantısı, sokak adresi, il ve posta kodu. Daha sonra iletişim bilgileri, vergi bilgileri ve ödeme bilgileri için bölümler olacaktır.

Hedef Belirleme

Kişisel ayrıntılar dikkate alındığında, kullanıcı Tik Tok reklam kampanyası için üç hedef arasından seçim yapabilir: Farkındalık, Düşünme ve Dönüşüm.
Farkındalık, yeni markaların marka bilinirliği geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Düşünmek,daha köklü markaların kullanıcıları tarafından fazla bilgi aramaya ve markaya trafik çekmeye teşvik etmesi üzerine kurulmuştur.Dönüşüm ise kullanıcıların bu reklamları kullanarak markaya doğru harekete geçmelerine yardımcı olması için hedeflenmiştir.

Bütçe

Bir reklam kampanyası için bütçe oluştururken iki seçenek vardır: Günlük bütçe ve yaşam boyu bütçe. Bunlar, günlük olarak veya tüm bir kampanya için harcanacak maksimum tutarları gösterir.

Hedefleme

Her reklam kampanyasının belirli bir müşterisi veya müşterileri göz önünde bulundurursak,uygulama reklam verenin belirli özelliklere göre özel olarak hedeflemesine olanak tanır. Mevcut demografik seçenekler şunları içerir:

  • Cinsiyet
  • Yaş
  • Dil
  • Konum

Reklam verenler, kitlelerini kullandıkları cihazlara ve ilgi alanlarına göre de hedefleyebilir.
Bu aşamalarla ile diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi Tik Tok’un kendisinde de reklam verebilirsiniz. Bunu yapmanın iki yolu vardır, biri  yayın içi reklam ve diğeri banner reklamlarıdır.

Yayın içi reklamcılık, reklamınızın web sitenize doğrudan bir bağlantıyla kendisinde görünmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan, uygulamayı açar açmaz banner reklamlar görünür. Kullanıcı reklamı kolayca tıklayıp sizlere istediği zaman ulaşabilir.

Sonrasında; bu reklamları istediğiniz zaman atlayabilirsiniz  ve reklamı tasarlamak için birden fazla başka seçeneğe sahip olduğunuz fikirle yolunuza devam edebilirsiniz. Reklamın kullanımı, tıklama oranları, toplam görüntüleme sayısı, gösterim sayısı, alınan etkileşimler ve video görüntüleme süresi ile izlenebilir.

Benzeri Olmayan İçerikler Oluşturun

Bu mecrada orijinal ve alakalı içerik yapmak yeterince zor görünmeyebilir, ancak kalabalığın arasından sıyrılmak için çok fazla yaratıcılık, kaynak ve enerji gerekir. Kullanıcılar bununla birlikte her zaman bir meydan okuma için hazır! Tek yapmanız gereken ilginç bir hashtag (#) ile belirli bir meydan okumaya çalışmak. Bu diğer kullanıcıların ilham almasını ve bunu yapmasını sağlayabilir. Böylece, daha fazla kullanıcıya ulaşılması artık oldukça kolay.
Uygulama günde bir milyondan fazla video oluşturuyor ancak hepsi viral değil. Dolayısıyla, içeriğinizin orijinal olduğundan emin olmak ve diğer kullanıcılardan farklı olduğunuzu hissettirmek çok önemlidir.
Sonuç olarak; Tik Tok şu anda dünyayı yeniden yazıyor. Markanızın bilinirliğini arttırmak ve tüketicilerin dikkatini çekmek istiyorsanız, bu mecra tam da size göre.

TikTok, 2020 senesinin en büyük dijital pazarlama trendleri arasındaki yerini emin adımlarla alırken, özellikle de markanızın hedef kitlesi gençler ise, TikTok kendinizi göstermek için büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle de günlük aktif kullanıcı sayısının fazla olması, TikTok reklamlarını daha da cazip hale getiren bir unsur.

Uygulamadaki eğlenceli videolar izlemek için kimseyi takip etmenize de gerek yok. Tek yapmanız gereken, keşfet sayfasında birbirinden ilginç videoları izlemek ya da ilgili hastagler ile tercih ettiğiniz konudaki videoları aramaktır. Nisan 2019’da reklam platformunun beta sürümünü yayınlayan uygulamadan Apple ve Nike gibi dev isimlerin eğlenceli reklamları yayınlandı. de Snapcaht’i hızlı bir şekilde geri de bırakan bu eğlenceli uygulamanın, daha da büyüyeceği yönündedir.

Adım Adım TikTok Reklam Verme Aşamaları

  • TikTok Reklam Hesabına Kaydolun: TikTok reklamları için ilk adım TikTok reklam sayfasında kayıt olup, oturum açmaktır.
  • Reklam Kampanyası Oluşturun: Hesabınızı açtıktan sonra, reklam panosundan kampanya sekmesi seçilir, sonra oluştur butonu tıklanır. Kampanyanıza göre hedefler seçilir. Kampanyanıza bir isim verdikten sonra günlük ya da toplam bütçenizi tanımlarsınız. TikTok reklamlarının minimum bütçesi 500 dolar olmalıdır.
  • Reklam Konumlarını ve Hedeflerini Tanımlayın: Reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz yeri ve bu reklamların kime gösterilmesini istediğinizi belirleyin. Hedef belirlemede TikTok çok sayıda parametre sunuyor. Cinsiyetten yaşa, konumdan dile, ilgi alanından cihaza kadar birçok parametreye göre hedef kitlenizin çerçevesini çizebiliyorsunuz.
  • Bütçeyi Seçin ve Reklamı Planlayın: Reklam için ne kadar ödeyeceğinizi ve reklamın yayınlanacağı saati ve tarihi belirliyorsunuz.
  • Bütçe İlerleme Hızını Belirleyin: TikTok reklam bütçenizin reklam boyunca harcanacağı hıza karar verdiğiniz bölümdür. Eğer standart yayınlamayı seçerseniz, bütçeniz kampanya süreniz boyunca eşit olarak harcanır.
  • Reklam Kampanyası Hedefini Belirleyin: Yayınlamayı istediğiniz reklam ile ulaşmak istediğiniz hedefi belirliyorsunuz. Tıklama ya da gösterim gibi kısımlar burada belirlenen seçeneklerden bazılarıdır.
  • TikTok Reklamınızı Tasarlayın: Son adım ise TikTok’da yayınlanacak reklamınızı oluşturmaktır. Bu reklamlar yatay, dikey, görsel ya da kare şeklinde de olabilir.

TikTok, kullanıcılarının rahat reklam oluşturması açısından video oluşturma (Video Creation Kit) aracı da sunar. Bu yardımcı araç ile mevcut görselleri kullanarak reklamınızı özelleştirebilirsiniz. Uygulama içi bu araçta reklamınız için seçip kullanabileceğiniz 300’den fazla ücretsiz arka plan müzik şablonu bulunur.

Orijinal TikTok İçeriği Nasıl Oluşturulur?

TikTok için orijinal içerik markanızı tanıtmanın en iyi yoludur. Orijinal, niş ve dikkat çekici bir içerik için;

  • Araştırma yapın; TikTok, popüler şarkılarla oynatılan eğlenceli videolara dayanan gayri resmi bir sosyal paylaşım platformudur. Markanız buraya uyuyor mu ya da markanızı buraya nasıl adapte edebilirsiniz?
  • Eğlenceli içerik oluşturun; İçerik pazarlaması süreçlerinin başarısı açısından eğlenceli içerik her zaman klasik ve resmi içeriklere göre daha dikkat çekip, ilgi görür. Markanız için nasıl farklı ve eğlenceli bir içerik oluşturabilirsiniz?
  • Hastag Challenges; TikTok kullanıcılarını hastaginizi kullanarak içerik oluşturmaya teşvik edin.

TikTok’da popüler olan Influencer’ları da bir reklam aracı olarak kullanabilirsiniz. Ancak bunun için hedef kitlenize hitap edecek bir Influencer seçmeniz önemlidir. TikTok reklamlarınızı ne kadar iyi planlarsanız o kadar iyi kullanıcı deneyimi elde edersiniz. Kullanıcı deneyiminin kalitesi arttıkça videonuzun paylaşılması ve popülerliğiniz de artacaktır.

TikTok Reklamlarında Başarı Olmak İçin Püf Noktaları

TikTok reklamlarında başarı için bu mecrada vereceğiniz reklamların markanıza uyup uymayacağını iyi şekilde anlamanız önemlidir.

TikTok kullanıcılarının neredeyse %65’inden fazlası 30 yaşının altınadır. Eğer gençlere yönelik ürün veya hizmet sunuyorsanız burası reklam için doğru adresiniz olacaktır. TikTok’da başarılı olmak için iyi, kaliteli ve eğlenceli bir içeriğe ihtiyaç vardır. Markanızı en iyi şekilde temsil eden kalitede paylaşımlar yapmanız gerekiyor.

TikTok reklamları halen dijital reklam sektöründe yeni bir süreçtir. Büyük firmalar şimdiden bu mecrada yerlerini aldılar. Eğer sizde bu bütçeleri ve diğer kriterleri de karşılıyorsanız, TikTok reklamları size farklı kapılar açacaktır.

TikTok Reklam Nasıl Verilir İle Benzer Yazılar

webtures_blog_banner

“Vlog” kelimesinin çıkısı “video” ve “blog” kelimelerinin birleşimidir. Bu günlerde çok popüler hale gelen bu karışım hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Vlog, video günlüğünün kısaltmasıdır ve tipik olarak aynı kişi tarafından anlatılıp kaydedilirken bir kişinin hayatını

tolgahan-oz

Tolgahan Öz

Blog (1)

Yapay zeka (YZ), içerik üretim süreçlerini kökten değiştirmekte ve yazarlara, editörlere ve içerik üreticilerine yeni imkanlar sunmaktadır. Geleneksel yazım yöntemlerine oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde içerik üreten yapay zeka araçları, dil yapısını anlama ve metin üretme konusunda

tufan-acar

Tufan Acar

webtures_blog_banner

Yapay zeka (AI) teknolojisinin hızla gelişimi, farklı sektörlerde devrim yaratmaya devam ediyor. AI Generator, bu teknolojik ilerlemenin bir ürünü olarak, metin, görsel, ses ve müzik gibi çeşitli içerik türlerinin otomatik olarak üretilmesini sağlar. Bu rehber, AI Generator kullanımına dair temel

loader